Nieuws Algemeen

In Memoriam: Ruud Geels

Go Ahead Eagles heeft vandaag bedroefd kennisgenomen van het overlijden van Ruud Geels. De voormalige spits – die twee seizoenen voor Go Ahead (Eagles) speelde – is 75 jaar geworden.

Geels werd op 28 juli 1948 geboren in Haarlem. Hij debuteerde in het seizoen 1965/1966 namens Telstar in het betaalde voetbal, waarna hij tussen 1966 en 1970 vier seizoenen uitkwam voor Feyenoord. Medio 1970 maakte hij de overstap naar Go Ahead. In zijn twee seizoenen in Deventer dienst liet hij het net veelvuldig bollen: Geels scoorde 35 doelpunten in 62 wedstrijden. “Ruud was voor toenmalig trainer Barry Hughes de ideale spits in het nieuwe Engelse systeem na de voetbalperiode met František Fadrhonc en Joop Brand”, weet Eagles-clubman Adrie Steenbergen zich nog goed te herinneren. In 1972 ging Ruud Geels voor Club Brugge spelen. Nadien kwam hij nog uit voor Ajax, Anderlecht, Sparta Rotterdam, PSV en NAC Breda. Vijf keer kroonde de spits zich tot topscorer van de Eredivisie. Verder kwam Geels tot 20 interlands (elf goals) voor het Nederlands elftal.

Als talentvolle jeugdspeler kwam Ruud Geels uit voor het Nederlands jeugdteam onder 18 jaar tijdens het EK van 1966 in Joegoslavië. Hij speelde daar onder meer samen met Jan Boskamp, Dick Advocaat en de Go Ahead-spelers Dick Schneider en Adrie Steenbergen. “Toenmalig bondscoach Georg Kessler van dat jeugdteam gaf mij als linksbuiten maar één opdracht mee: leg elke bal op het hoofd van Ruud Geels, dan maakt hij er wel een doelpunt van”, weet Steenbergen, die tijdens het jeugd-EK een hotelkamer met de spits deelde.

Go Ahead Eagles wenst familie, vrienden en naasten van Ruud Geels veel sterkte en kracht bij het verwerken van dit verlies.

Ruud GeelsHet Nederlands jeugdteam onder 18 jaar voorafgaand aan een jeugdinterland tegen België in De Vliert (mei 1966), met onder meer Dick Advocaat (staand, derde van links), Dick Schneider (staand, tweede van rechts), Adrie Steenbergen (gehurkt, eerste van links), Ruud Geels (gehurkt, tweede van links) en Jan Boskamp (gehurkt, tweede van rechts).

Terug naar overzicht