Nieuws Algemeen

Hoe een Apeldoorns straatschoffie uitgroeide tot de Turkse Beckham

Om 21:00 vanavond is het zover. Dan gaat de eerste ESPN DOC van Go Ahead Eagles sinds het seizoen 2016/2017 in première. Centraal in de documentaire staat Uğur Yildirim, die tussen 2000 en 2004 maar liefst 119 duels voor Go Ahead Eagles speelde, waarin hij 44 keer scoorde.

Twee jaar voor zijn debuut, in 1998, sloot hij aan als B-junior bij de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. In die jeugdopleiding zaten ook spelers als Demy de Zeeuw en Jan Kromkamp in de gelederen. Yildirim was naar eigen zeggen alleen maar met voetbal bezig. Hij sloeg geen extra training over en bleef het liefst elke dag uren doorgaan om te blijven trainen. Dat deed hij vooral omtrent zijn traptechniek; een uniek wapen waar hij in zijn latere carrière nog veel profijt van zou hebben.

Al vroeg in zijn voetballoopbaan schreef Uğur Yildirim historie. Op 23 mei 2003 speelde Go Ahead Eagles een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Onder meer door maar liefst zes doelpunten van Yildirim tekende zijn team de historische winst van 10-0 aan. Daarmee kwam Yildirim in een rijtje met onder anderen Marco van Basten en Johan Cruijff, die eveneens zes keer scoorden in één wedstrijd in het Nederlandse betaalde voetbal.

Dat was slechts het begin van een uiterst bijzondere voetbalcarrière. Want noem de naam van Uğur Yildirim in voetbalminnende kringen en je gezelschap zal beginnen over zijn Wereldtitel Vrije Trappen of die ene interland tegen Engeland. Met onder meer Klaas-Jan Huntelaar en Michel Breuer blikt Yildirim nu terug op de pieken en dalen van zijn voetbalbestaan. Hoe een Apeldoorns straatschoffie uitgroeide tot de Turkse Beckham…

Jaren later is Yildirim terug op het oude nest, in Deventer. Daar traint hij de pupillen van Go Ahead Eagles-Onder 16. Omdat hij zich bewust is van het feit dat hij nóg meer uit zijn carrière had kunnen halen, hamert Uğur zijn team erop dat het aan één ding in ieder geval níet moet liggen: inzet. Maar ook zijn passie voor het voetbal én voor Go Ahead Eagles druipt er vanaf als hij zijn jongens toespreekt in de kleedkamer en op het veld. Het is het resultaat van jarenlang ervaring, genot en trots, dat wordt geportretteerd in ESPN DOC: ‘De Turkse Beckham’.

 

Whatsapp Image 2021 12 13 At 11.32.45 Am

“Eigenlijk ben ik niet iemand die graag op de voorgrond treedt”, vertelt Uğur zelf. “Maar een documentaire is iets heel waardevols. Het is zó bijzonder dat ik tijdens het maken van de documentaire mensen heb ontmoet die ik al jaren niet heb gezien, dus voor mezelf was dit project schitterend. Maar ik vind het nog mooier dat mijn kinderen later dit beeldmateriaal hebben en kunnen zeggen: ‘dat is papa’! Ik heb mijn ziel laten zien in deze documentaire…”

 

Fotografie: Wim Sneller & Reint van der Vegt

Whatsapp Image 2021 12 13 At 12.00.17 Pm

De trailer van ESPN DOC: De Turkse Beckham

Terug naar overzicht