Go Ahead Eagles pakt drie belangrijke punten in Enschede

Door een 1-2 zege bij FC Twente heeft Go Ahead Eagles drie belangrijke punten meegenomen uit Enschede. Op slag van rust kwamen de Tukkers op een 1-0 voorsprong via clubtopscorer Enes Ünal. Treffers van Sam Hendriks en Marcel Ritzmaier bezorgden Go Ahead Eagles in de tweede helft de overwinning. Door de zege klom Go Ahead Eagles op doelsaldo naar de voorlaatste plaats in de Eredivisie.

Robert Maaskant had één wijziging in het basiselftal doorgevoerd ten opzichte van de IJsselderby van twee weken geleden. Marcel Ritzmaier nam de linksbackpositie weer voor zijn rekening, waardoor Joey Groenbast ten koste van Sébastien Locigno naar de rechtsbackpositie verhuisde.

De eerste kans van de wedstrijd was in de vierde minuut voor Go Ahead Eagles. Ritzmaier plaatste een vrije trap op het hoofd van Sander Fischer, die zijn inzet gekeerd zag worden door Twente-doelman Nick Marsman. Het antwoord van FC Twente volgde enkele minuten later; Bersant Celina trok vanaf de linkerkant naar binnen, maar schoot de bal voorlangs. Ook een afstandsschot van Kamohelo Mokotjo trof geen doel.

Nog binnen de eerste twintig minuten van het duel kreeg FC Twente twee grote kansen via Fredrik Jensen. De eerste keer greep Theo Zwarthoed kordaat in nadat de Twentse middenvelder voor hem opdoemde. De tweede keer was Jensen het eindstation van een aanval aan de rechterkant via Yaw Yeboah en Hidde ter Avest, maar de bal ging bij de tweede paal nipt naast. Groot was ook de kans voor Enes Ünal, die in de 29ste minuut alleen op Zwarthoed af mocht gaan. De Eagles-doelman wierp zich succesvol voor de voeten van de Twente-spits.

Ook in het laatste kwartier voor rust had FC Twente het meeste balbezit en werd Go Ahead Eagles op eigen helft vastgezet. Lange tijd leken beide ploegen af te stevenen op een 0-0 ruststand, maar enkele seconden voor het rustsignaal kwam Go Ahead Eagles alsnog op achterstand. Jensen speelde zichzelf vrij in het strafschopgebied en bereikte Ünal, die eenvoudig binnen kon tikken: 1-0.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud, of FC Twente nam het doel van Go Ahead Eagles opnieuw onder vuur. Mateusz Klich waagde een poging van afstand, maar Zwarthoed kreeg zijn vingertoppen tegen de bal. Bij de eerste de beste kans van Go Ahead Eagles was het wél raak. Ritzmaier gaf in de 53ste minuut een afgemeten voorzet op Sam Hendriks, die met zijn zevende competitietreffer de 1-1 op het scorebord zette. Drie minuten later waren de Deventenaren zelfs dicht bij een voorsprong in de Grolsch Veste. Jarchinio Antonia trok vanaf de linkerkant naar binnen en loste een schot, dat op de lat uiteenspatte.

In de 66ste minuut kwam Go Ahead Eagles alsnog op voorsprong toen Ritzmaier mocht aanleggen voor een vrije trap. Waar iedereen een indraaiende voorzet verwachtte, verdween de bal tot ontzetting van Twente-keeper Marsman over de doellijn: 1-2. Met man en macht ging FC Twente in de resterende minuten op jacht naar de gelijkmaker. Die leken de Tukkers ook te vinden in de 82ste minuut toen FC Twente scoorde via invaller Chinedu Ede. Scheidsrechter Ed Janssen keurde het doelpunt echter af vanwege buitenspel. Op basis van karakter, inzet en strijd trok Go Ahead Eagles de overwinning over de streep. Door de zege in Enschede passeerde het team van Robert Maaskant bovendien Roda JC op doelsaldo op de Eredivisie-ranglijst, waardoor Go Ahead Eagles nu voorlaatste staat.

FC Twente – Go Ahead Eagles 1-2 (1-0)
45. Enes Ünal 1-0
53. Sam Hendriks 1-1
66. Marcel Ritzmaier 1-2

Scheidsrechter: De heer E. Janssen
Gele kaart: Yaw Yeboah, Jeroen van der Lely, Jeroen Thesker (allen FC Twente), Xandro Schenk, Marcel Ritzmaier (beiden Go Ahead Eagles)

FC Twente: Nick Marsman; Hidde ter Avest, Joachim Andersen, Stefan Thesker, Jeroen van der Lely; Fredrik Jensen (74 Oussama Assaidi), Kamohelo Mokotjo, Mateusz Klich; Yaw Yeboah (75. Chinedu Ede), Enes Ünal, Bersant Celina (82. Jos Hooiveld).

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Joey Groenbast, Sander Fischer, Xandro Schenk, Marcel Ritzmaier; Pedro Chirivella, Sander Duits, Daniel Crowley (87. Joey Suk); Jarchinio Antonia, Sam Hendriks (86. Lum Rexhepi), Elvis Manu (90. Sébastien Locigno).

Klik hier voor een volledig fotoverslag van de wedstrijd FC Twente – Go Ahead Eagles.