Go Ahead Eagles verliest Overijsselse derby van FC Twente

Go Ahead Eagles is er vandaag in de Adelaarshorst niet in geslaagd om ook de tweede Overijsselse derby van het seizoen te winnen van FC Twente: 1-2. De Tukkers kwamen in de eerste helft op voorsprong via een kopbal van Jari Oosterwijk. In de tweede helft was het Thomas Verheydt die, eveneens met zijn hoofd, de gelijkmaker op zijn naam schreef. Go Ahead Eagles ging op jacht naar een tweede treffer, maar trok alsnog aan het kortste eind nadat Aitor Cantalapiedra een van de spaarzame Twentse uitbraken tot doelpunt promoveerde: 1-2.

FC Twente toonde zich in de beginfase van het duel gelijk dreigend in De Adelaarshorst. Fred Friday schoot de bal in het zijnet en Jari Oosterwijk kopte de bal op het dak van het Deventer doel. Het was echter Go Ahead Eagles dat in het eerste kwartier de grootste kans kreeg. Jaroslav Navrátil snelde langs zijn directe tegenstander en trok de bal terug op Thomas Verheydt, die de bal via de buitenkant van de paal naast het doel schoof.

Amper drie minuten later waren het de Enschedeërs die wél de openingstreffer op het scorebord zetten. Een voorzet werd door Jari Oosterwijk over doelman Hobie Verhulst in de verre hoek gekopt: 0-1 in de 16e minuut. Na opnieuw een kopbal van Oosterwijk (naast) en een schot van Ricardinho (zijnet) deed Go Ahead Eagles kort rust van zich spreken via Richard van der Venne. Twente-doelman Joël Drommel moest zich strekken om een inzet van de middenvelder uit de hoek te boksen, waarna de daaropvolgende doelpoging van Roland Baas recht in de handen van de Twentse keeper verdween.

Op jacht naar de gelijkmaker werd FC Twente door Go Ahead Eagles steeds meer in het defensief gedrukt in de tweede helft. Bijna was het Istvan Bakx die op aangeven van Navrátil scoorde, maar de middenvelder zag zijn schot op de voeten van Drommel uiteenspatten. Naarmate de tweede helft vorderde werd Go Ahead Eagles steeds sterker en voelde ook het publiek in de uitverkochte Adelaarshorst dat de gelijkmaker in de lucht hing. Die viel uiteindelijk in de 71e minuut. Invaller Vince Gino Dekker leverde vanaf de linkerflank een panklare voorzet af op Thomas Verheydt, die met zijn hoofd de 1-1 scoorde.

Ook na de gelijkmaker bleef Go Ahead Eagles de druk opvoeren op de Enschedese opponent. Bij een van de spaarzame uitbraken van FC Twente ging het alsnog mis voor de Deventenaren. Een snel genomen doeltrap van Drommel bereikte Aitor Cantalapiedra. Roland Baas dwong de Twentse aanvaller weliswaar nog naar de zijkant van het doelgebied, maar vanuit een moeilijke hoek wist Cantalapiedra toch doel te treffen door een inschattingsfout van Verhulst: 1-2. Het was een bittere pil voor het team van trainer John Stegeman, dat in de slotfase niet meer bij machte was om verandering te brengen in de stand op het scorebord.

Go Ahead Eagles – FC Twente 1-2 (0-1)
16. Jari Oosterwijk 0-1
71. Thomas Verheydt 1-1
81. Aitor Cantalapiedra 1-2

Scheidsrechter: De heer Kooij
Toeschouwers: 9.851
Gele kaart: Paco van Moorsel, Istvan Bakx, Julian Lelieveld (allen Go Ahead Eagles), Jelle van der Heyden, Wout Brama (beiden FC Twente)

Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst; Julian Lelieveld, Gino Bosz (85. Julius Bliek), Jeroen Veldmate, Roland Baas; Istvan Bakx, Paco van Moorsel, Richard van der Venne (46. Jeff Stans); Jaroslav Navrátil, Thomas Verheydt, Bruno Andrade (65. Vince Gino Dekker).

FC Twente: Joël Drommel; Nacho Monsalve, Christian Gonzalez, Peet Bijen, Ricardinho da Silva; Jelle van der Heyden (85. Xandro Schenk), Wout Brama, Javier Espinosa; Aitor Cantalapiedra, Jari Oosterwijk, Fred Friday (61. Rafik Zekhnini).