Go Ahead Eagles neemt met nederlaag afscheid van Eredivisie

Go Ahead Eagles heeft zijn voorlopig laatste wedstrijd in de Eredivisie met 1-3 verloren van Sparta Rotterdam. Na een doelpuntloze eerste helft opende Martin Pusic de score namens de Spartanen, waarna Darren Maatsen Go Ahead Eagles langszij schoot. Opnieuw Pusic en Kenneth Dougall beslisten het duel in Rotterdams voordeel.

Van veel gevaar voor beide doelen was geen sprake in de beginfase van het duel. De eerste doelman die echt handelend moest optreden was Sparta-keeper Michael Verrips. In de 24ste minuut lag hij in de weg bij een schot van Sam Hendriks, die zich knap weg draaide bij zijn directe tegenstander. Enkele minuten later was Sébastien Locigno het eindstation van een aanval over de linkerkant, maar ook zijn inzet belandde in de handen van Verrips.

Verrips had geen antwoord op de doelpoging van Darren Maatsen in de 32ste minuut. Nadat eerst een schot van Joey Suk nog werd geblokkeerd, werd de daaropvolgende inzet van Maatsen door een Sparta-verdediger van de doellijn gehaald. Diezelfde Maatsen krulde op slag van rust een bal maar net naast het Rotterdamse doel. Vijf minuten eerder had Sander Fischer nog in de handen van Verrips gekopt na een vrije trap van aanvoerder Sander Duits, die vandaag zijn laatste wedstrijd als profvoetballer speelde.

In de wetenschap dat alleen een overwinning nog uitzicht bood op de veilige vijftiende plaats in de Eredivisie kwam Sparta Rotterdam met aanvallende intenties de kleedkamer uit voor de tweede helft. Het leidde al snel tot een schot van Ilias Alhaft, die door Zwarthoed onschadelijk werd gemaakt. In de 57ste minuut was het wel raak voor de Spartanen. Martin Pusic stond op de juiste plek om een vrije trap van Sparta Rotterdam tot doelpunt te promoveren: 0-1.

In de 66ste minuut namen de 7.891 toeschouwers in De Adelaarshorst afscheid van Sander Duits als profvoetballer. Onder luid applaus werd de captain naar de kant gehaald om plaats te maken voor ‘jeugdproduct’ Givan Werkhoven, die daarmee zijn officiële debuut maakte in het eerste elftal van Go Ahead Eagles én het betaalde voetbal. Acht minuten voor tijd mocht ook Patrick Maneschijn het voorbeeld van Werkhoven volgen door als invaller voor Sander Fischer zijn eerste minuten in het profvoetbal te maken.

In de 71ste minuut kwam Go Ahead Eagles op gelijke hoogte. Na een aanval over de linkerkant belandde de bal voor de voeten van de vrijstaande Maatsen, die de 1-1 aantekende. Een minuut later bekroonde Werkhoven zijn debuutwedstrijd bijna met een doelpunt, maar Verrips kreeg zijn vuisten achter de inzet van de aanvaller.

In de laatste tien minuten was het alsnog Sparta Rotterdam dat aan het langste eind trok en daarmee het Eredivisieschap voor volgend seizoen veiligstelde. In de 80ste minuut was het opnieuw Pusic die doeltreffend was (1-2); in de 89ste minuut scoorde Craig Goodwin uit een vrije trap (1-3).

Go Ahead Eagles – Sparta Rotterdam 1-3 (0-0)
57. Martin Pusic 0-1
72. Darren Maatsen 1-1
80. Martin Pusic 1-2
89. Craig Goodwin 1-3

Scheidsrechter: De heer Kamphuis
Toeschouwers: 7.891
Gele kaart: Sander Duits, Joey Suk, Pedro Chirivella, Xandro Schenk (allen Go Ahead Eagles), Martin Pusic (Sparta Rotterdam)

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Joey Groenbast (66. Rochdi Achenteh), Sander Fischer (82. Patrick Maneschijn), Xandro Schenk, Sébastien Locigno; Joey Suk, Pedro Chirivella, Sander Duits (66. Givan Werkhoven); Darren Maatsen, Sam Hendriks, Jarchinio Antonia.

Sparta Rotterdam: Michael Verrips; Denzel Dumfries, Michel Breuer (75. Bart Vriends), Rick van Drongelen, Sherel Floranus; Ilias Alhaft, Ryan Sanusi, David Mendes da Silva (78. Kenneth Dougall); Martin Pusic, Stijn Spierings, Jerson Cabral (46. Craig Goodwin).