Go Ahead Eagles weet weer wat verliezen is: 1-4

Go Ahead Eagles is vanavond na bijna vijf ongeslagen maanden tegen een nederlaag aangelopen. De ploeg van René Hake verloor voor het laatst op 3 september 2022, toen Feyenoord te sterk bleek in Deventer. Door de 1-4 overwinning van AZ komt er voor Go Ahead Eagles een einde aan een lange reeks van ongeslagen Eredivisiewedstrijden, die met elf ongeslagen duels op rij echter wel een evenaring van het clubrecord uit 1970 opleverde.

Ten opzichte van het gelijkspel van anderhalve week geleden tegen FC Utrecht, had René Hake besloten om zijn ploeg op één plek te wijzigen. José Fontán startte in de basiself in plaats van Jay Idzes. Gevolg hiervan was dat Jamal Amofa terugkeerde in het hart van de verdediging en Mats Deijl weer op zijn vertrouwde rechtsbackpositie kon starten. In een ijskoude Adelaarshorst floot scheidsrechter Allard Lindhout omstreeks 18:45 uur voor het begin van de wedstrijd.

Beide ploegen begonnen behoudend aan de wedstrijd en leken eerst af te tasten hoe de tegenstander het elftal neer zou zetten. Gevolg hiervan was dat er in het eerste kwartier geen noemenswaardige kansen vielen te noteren. Het waren Jesper Karlsson en Enric Llansana die namens beide ploegen als eersten het vijandige doel opzochten. Beide schoten belandden echter niet tussen de doelpalen.

Even later was het Jens Odgaard die Jeffrey de Lange op de proef stelde. De doelman wist het krachtige schot vanuit de tweede lijn ternauwernood te keren. In de 38e minuut verdween de 0-0 dan tóch van het scorebord. Het was Yukinari Sugawara die de ruimte vond om vanaf de rechterflank een voorzet te geven. De Griekse spits Vangelis Pavlidis kwam in het vijfmetergebied voor zijn man en wist via Jeffrey de Lange raak te schieten: 0-1. Dit bleek tevens de ruststand in De Adelaarshorst.

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Az

Beide ploegen begonnen een kwartier later ongewijzigd aan de tweede helft. Aan het spelbeeld leek weinig te veranderen, maar het was AZ dat de betere kansen wist te creëren in Deventer. In de 57e minuut werd dit overwicht uitgedrukt in de score, toen Djordje Mihailovic al koppend een 0-2 tussenstand op het scorebord wist te zetten.

Vervolgens begon het grote wisselen van beide trainers. Het was Go Ahead Eagles dat via twee invallers twee levensgrote kansen kreeg in de zoektocht naar de aansluitingstreffer. Federico Mattiello en Finn Stokkers vonden echter beiden een AZ-verdediger in de baan van hun schot. In minuut 87 leek de wedstrijd aan de andere kant van het veld definitief in het slot te worden gegooid. Het was rechtsback Sugawara die maar eens besloot uit te halen en op prachtige wijze de 0-3 tegen de touwen wist te schieten.

Amper drie minuten later kreeg de thuisploeg nog een laatste strohalm toegereikt middels een strafschop, waarop Willum Willumsson mocht aantekenen voor de 1-3. Het slotakkoord was echter voor de Alkmaarders. Zico Buurmeester wist diep in blessuretijd de 1-4 binnen te schieten en definitief een einde te maken aan de Deventer hoop.

Het eindsignaal van Allard Lindhout betekende het einde van een ongekende reeks van Go Ahead Eagles. Elf competitiewedstrijden op rij wist de ploeg van René Hake ongeslagen te blijven, wat een evenaring van het clubrecord uit 1970 betekende. Een uitzonderlijke prestatie, waar ondanks de teleurstelling van de nederlaag tegen AZ met trots op teruggekeken kan worden.

WEDSTRIJDSTATISTIEKEN

Go Ahead Eagles – AZ 1-4 (0-1)
38′ Vangelis Pavlidis 0-1
57′ Djordje Mihailovic 0-2
87′ Yukinari Sugawara 0-3
90+1′ Willum Willumsson 1-3 (strafschop)
90+3′ Zico Buurmeester 1-4

Scheidsrechter: Allard Lindhout
Toeschouwers: 9.457
Gele kaart: Oliver Edvardsen (Go Ahead Eagles), Pantelis Hatzidiakos (AZ)

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Gerrit Nauber, José Fontán (78’ Federico Mattiello); Bobby Adekanye (78’ Rashaan Fernandes), Enric Llansana (78’ Finn Stokkers), Tesfaldet Tekie (69’ Evert Linthorst), Oliver Edvardsen; Willum Willumsson, Isac Lidberg (69’ Sylla Sow).

AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Zinho Vanheusden (73’ Maxim Dekker), Milos Kerkez; Jordy Clasie, Tijjani Reijnders; Jens Odgaard (83’ Myron van Brederode), Djordje Mihailovic (83’ Zico Buurmeester), Jesper Karlsson (86’ Mayckel Lahdo); Vangelis Pavlidis

Fotografie: Erik Pasman