Onlangs opende Go Ahead Eagles de wand met foto’s van alle jeugdexponenten sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954. In totaal sieren 113 spelers de wand. Sommige spelers kwamen tot een handjevol wedstrijden in Go Ahead Eagles 1; anderen schopten het tot international. Twee keer per maand lichten we een van de exponenten uit, waarbij we steeds een decennium opschuiven. In aflevering 9 een speler uit de jaren ’90: Toine Rorije.

Statistieken Toine Rorije
Geboortedatum: 24 april 1974
Speler hoofdmacht Go Ahead Eagles: 1991 t/m 1997
Competitieduels: 169
Goals: 29

Hoe gaat het nu met je?
Prima! Momenteel ben ik trainer bij Colmschate 1 en jeugdtrainer bij Go Ahead Eagles. Dit doe ik met erg veel plezier. Nadat ik was gestopt met voetbal ben ik eigenlijk in het trainerswereldje gerold. Toen ik mijn trainersdiploma’s gehaald had, ben ik via-via bij de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles terecht gekomen. Er lopen genoeg talentjes rond in de jeugd, moet ik zeggen. Ik zie er wel een paar doorstromen, maar alleen als ze beseffen wat ze ervoor moeten doen en laten. Als trainer moet je niet alleen kijken naar het talent, maar ook naar het mentale aspect. We willen spelers met een goede instelling laten doorstromen.


Toine Rorije op de selectiefoto van het seizoen 1995/1996, geflankeerd door Marco Heering en Jan Michels. (VI Images)

Hoe kijk je terug op je tijd in de jeugd van Go Ahead Eagles?
Ik heb drie jaar in de jeugd gevoetbald, van 1988 tot 1991. Er was toen alleen een A-elftal, waarmee we in de Eredivisie speelden. Dat was een hartstikke mooie tijd, met Hennie Spijkerman als trainer. Een toptrainer, hij maakt spelers echt beter. Daar heb ik heel veel van geleerd. Nadat ik drie jaar in de A had gespeeld, debuteerde ik als 17-jarige in het eerste van Go Ahead Eagles. Zoals vaker moet dan eerst een basisspeler een blessure krijgen. Bij mij was dat Heering. Dat was natuurlijk een hele grote stap, maar het ging eigenlijk vanaf het begin heel goed. De droom om betaald voetbal te kunnen spelen was er altijd al geweest. Als het dan echt gebeurt, is dat natuurlijk fantastisch!


Toine Rorije zet Go Ahead Eagles op 24 oktober 1992 op 3-1 in de bijzondere wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Stand na 80 minuten: 0-1. Eindstand: 4-2.

Hoe was je verdere tijd bij Go Ahead Eagles?
Rond die tijd ging het top. We haalden de periodetitel tegen Helmond Sport, en het tweeluik in de nacompetitie tegen Den Haag was super. Wat was dat een feest. Vervolgens speelden we vier jaar in de Eredivisie, waarna we weer degradeerden. Vervolgens liepen we nét promotie mis. Toen vertrok ik naar FC Groningen.

Je wordt vaak getypeerd als een speler die nooit zijn talentenstatus volledig heeft waargemaakt. Hoe komt dat?
Tja, dat is echt een ding geworden. Dat komt denk ik mede doordat ik in alle jeugdelftallen van Oranje gezeten. Er had wel wat meer ingezeten, maar er komt natuurlijk ook veel meer dan talent bij kijken. Toen ik naar FC Groningen verhuisde, kreeg de club net een nieuwe trainer die het niet helemaal in me zag zitten. Dat verandert natuurlijk heel veel, maar uiteindelijk dwing je het ook zelf af. Ondanks dat heb ik rond de 250 wedstrijden in het betaalde voetbal achter mijn naam staan, waar ik niet ontevreden mee ben. Daarnaast heb ik nog meegetraind bij het Nederlands Elftal in de voorbereiding op het EK 1996. Omdat ze een kleine groep hadden door de Champions League-finale van Ajax, riepen ze vijf spelers op om mee te trainen met spelers als Dennis Bergkamp. Ook dat was een heel mooie ervaring.


Rorije doet een duit in het zakje tijdens een zeer spectaculair duel op Het Kasteel op 22 november 1992. Hij scoort de 3-4. Uiteindelijk eindigt de wedstrijd in 6-4.

Tot slot, wie is de beste medespeler met wie je hebt gespeeld?
Bij Go Ahead Eagles was dat denk ik Hendrie Krüzen. Een hele goede voetballer, sterk aan de bal en positioneel heel goed. Speelde erg makkelijk, fijn om mee te spelen. Daarnaast heb ik in de jeugdelftallen met Clarence Seedorf gespeeld. Wat was die goed! Aan alles kon je zien dat hij een hele grote zou worden.

Lees hier de vorige aflevering van Jeugdexponenten Uitgelicht met Ronald Dekker.