Heroïsche zege Go Ahead Eagles in Breda

In Breda is een zeer spannende wedstrijd tussen NAC en Go Ahead Eagles in 0-1 geëindigd.

Dennis Demmers moest noodgedwongen één wissel doorvoeren in zijn basiself van vorige week. Jerry van Ewijk kampte met een knieblessure en werd in Breda vervangen door Jeffrey Rijsdijk.

Met de viering het 40-jarig bestaan van het zogenoemde Avondje NAC en een uitverkocht huis, zat de stemming er in het Rat Verlegh Stadion meteen goed in. Bij een winst of een remise kon NAC Breda immers de tweede periode winnen.

Eerste helft
Al snel ontsprong de wedstrijd in een partij vechtvoetbal. Veel spelers gleden uit op het spekgladde veld en dat kwam de kwaliteit van het spel niet ten goede. Desondanks wist NAC zich in het eerste bedrijf tot betere ploeg te ontpoppen. Aangemoedigd door de fanatieke aanhang wist de thuisploeg bijna de hele eerste helft druk op het doel van Zwarthoed te creëren. Als Go Ahead Eagles de bal had, raakten de Deventenaren deze al snel weer kwijt.

Waar NAC-ers Joey Suk en Luis Pedro schotkansen misten, zat het venijn ‘m in de staart. Sjoerd Ars kopte in de blessuretijd van de eerste helft goed in, maar zag hoe zijn inzet via Zwarthoed en de lat over het doel ging.

Tweede helft
Met inmiddels drie gele kaarten op zak – voor Teijsse, Daemen en Duits – begon Go Ahead Eagles beter aan de tweede helft. Van Overbeek kwam door over rechts en zag hoe zijn schot nét voorlangs het doel van Ten Rouwelaar ging. Na enkele minuten in de tweede helft bracht Demmers de eerste wissel: Teijsse, die al eerder geel ontving, werd vervangen door Van der Meer.

De linksback stond nog maar koud in het veld of hij mocht al juichen voor de 0-1. Een corner belandde op het hoofd van Schenk, die de bal richting de kruising kopte. Ten Rouwelaar redde, maar in de rebound wist Duits de bal terug te brengen in de doelmond. Daar stond De Kogel klaar om binnen te tikken: 0-1.

Het scheelde niet veel of de 0-1 stond maar één minuut op het scorebord. Theo Zwarthoed was als een komeet in de hoek om een kopbal van Ars uit het doel te tikken. Het spel golfde hierop op en neer. Enkele gevaarlijke uitbraken van Go Ahead Eagles leverden geen kansen op. NAC was wat dat betreft een stuk effectiever. Matic en Seuntjens konden van dichtbij vrij uithalen, maar vonden respectievelijk Zwarthoed en Daemen op hun weg.

Twintig minuten voor tijd was het Go Ahead Eagles met een kansenregen. Uit de counter wist Ten Rouwelaar een schot van zowel Nieuwpoort als Wolters te stoppen. De corner leverde een grote kans op voor Schenk die van dichtbij op de doelman schoot.

In de slotfase werd de opdracht de voorsprong te verdedigen flink moeilijker gemaakt toen Tom Daemen tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg. NAC greep dit aan om het slofoffensief te intensiveren. Ars kreeg uit een corner een grote kans, maar zag hoe zijn inzet van dichtbij van de lijn werd gehaald door De Kogel. Vijf minuten voor tijd was het aan invaller Brandts om de volgende grote kans te missen. Hij kapte Schenk goed uit, maar schoot voorlangs.

NAC bleef aandringen, maar de tien van Go Ahead Eagles verdedigden vol overgave. Hierdoor eindigde de wedstrijd, na vier minuten blessuretijd, in een geweldige 0-1 zege voor Go Ahead Eagles.