Go Ahead Eagles ronde door na lang avondje Haaksbergen

Go Ahead Eagles heeft na een onvervalste bekerthriller afgerekend met topklasser HSC’21. De thuisploeg moest in Haaksbergen pas na penalty’s buigen voor de Deventenaren. De strafschoppenreeks tussen de tien van HSC en de tien van GA Eagles eindigde in 9-10. Dit na een eindstand van de wedstrijd van 2-2.

Go Ahead Eagles moest het in Haaksbergen stellen zonder een aantal spelers. Van Overbeek (knie), De Kogel (lies), Mathieu (enkel), Lambooij (bovenbeen) en Schenk (geschorst) moesten allen noodgedwongen op de goedgevulde tribune in Haaksbergen plaats nemen.

Eerste helft
In de eerste helft golfde het spel op en neer. De eerste grote kans was voor Van Ewijk die de binnenkant van de paal trof. Na een kans voor Cenk Uguz van HSC – schot op de keeper – stond het aluminium opnieuw een treffer van Go Ahead Eagles in de weg. Ditmaal was het een kopbal van Wolters die op de lat uiteen spatte.

Nog voor rust redde de paal ook Go Ahead Eagles. Cenk Uguz raakte eveneens de paal. Het was dan ook een wonder dat 0-0 de ruststand was. Zeker nadat Van Ewijk aan de ene en Ottink aan de andere kant grote kansen misten. Werd er dan niemand meer genoteerd op het wedstrijdformulier? Jawel. Randy Wolters raakte Caglar Uguz vlak voor rust op zijn voet en kreeg hiervoor zijn tweede en dus rode kaart.

HAAKSBERGEN - HSC 21 - Go Ahead Eagles, KNVB Beker 2e ronde seizoen 2015-2016, Sportpark Groot Scholtenhagen, 23-09-2015, GA Eagles-speler Randy Wolters druipt af na zijn 2e gele en dus rode kaart

Tweede helft
Tegen tien man drong HSC’21 vanaf het begin van de tweede helft aan. Waar Ottink en Nieuwboer misten, was het Ter Hogt die voor de 1-0 tekende. Hij schoot uit een moeilijke hoek raak. Go Ahead Eagles moest hierna komen en kreeg na ruim een uur spelen loon naar werken. David mocht aanleggen voor een vrije trap en schoot vanaf randje zestien schitterend raak in de kruising: 1-1.

Lang kon Go Ahead Eagles niet genieten van het zojuist gescoorde doelpunt. Vier minuten na de gelijkmaker kopte Grondman uit een corner van dichtbij raak: 2-1. De doelpunten waren in het eerste bedrijf nog schaars; in de tweede helft was dat zeker niet het geval.

Go Ahead Eagles moest met z’n tienen opnieuw op zoek naar de gelijkmaker. Daemen was dichtbij, maar hij kon een afgeslagen corner van dichtbij niet op doel mikken. Ook HSC’21 was zeer gevaarlijk. Ter Hogt schoot één op één met Zwarthoed naast.

Demmers besloot te wisselen, waardoor Teijsse doorschoof naar het middenveld. Dat had bijna onmiddellijk effect. Ten Den kopte door, waarna Teijsse de bal in het doel kopte: 2-2 met nog tien minuten op de klok. Vlak na het doelpunt van Teijsse werd ook de stand wat betreft manschappen op het veld gelijk getrokken. Cenk Uguz ging door op Nieuwpoort en kreeg daarvoor zijn tweede gele prent. Met tien tegen tien golfde het spel op en neer, maar gescoord werd er niet meer. Daarom was een verlenging nodig om de beslissing te brengen.

Verlenging
Ook in de verlenging waren er kansen te over. Al na twee minuten vocht gelegenheidsaanvaller Teijsse zich een weg door de Haaksbergense defensie. Zijn inzet ging nét naast de paal. Aanvoerder Van Ek van HSC was ook dichtbij een treffer, maar zag hoe Zwarthoed uitstekend redde op zijn afstandsschot. De grootste kans van de eerste helft van de verlenging was echter voor Ten Den. Daemen vond Teijsse die met zijn hoofd klaarlegde voor de spits. Hij kon echter niet genoeg richting meegeven aan de bal, die daardoor naast ging.

Tijdens de tweede helft van de verlenging was steeds beter te zien dat beide ploegen op hun tandvlees liepen. Na zes minuten was er wel een enorme kans voor Ter Hogt. Hij kon vrij inschieten vanaf een meter of twaalf, maar zag hoe Zwarthoed de bal met een geweldige save tegen de lat tikte. Ook in de laatste tien minuten van de verlenging werd er niet meer gescoord, waardoor penalty’s beslissing moesten brengen.

Strafschoppen
De eerste twee strafschopnemers misten allebei: Van Ewijk (lat) en Veensma (redding Zwarthoed). Daarna gingen alle negen de strafschoppen van de overige spelers van beide ploegen. En dus konden Van Ewijk en Veensma zich weer melden bij de stip. Waar eerstgenoemde zijn eerdere misser goed maakte, deed laatstgenoemde dat niet. Hij schoot via Zwarthoed op de paal. Hierdoor bekert Go Ahead Eagles verder na een wedstrijd die om 5 uur begon en om tien voor 8 eindigde.