Jong Go Ahead Eagles verslaat Jong SC Cambuur in slotminuut

Jong Go Ahead Eagles heeft vanavond zeer goede zaken gedaan in poule A van de Reservecompetitie. Door een 2-1 zege op Jong SC Cambuur klom het team van Kick Maatman naar de vierde plaats in poule A van de Reservecompetitie, waardoor een gelijkspel bij Jong NEC volgende week volstaat om na de winterstop in de promotiepoule voor reserveteams uit te komen.

Op sportpark Borgele kreeg Jong Go Ahead Eagles in de eerste helft voldoende kansen om op voorsprong te komen. Alleen al in de eerste twintig minuten was het de ijverige Giovanni Büttner die driemaal het Friese doel onder vuur nam. Bij zijn eerste schotpoging kwam Pieter Langedijk in de rebound net tekort om alsnog te scoren, terwijl de tweede doelpoging van de Eagles-middenvelder via het been van een Cambuur-verdediger maar net over het doel verdween. Driemaal recht was helaas geen scheepsrecht voor Büttner, want zijn derde poging werd klemvast gepakt door de doelman van Jong SC Cambuur.

(Foto: Dennis Bresser)

Nadat ook een kopbal van Sam Beukema in de handen van doelman Abdel el Ouazzane was verdwenen, was het in de 25e minuut de beurt aan Pieter Langedijk om de keeper van Jong SC Cambuur aan het werk te zetten. Een vrije trap van de Eagles-aanvaller werd door de Leeuwarder goalie uit zijn doel gebokst. Op slag van rust kreeg ook Jong SC Cambuur een grote kans op de openingstreffer, maar een schot van Tyrone Conraad ging via de vingertoppen van doelman Mark Spenkelink tegen de lat.

Jong Go Ahead Eagles – waarvoor Bruno Andrade (58 minuten) en Joey Groenbast (32 minuten) vanavond beiden na langdurig blessureleed hun wedstrijdrentree maakten – had ook in de tweede helft een veldoverwicht. Amper een minuut na de hervatting van het duel zette Pieter Langedijk de Friese doelman aan het werk met een hard en dwarrelend schot. Kort daarop profiteerde Maarten Pouwels bijna van een lage voorzet van diezelfde Langedijk, maar de spits kwam net tekort om af te ronden. Een diagonaal en hard schot van Langedijk ging in de 55e minuut nipt voorlangs.

Daarna brak een fase waarin Jong SC Cambuur wat meer dreiging naar voren toonde. Het leidde onder meer tot een gevaarlijk schot van Cody Claver, die via keeper Spenkelink en de lat over het doel verdween. Na twee schotpogingen van Jairzinho Slijngard (over en naast) leek Langedijk in de 70e minuut Jong Go Ahead Eagles eindelijk op voorsprong te zetten. De aanvaller kreeg een voorzet van invaller Samuel Wakana van dichtbij echter niet langs de keeper.

Tegen de veldverhoudingen in kwam Jong SC Cambuur in de 77e minuut op voorsprong. Oege Sietse van Lingen schoot van dichtbij uit de draai binnen: 0-1. De Leeuwarders konden maar kort van de voorsprong genieten, want in de 79e minuut kwam Jong Go Ahead Eagles alweer op gelijke hoogte. Pouwels kopte raak na een voorzet van Wakana: 1-1. Vervolgens kregen beide ploegen kansen op de winnende treffer. Spenkelink pakte de bal na een schot van Jordy den Hoedt, terwijl Pouwels aan de overzijde zag hoe El Ouazzane ternauwernood een boogballetje over zijn doel tilde. Nadat Spenkelink twee minuten voor tijd een schot van Conraad met zijn voet keerde en diezelfde Conraad in de laatste minuut de bal maar net naast punterde, werd het duel in de 92e minuut beslist. Op aangeven van Büttner schoot Langedijk de bal snoeihard tegen de touwen waardoor Jong Go Ahead Eagles met een 2-1 zege van het veld stapte.

“We speelden voor de winst en stonden met de juiste intentie op het veld”, concludeerde trainer Kick Maatman na afloop. “Eigenlijk deden we in de eerste helft bijna alles goed. Het enige dat we voor rust nalieten, was scoren. Ondanks dat we vijf behoorlijke schot- en kopkansen hadden om op voorsprong te komen.” Maatman roemde de saamhorigheid binnen de selectie van Go Ahead Eagles. “Als je zag hoeveel jongens van de eerste selectie vanavond op de tribune zaten. Dat is positief en geeft aan hoe het reilt en zeilt binnen deze spelersgroep. Die jongens trainen allemaal dagelijks fanatiek en op een hoog niveau met elkaar samen en dat zie je terug in de betrokkenheid van spelers rondom wedstrijden van Jong Go Ahead Eagles.”

Complimenten waren er ook voor het doorzettingsvermogen van zijn team om ondanks de 0-1 achterstand op jacht te gaan naar de gelijkmaker én de winnende treffer. “Iedereen is er tot de laatste snik voor blijven gaan”, constateerde Maatman. “Als je bijvoorbeeld zag hoe Giovanni Büttner er in de allerlaatste minuut nog een volle sprint uitperste om die bal voor het doel te krijgen. En uiteindelijk is Pieter, die ik vandaag erg goed vond spelen, weer het goudhaantje door de winnende goal te scoren.”

Jong Go Ahead Eagles – Jong SC Cambuur 2-1 (0-0).
77. Oege Sietse van Lingen 0-1
79. Maarten Pouwels 1-1
90+2. Pieter Langedijk 2-1

Jong Go Ahead Eagles: Mark Spenkelink; Jarno van den Bos, Sam Beukema, Sjoerd Overgoor, Dennis Hettinga (58. Joey Groenbast); Giovanni Büttner, Gor Agbaljan, Jairzinho Slijngard (78. Olaf Kok); Pieter Langedijk, Maarten Pouwels, Bruno Andrade (58. Samuel Wakana).

Jong SC Cambuur: Abdel el Ouazzane; Jordy den Hoedt, Omar el Baad, Oege Sietse van Lingen, Cody Claver; Stanley Akoy, Safouane Ahidar (67. Gino van den Berg), Achraf Akhamrane; Tyrone Conraad, Rashaen de Windt, Alex Bangura.