Voetbalacademie

Henk ten Cate licht inhoud jeugdopleiding toe

Henk ten Cate heeft zaterdagmiddag een inhoudelijke toelichting gegeven op het technische voetbalplan dat is geschreven voor de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles.

“We hebben naar de ontwikkeling van het voetbal in Nederland gekeken”, vertelt Ten Cate. “Helaas hebben we moeten constateren dat het Nederlandse voetbal, overdreven gezegd, van een bedroevend niveau is. Met name op het technische vlak, wat toch de basis van het voetbal is. We zijn in Nederland doorgeslagen in het positiespel. Het positiespel is een doel geworden, terwijl het eigenlijk een middel zou moeten zijn. Qua technische ontwikkeling van spelers is het niveau naar beneden gegaan.”

jeugdgae03-1

Go Ahead Eagles is dan ook gekomen tot een jeugdopleiding waarin de techniek voorop staat. “Elke training willen we minimaal één uur aan techniek werken, tactiek zal een half uur in beslag nemen”, vervolgt Ten Cate. “De technische trainingsvormen moeten tot spelers met een specifieke Eagles-signatuur leiden. Uiteraard houdt de Eagles-signatuur ook in dat Go Ahead Eagles op balbezit speelt, dominant is en altijd snel de bal terug wil veroveren. Kortom, de baas willen zijn op het veld. Wat dat betreft was Wiel Coerver zijn tijd ver vooruit. Wij hebben deze filosofie alleen iets verder doorontwikkeld in het technische jeugdplan en ook gekeken naar wat er gevraagd wordt in een wedstrijd. We zijn eigenwijs genoeg om te zeggen dat onze jeugdopleiding in een regionale behoefte voorziet.”

jeugdgae08-1

Met Kick Maatman (trainer beloftenteam en B1), Harry Decheiver (trainer A1), Toine Rorije (assistent-trainer A1), Jochem de Weerdt (trainer C1) en Jan Kromkamp (assistent-trainer C1) zal de nieuwe generatie Eagles-spelers onder leiding komen te staan van spelers die eerder via Go Ahead Eagles doorbraken in het profvoetbal. “We hebben vertrouwen in onze jeugdtrainers”, stelt Ten Cate. “Zij weten allemaal wat er gevraagd wordt om het betaalde voetbal te halen. Ons doel is om met onze jeugdopleiding Eredivisiespelers af te leveren, al zijn we ook realistisch genoeg om te beseffen dat hoogstens tien procent de Eredivisie haalt. Uiteindelijk zal het eerste elftal van Go Ahead Eagles uit spelers moeten bestaan waar tegenstanders ernstig rekening mee moeten houden vanwege de uitstekende spelers die de jeugdopleiding voortbrengt.”

Daarnaast profiteren volgens Ten Cate ook de amateurclubs in de regio Deventer van de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. “Negentig van de honderd jeugdspelers vloeien terug naar het amateurvoetbal”, weet hij. “Dat is goed voor het niveau van het amateurvoetbal in de regio Deventer, dat nu erg laag is. Ook daar wil de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles een positieve bijdrage aan leveren.”

Terug naar overzicht