Go Ahead Eagles vloert ADO Den Haag in kolkende Adelaarshorst

nieuwsDe eredivisie is terug in Deventer en hoe! Go Ahead Eagles won in De Adelaarshorst met 2-1 van ADO Den Haag. Na een 1-1 ruststand tekende Marnix Kolder acht minuten voor tijd voor de winnende treffer.

De sfeervolle, roodgeel gekleurde en uitverkochte tribunes boden het ideale podium voor de terugkeer van Eredivisievoetbal in de Adelaarshorst na zeventien jaar afwezigheid. Onder een bijkans staande ovatie betraden Go Ahead Eagles en ADO Den Haag dan ook de uitstekend geprepareerde mat van natuurgras, nadat eerst Adrie Steenbergen door voorzitter Edwin Lugt was gehuldigd voor 25 jaar trouwe dienst als teammanager. Op het veld was het de beurt aan de spelers van Go Ahead Eagles om het feest in gang te zetten en de ploeg van trainer Foeke Booy slaagde daar prima in. Het voetbal oogde verzorgd, de zijkanten werden goed benut en de Deventenaren creëerden in de eerste helft een handvol kansen. De eerste mogelijkheid volgde al na vijf minuten. Xander Houtkoop tikte op links de bal door op de mee opgekomen Xandro Schenk, die zijn voorzet door aanvoerder Marnix Kolder richting doelmond gekopt zag worden. Zwaar op de huid gezeten door de ADO-defensie slaagde Lars Lambooij er echter net niet in om zijn teen tegen de bal te zetten. Enkele minuten later stond opnieuw Houtkoop aan de basis van een behoorlijke kans voor Go Ahead Eagles. Zijn voorzet bereikte Jarchinio Antonia, die zijn voormalige werkgever echter geen pijn wist te doen en de bal voorlangs volleyde. Halverwege de eerste helft werd de Deventer drang naar voren alsnog beloond, al was er een dood spelmoment voor nodig om het openingsdoelpunt te vieren. Deniz Türüç plaatste een vrije trap richting de tweede paal, waar Mawouna Amevor de bal met zijn hoofd teruglegde op Xandro Schenk, die de bal hard tegen de touwen joeg: 1-0. Gedragen door de voorsprong bleef Go Ahead Eagles de weg naar het ADO-doel zoeken met een nieuwe kans in de 33ste minuut tot gevolg. Kolder stuurde Houtkoop op links de diepte in, die met een lage voorzet Jarchinio Antonia probeerde te bereiken voor het doel, waar een ADO-verdediger de bal net voor zijn neus tot corner verwerkte.
De voornaamste mogelijkheden voor ADO Den Haag ontstonden in het eerst na balverlies van Go Ahead Eagles op eigen helft. De eerste twee keer leidd dit nog tot ongevaarlijke doelpogingen van Jerson Cabral, de derde keer was het door een Eagles-been getoucheerde schot van ADO-captain Danny Holla echter de aanleiding tot een doeltreffende corner van de Hagenezen. Spits Mike van Duinen kopte de bal vanuit de kluts bij de de eerste paal achter doelman Eloy Room: 1-1 in de 37ste minuut, wat ook de ruststand was. In de tweede helft had Go Ahead Eagles beduidend meer moeite om het niveau van de eerste helft te handhaven, mede doordat ADO Den Haag verder van het eigen doel druk zette op de Deventenaren. Veel voorwaarts gerichte acties van Go Ahead Eagles strandden vroegtijdig, waardoor de druk op het Deventer doel groter werd zonder dat ADO tot echt uitgespeelde mogelijkheden kwam. Pas in het laatste kwartier van de wedstrijd slaagden beide ploegen er weer in om kansen af te dwingen, waarbij het elftal van Foeke Booy uiteindelijk als winnaar uit de strijd naar voren kwam. Nadat kansen voor Antonia (schot van de lijn gehaald door Tom Beugelsdijk) en Van Duinen (schot uit de draai door Room gekeerd) nog geen doel hadden getroffen, was het in de 82ste minuut de beurt aan Marnix Kolder om zich tot matchwinner te kronen. De spits ontving de bal op een meter of twintig van het ADO-doel na een goede pass van Sjoerd Overgoor en plaatste de bal met zijn linkerbeen bekeken achter doelman Gino Coutinho. Met een alles-of-niets offensief (aanvaller Kramer erin, verdediger Beugelsdijk eruit) trachtten de Hagenezen nog minimaal een punt uit het vuur te slepen. Dat de ploeg van trainer Maurice Steijn hier niet meer in slaagde was mede de verdienste van Eloy Room, die een schot van Jerson Cabral twee minuten voor tijd prima wist te pareren. Het publiek in de Adelaarshorst kon dan ook massaal de eerste seizoenszege vieren van Go Ahead Eagles, dat met vier punten uit twee wedstrijden een uitstekende rentree beleeft in de Eredivisie.
Go Ahead Eagles – ADO Den Haag 2-1 (1-1)
22. Xandro Schenk 1-0
37. Mike van Duinen 1-1
82. Marnix Kolder 2-1