Go Ahead Eagles loopt in slotfase tegen 2-0 nederlaag aan bij AZ

Go Ahead Eagles is het nieuwe seizoen begonnen met een 2-0 nederlaag op bezoek bij AZ. De ploeg van René Hake hield zeventig minuten stand in het AFAS Stadion, maar moest in de slotfase alsnog treffers incasseren van Vangelis Pavlidis en Myron van Brederode.

In Alkmaar mochten AZ en Go Ahead Eagles de eerste speelronde van het nieuwe Eredivisieseizoen afsluiten. Go Ahead Eagles deed dat zonder Gerrit Nauber, Rashaan Fernandes, Martijn Berden en Jahnoah Markelo. Ook Philippe Rommens en Jay Idzes moesten de seizoensopener op het laatste moment missen door blessures. Zeven spelers maakten in het AFAS Stadion hun officiële debuut namens Go Ahead Eagles in de Eredivisie.

Vanaf de eerste minuut was Go Ahead Eagles veelvuldig op de helft van de thuisploeg te vinden. Het eerste doelgevaar kwam vrijwel direct na de aftrap tot stand. Bas Kuipers gaf de bal voor op Willum Willumsson, maar zijn kopbal belandde op het dak van het AZ-doel. In de 10e minuut viel de eerste kans van AZ te noteren. Het schot van Tijjani Reijnders ging echter ruimschoots over het doel van Jeffrey de Lange.

Netherlands: Az Vs Go Ahead Eagles

In het tweede deel van de eerste helft werd AZ sterker. Zo kreeg onder meer Tijjani Reijnders (schot met zijn linker) een mogelijkheid om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Echter vond hij De Lange op zijn weg. De grootste kans van Go Ahead Eagles voor rust kwam op naam van Bas Kuipers. Zijn poging werd gekeerd door voormalig Eagles-keeper Hobie Verhulst.

Na rust speelde Go Ahead Eagles naar het uitvak toe. Daarin bevond zich het fraaie aantal van 342 Eagles-supporters dat aanwezig was bij de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. De tweede helft speelde zich daarentegen grotendeels af aan de andere kant van het speelveld; Go Ahead Eagles werd na rust veelal tot verdedigen gedwongen. Zo kreeg Vangelis Pavlidis een écht grote een-op-een-kans. De Lange stond daarbij goed opgesteld om de bal te keren. Vervolgens waren er nog kansen voor onder meer Håkon Evjen en opnieuw Pavlidis.

In de 70e minuut wist Pavlidis wel doel te treffen namens de Alkmaarders. AZ speelde de bal razendsnel rond waarna Pavlidis op aangeven van Aslak Witry de openingstreffer maakte: 1-0. Met nog een paar minuten op de klok moest Go Ahead Eagles ook de tweede treffer van de dag incasseren. De bal caramboleerde voor de voeten van Myron van Brederode die AZ op 2-0 zette. Gescoord werd er niet meer, waardoor de seizoensopener met 2-0 verloren ging.

Wedstrijdstatistieken

AZ – Go Ahead Eagles 2-0 (0-0)
70’ Vangelis Pavlidis 1-0
86’ Myron van Brederode 2-0

Scheidsrechter: Allard Lindhout
Gele kaart: Dani de Wit (AZ), Bobby Adekanye (Go Ahead Eagles)

AZ: Hobie Verhulst; Pantelis Hatzidiakos (62’ Aslak Witry), Sam Beukema, Bruno Martins Indi, Milos Kerkez (62’ Mees de Wit); Jordy Clasie, Dani de Wit (90’ Peer Koopmeiners), Tijjani Reijnders; Håkon Evjen (85’ Mayckel Lahdo), Vangelis Pavlidis (84’ Yusuf Barasi), Myron van Brederode.

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, José Fontán, Bas Kuipers; Willum Willumsson (76’ Pim Saathof), Evert Linthorst, Enric Llansana, Oliver Edvardsen (66’ Bobby Adekanye); Finn Stokkers, Isac Lidberg.

Fotografie: Erik Pasman