De bereidheid duels aan te gaan, te knokken voor elke meter. Het zijn platgetreden paden, maar bij de jeugdelftallen van Go Ahead Eagles moet het er soms toch nog even worden ingeramd. De waterkoude eerste zaterdag van december was daarvan een goed voorbeeld. Drie teams verloren, veelal op strijdlust. Enkel Onder-19 won, na een sterke tweede helft.

Go Ahead Eagles Onder-19 ging tegen AFC O19-2 met een 2-0 achterstand rusten, maar nam toch drie punten mee uit Amsterdam: 2-3. Trainer Kick Maatman vond dat zijn team het voor rust zonder bal te veel op een beloop liet. Hij sprak dan ook van een zeer matige eerste helft. “Wij vergeten weleens dat het spel ook zonder bal heel belangrijk is. Je moet in duel willen komen en die duels ten koste van alles willen winnen. Moordernaarsmentaliteit.” Een sterk staaltje van die gewenste instelling toonden zijn spelers in de tweede helft, waarin Maatman overschakelde op een ouderwetse één-op-één-speelwijze. Iedereen een mannetje. “Dat leek me opleidingstechnisch de beste keuze. Bij één-op-één heeft een speler veel verantwoordelijkheid, want bij onoplettendheid gaat zijn tegenstander ervandoor. Ik moet zeggen dat we een geweldige comeback maakten. We willen als koploper de winterstop in, dus dat betekent ook volgende week winnen.”

Knakje
Jan Kromkamp kon een zucht niet onderdrukken bij de prestatie van zijn elftal, Onder-17, dat in Vlissingen met 3-1 verloor van het laaggeklasseerde JVOZ. Natuurlijk, de scheidsrechter werkte niet mee – verre van – en het veld was glad waardoor de bal soms net de verkeerde kant oprolde. Maar ook binnen de krijtlijnen geldt de aloude reclameslogan ‘de maatschappij, dat ben jij’. Met andere woorden: eerst zelf je taken doen, dan pas klagen over de omstandigheden. Kromkamp: “Ik miste bij mijn spelers de bereidheid om net zo hard te werken als de jongens van JVOZ. Daar was ik ook boos over in de rust. In de basis zijn wij beter dan JVOZ, maar we hebben er niet alles aan gedaan. Het was heel fijn geweest juist deze wedstrijd, waarvoor we bijna 300 kilometer hebben gereden, te winnen. Dat we dan niet thuisgeven, zorgt wel voor een knakje. Maar het wordt beter, daar heb ik het volste vertrouwen in.”

‘Voetbal is passie’
Toine Rorije was misschien wel de meest beklagenswaardige trainer van de dag. In de kelderkraker tegen Cambuur ging zijn team – Go Ahead Eagles Onder-15 – met een 1-0 voorsprong rusten. Een gunstige uitgangspositie voor de tweede helft, maar daarin werd de thuisploeg op strijdlust afgetroefd: 1-2. “Voetballen is ook passie tonen”, vindt Rorije. “De wil om duels en wedstrijden te winnen moet echt beter bij ons. Het begint altijd met strijd.”


Kans voor Onder-15 tegen Cambuur (1-2 verlies).

Uğur Yildirim kon hem bij Onder-13 nazeggen. Hekkensluiter FC Emmen kwam op bezoek en pakte tegen Go Ahead Eagles zijn eerste punten van het seizoen: 2-4. “We kwamen fantastisch op voorsprong, maar gaven het op domme wijze uit handen”, blikte Yildirim terug. Ibrahima Kouyate speelde volgens de trainer een sterke pot, de speler kreeg een handvol opgelegde kansen, maar het mocht allemaal niet baten. “Tegen Ajax speelden we vorige week zo sterk. Ik heb er de hele week op gehamerd Emmen vooral niet te onderschatten.” Dat bleek toch te veel gevraagd. “Emmen was niet eens zo goed, maar toonde wel de echte wil om te winnen, er maximaal op te klappen. Dat ontbrak er bij ons aan. Mooier kan ik het niet maken en dit kan een keer gebeuren. Op naar de volgende wedstrijd.”


Dé mistwedstrijd tussen Ajax en Liverpool eindigde 51 jaar geleden in 5-1. Go Ahead Eagles Onder-13 speelde tegen FC Emmen zijn eigen mistwedstrijd en verloor met 2-4.

Karakteristieken:
Tweede divisie A: AFC O19-2 – Go Ahead Eagles O19 2-3 (2-0). Doelpunten GAE: Dani Cloteda, Jairzinho Slijngard, Faisal Toryalai.
Eerste divisie: JVOZ O17 – Go Ahead Eagles O17 3-1 (2-1). Doelpunt GAE: Quiermo Dumay.
Eerste divisie A: Go Ahead Eagles O15 – Cambuur O15 1-2 (1-0). Doelpunt GAE: Stan ter Haar.
Eerste divisie A: Go Ahead Eagles O13 – FC Emmen O13 2-4 (1-4). Doelpunten GAE: Yannick Kodden, Leon Opdam.