Go Ahead Eagles heeft zich tegen De Graafschap  een mooie uitgangspositie verschaft voor de returnwedstrijd in de finale van de Jupiler Play-Offs, aankomende zondag in Doetinchem. Door doelpunten van Randy Wolters (twee keer), Sander Duits (strafschop) en Kenny Teijsse werd De Graafschap – dat door een rode kaart lange tijd met tien man speelde – met 4-1 verslagen.

Go Ahead Eagles kwam al in de eerste minuut met de schrik vrij in de uitverkochte Adelaarshorst. Bryan Smeets nam het Deventer doel onder vuur met een vlammend schot, maar Theo Zwarthoed was gelijk bij de les en tikte de bal over de lat. Het eerste kwartier liet De Graafschap de bal wat gemakkelijker rondgaan dan Go Ahead Eagles. In die beginfase dreigde Vincent Vermeij even alleen door te kunnen lopen richting Zwarthoed, maar de spits liet de bal te ver van zijn voet af springen.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - De Graafschap, Finale Jupiler Play off promotie/degradatie, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 19-05-2016, GA Eagles-speler Randy Wolters (l) met De Graafschap speler Bryan Smeets (r)

Foto: Erik Pasman

Go Ahead Eagles kwam vooral via corners en vrije trappen in de buurt van doelman Hidde Jurjus, maar tot doelrijpe kansen leidde dit niet. De Deventenaren toonden zich echter wel uiterst efficiënt, want de eerste kans was gelijk raak. Elvio van Overbeek, die goed op dreef was, liet vanaf de rechterkant een voorzet los, die door Randy Wolters – met Kenny Teijsse als bliksemafleider – binnen werd geschoten: 1-0 in de 18de minuut.

Hét breekpunt van de wedstrijd was de 28ste minuut en wederom was Van Overbeek er bij betrokken. De doorgebroken rechteraanvaller werd door Ted van de Pavert onreglementair tegen het gras gewerkt binnen het zestienmetergebied, waarna arbiter Bas Nijhuis naar de stip wees en de verdediger van De Graafschap met een rode kaart van het veld zond. Routinier Sander Duits ontfermde zich over de bal en schoot de penalty onhoudbaar achter Jurjus: 2-0 in de 29ste minuut.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - De Graafschap, Finale Jupiler Play off promotie/degradatie, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 19-05-2016, GA Eagles-speler Sander Duits (l) viert de 2-0 met GA Eagles-speler Norichio Nieveld (m) en GA Eagles-speler Xandro Schenk (r) , terwijl De Graafschap speler Nathaniel Will (l) baalt

Foto: Erik Pasman

Met een man meer was het daarna Go Ahead Eagles dat de toon zette in de sfeervolle Adelaarshorst. Toch was het De Graafschap dat door een moment van onachtzaamheid bij Go Ahead Eagles tegen scoorde. Alexander Bannink kreeg vrije doortocht richting Zwarthoed en passeerde de doelman met een schuiver: 2-1 in de 41ste minuut. Op slag van rust werd de voorsprong door Go Ahead Eagles echter weer vergroot. Een voorzet van Randy Wolters werd door de defensie van De Graafschap afgeslagen, waarna Kenny Teijsse de bal alsnog achter Jurjus schoot: 3-1.

De tweede helft liet een eenzijdig spelbeeld zien. Het tiental van De Graafschap probeerde de schade beperkt te houden en trok zich massaal terug. Go Ahead Eagles speelde rustig de bal rond en zette de Doetinchemmers vast op eigen helft. De ploeg van Jan Vreman gokte op de counter, Go Ahead Eagles zocht geduldig naar een gaatje in de defensie van De Graafschap. Met een schot van grote afstand deelde Smeets een speldenprik uit namens de Doetinchemmers, terwijl Nathaniel Will een teenlengte tekort kwam om een voorzet binnen te werken. Aan de andere kant was er een kopbal van Xandro Schenk en kwam de mee naar voren geslopen Lars Lambooij in een kansrijke positie, maar de rechtsback schoot voorlangs.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - De Graafschap, Finale Jupiler Play off promotie/degradatie, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 19-05-2016, spelers van GA Eagles vieren de 2-0 met de fans

Foto: Erik Pasman

In de 78ste minuut leek de vierde treffer voor Go Ahead Eagles eindelijk te vallen. Schenk vond met een listig balletje Norichio Nieveld, die zijn inzet ternauwernood door Jurjus onschadelijk gemaakt zag worden. Het elftal van Hans de Koning moest uiteindelijk tot de blessuretijd wachten voordat het geduld beloond werd. De koud ingevallen Joey Groenbast gaf een voorzet op Randy Wolters, die met het hoofd zijn tweede treffer van de avond maakte: 4-1. Bijna viel de score nog ruimer uit voor Go Ahead Eagles, maar een kopbal van Teijsse in de slotminuut werd door Jurjus gekeerd. Desalniettemin verschafte Go Ahead Eagles zich een goede uitgangspositie voor de return van aanstaande zondag in Doetinchem, waarin de prijzen pas definitief verdeeld zullen worden.

Go Ahead Eagles – De Graafschap 4-1 (3-1)
18 .Randy Wolters 1-0
29 .Sander Duits 2-0 (strafschop)
41 .Alexander Bannink 2-1
45. Kenny Teijsse 3-1
90. Randy Wolters 4-1

Opstelling:

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Lars Lambooij (88. Joey Groenbast), Bart Vriends, Xandro Schenk, Robin van der Meer; Norichio Nieveld, Sander Duits (61. Orhan Dzepar); Elvio van Overbeek, Kenny Teijsse, Leon de Kogel (66. Jerry van Ewijk), Randy Wolters.

De Graafschap: Hidde Jurjus; Nathaniel Will, Ted van de Pavert, Robin Pröpper, Tolgahan Cicek (72. Jeroen Tesselaar); Alexander Bannink (67. Kristopher Vida), Mark Diemers, Bryan Smeets, Karim Tarfi; Vincent Vermeij, Piotr Parzysek (Bart Straalman).

Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Toeschouwers: 9689
Rode kaart: 28. Ted van de Pavert (De Graafschap)
Gele kaart: Nathaniel Will, Karim Tarfi (beide De Graafschap)