Onlangs opende Go Ahead Eagles de wand met foto’s van alle jeugdexponenten sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954. In totaal sieren 113 spelers de wand. Sommige spelers kwamen tot een handjevol wedstrijden in Go Ahead Eagles 1; anderen schopten het tot international. Twee keer per maand lichten we een van de exponenten uit. In aflevering 3: Marco Heering.

Heering speelde van 1987 tot 1996 bij Go Ahead Eagles en maakte deel uit van de legendarische zelf-opgeleide rechterflank. Dennis Hulshoff (rechtsback), Paul Bosvelt (rechtsmid) en Heering (rechtsbuiten) werden vanwege hun overeenkomende haardracht ook wel Kwik, Kwek en Kwak genoemd.

Statistieken Marco Heering
Geboortedatum: 8 mei 1970
Speler Go Ahead Eagles: van 1987 tot en met 1996
Competitieduels: 184
Goals: 32
Speelde na Go Ahead Eagles voor: Willem II en Fortuna Sittard

Hoe gaat het nu met je?
Erg goed! Ik ben nog steeds in de voetbalwereld werkzaam, ik ben namelijk sinds 2013 assistent-trainer bij Almere City FC. Met onze club gaat het gelukkig ook uitstekend. We zijn in een paar jaar gegroeid van grijze middenmoter tot een ploeg waar nu rekening mee gehouden wordt! De laatste jaren hebben we een aantal periodetitels gewonnen en ook op commercieel gebied maakt de club grote stappen.


Door doelpunten van Serghei Cleşcenco en Marco Heering (2x) wint Go Ahead Eagles in maart 1996 in Arnhem met 3-0 van Vitesse.

Op welke manier volg je Go Ahead Eagles nog?
Ik volg mijn jeugdclub natuurlijk nog goed. Dit gebeurt via de televisie, maar ik heb ook nog de nodige vrienden binnen Go Ahead Eagles. Ik kijk wanneer ik kan, maar dat gaat momenteel wat lastiger. Go Ahead is gedegradeerd en voetbalt natuurlijk meestal op dezelfde dagen als Almere City FC, waardoor het kijken van de wedstrijden moeilijk wordt.

Hoe kijk je terug op je tijd in de jeugd van Go Ahead Eagles?
Ik heb in mijn jeugd bij Go Ahead Eagles een hele mooie en vooral goede tijd gehad. Ik groeide vanaf mijn 15e op in een superlichting (met onder meer Mark Schenning, Paul Bosvelt, Dennis Hulshoff, Alfred Knippenberg, Harry Decheiver en Edwin en Marc Overmars, red.), want Go Ahead Eagles had een erg goed opleidingsniveau. Uiteindelijk hebben heel veel spelers uit die lichting een mooie carrière kunnen hebben in het betaalde voetbal. Dat is mede te danken aan de opleiding van Go Ahead Eagles.

Wat weet je nog van je debuut?
Ik maakte mijn debuut in maart 1988 in een thuiswedstrijd tegen RBC. In de tweede helft viel ik in voor Arno Hofstede. Ook Paul Bosvelt en Dennis Hulshoff kregen de kans om zich te bewijzen in de hoofdselectie. Daar hebben wij heel goed gebruik van gemaakt, want we waren sindsdien vaste basisspelers van Go Ahead Eagles.

Van welke (jeugd)trainer heb je het meeste geleerd?
Een heel groot gedeelte van de opleiding is Hennie Spijkerman onze trainer geweest. Ik kan zeggen dat we daar zeer veel van hebben geleerd. Van Hennie, Dwight Lodeweges en Henk ten Cate kreeg ik de kans om door te breken binnen de club. Nadat ik afgekeurd werd als speler, ben ik ook in het trainerswereldje gerold. Ik begon als jeugdtrainer, en dat vond ik zo leuk dat ik de cursussen ben gaan doen. Daar heb ik nooit spijt van gehad!


Marco Heering warmt zich op voor de Go Ahead Eagles Against ALS-dag in september 2017. (Foto: Erik Pasman)

Wie was bij Go Ahead Eagles de beste medespeler?
Voor mij was Paul Bosvelt als speler heel belangrijk achter mij op het middenveld. Daarnaast was hij de natuurlijke leider op het veld, dat is erg fijn om erbij te hebben. Hij heeft met zijn kwaliteiten uiteindelijk een prachtige carrière gehad.

Lees hier de aflevering van ‘Jeugdexponenten Uitgelicht’ met Ludwig Timisela (afl. 2).


Foto: VI Images