Verdiend punt gaat niet mee naar Deventer

Trainer Foeke Booy kon zijn spelers weinig verwijten maken. Enkel in de nabijheid van de goal van de tegenpartij schoten ze tekort. Go Ahead Eagles ‘blafte’ zondagmiddag in de uitwedstrijd bij FC Groningen veelvuldig, het vergat door te bijten.

Zodoende kwam het team van Booy de schade die het opliep na de bliksemstart van de thuisploeg niet te boven. Al na drie minuten schoot de vrij opgekomen Tjaronn Chery de bal achter Stephan Andersen in de linker benedenhoek. En bij die ene goal bleef het op de toendra van de Euroborg. Op de aansluitende persconferentie vond de trainer dat Go Ahead Eagles te weinig had gekregen in Groningen. “Als je naar het totale spelbeeld kijkt, verdien je een gelijkspel. Maar ja, tussen verdienen en krijgen zit een verschil”, wist Booy. Aan de instelling had het zeker niet gelegen. Go Ahead Eagles leverde een verwoede strijd voor de punten, het vocht voor het waard was. Dit resulteerde onder meer in elf corners. Het rendement daaruit was onvoldoende, doelpunten bleven achterwege. “In de zone van de waarheid zal je toch de rust moeten bewaren om ‘m binnen te prikken”, raakte de verliezende coach de kern van het verhaal.

grogae1

Alleen in het eerste kwartier kwam het Deventer ensemble niet in het stuk voor. In die ‘Sturm- und Drangfase’ van FC Groningen ging het mis. Al bij de eerste de beste kans was het raak. Chery mocht vrij opstomen over de erbarmelijk slechte grasmat en haalde doeltreffend uit. Andersen strekte zich tevergeefs. Toen Kostic kort na de 1-0 vanaf links voorlangs schoot, ontsnapte Go Ahead Eagles aan een grotere achterstand. “Als wij in uitwedstrijden net zo goed beginnen als in thuiswedstrijden, dan lopen we niet zoveel schade op. We begonnen te angstig, toonden te veel ontzag. Dat overkomt ons thuis niet”, aldus Booy.

Go Ahead Eagles herpakte zich gaandeweg. Het stelde zich adequater in op de opkomende Groningers van achteruit en begon zelf steeds beter te voetballen. Na 23 minuten had Falkenburg met een beetje fortuin de gelijkmaker kunnen aantekenen uit een voorzet vanaf links van Houtkoop. In de 36e minuut probeerde Türüc het voor het eerst van afstand. Kort voor de pauze kwam Go Ahead Eagles nogmaals goed weg toen wederom Cherry het leer vanaf rechts in de lange hoek langs de verkeerde kant van de paal plaatste. Ofschoon Go Ahead Eagles zich ook in de tweede helft in een aantal situaties niet over geluk mocht beklagen, mocht het tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van Sichem blijven hopen een punt weg te kapen uit het hoge noorden.

grogae2

Met het inbrengen van Antonia en Rijsdijk (voor respectievelijk Houtkoop en Overgoor) probeerde Booy zijn elftal van nieuwe aanvallende impulsen te voorzien. Links achterin kwam ook Haps nog binnen de lijnen voor de aangeslagen Schenk. Het meeste gevaar aan Deventer zijde kwam van Türüc. Tot drie keer toe stelde de Eagles-regisseur Bizot op de proef. Met de voeten (59e minuut), vuisten (75e minuut) en een stijlvolle duik (89e minuut) voorkwam de Groningse keeper een gelijkmaker. In de blessuretijd slaagde ook Joey Godee er niet in om de 1-1 te scoren.

Opstelling: Andersen; Schmidt, Vriends, Van der Linden, Schenk (Haps); Falkenburg, Overgoor (Rijsdijk), Türüc; Godée, Kolder, Houtkoop (Antonia).