Jong Go Ahead Eagles wint van koploper en pakt eerste competitiezege

Jong Go Ahead Eagles heeft vanavond in De Adelaarshorst de eerste competitiezege behaald in poule A van de Reservecompetitie. Koploper Jong FC Emmen werd met 1-0 verslagen. Matchwinner werd Pieter Langedijk, die in de 11e minuut doeltreffend was voor het team van trainer Kick Maatman.

De eerste echte kans van de wedstrijd was gelijk raak. Na een goede pass van Maarten Pouwels verscheen Pieter Langedijk alleen voor doelman Peter van der Vlag, die moest capituleren op de geplaatste bal van de vleugelspeler: 1-0 in de 11e minuut. Enkele minuten later werd die voorsprong bijna verdubbeld. Gor Agbaljan, in de eerste helft spelend als linksback, dook op achter de verdedigingslinie van de Drenten, maar zag zijn schot op de vuisten van Van der Vlag uiteenspatten.

(Foto: Dennis Bresser)

De keeperskwaliteiten van de voormalige Eagles-doelman werden opnieuw op de proef gesteld in de 20e minuut van de wedstrijd. Op aangeven van Pouwels loste Giovanni Büttner een schot, waarbij Van der Vlag handelend moest optreden, evenals op het daaropvolgende schot uit de tweede lijn van Langedijk. Uit de resulterende corner kopte Rick Ketting over. Ook een schot van Bruno Andrade trof in de 26e minuut geen doel. Via de handen van Van der Vlag en de lat ging de bal over.

Jong FC Emmen begon fel aan de tweede helft. Jong Go Ahead Eagles had moeite om zich de Drenten van het lijf te houden. Grootste kans in die fase was een Drents schot uit de tweede lijn, dat door doelman Lars Jansen werd gepareerd. Vanaf de tiende minuut na rust kreeg Jong Go Ahead Eagles weer grip op de wedstrijd. Tot drie keer toe waagde Langedijk een doelpoging, maar tot een tweede treffer van de vleugelspeler kwam het niet. Ook een schot van Andrade schoot voor het doel van Jong FC Emmen langs.

Invaller Olaf Kok, die als jeugdexponent van de Voetbalopleiding vanavond zijn debuut maakte voor Jong Go Ahead Eagles, kreeg acht minuten voor tijd zijn voet net niet goed genoeg tegen de bal om een voorzet van Jairzinho Slijngard tot doelpunt te promoveren. Verder dan twee ongevaarlijke afstandsschoten en een kopbal kwam Jong FC Emmen in de slotfase niet meer. Het betekende de eerste competitiezege voor Jong Go Ahead Eagles, dat nu drie punten heeft behaald uit de eerste drie competitieduels.

Ondanks dat de eerste competitiezege voor Jong Go Ahead Eagles een feit is, keek trainer Kick Maatman over het resultaat van zijn ploeg heen. “Uitslagen zijn voor mij niet allesbepalend. Maar als je lekker in de wedstrijd zit en op voorsprong staat, dan wil je de winst uiteraard over de streep trekken. Dat hebben we vandaag goed gedaan. De spelers hebben laten zien dat ze met de juiste instelling op het veld stonden, zowel qua arbeid als in het voetballende gedeelte.” Maatman had ook gezien dat de uiteindelijke score hoger uit had kunnen vallen. “Volgens mij hebben we wel vijf honderd procent kansen gehad. Zolang het slechts 1-0 blijft, kan natuurlijk altijd de gelijkmaker vallen. Daarentegen hebben we weinig kansen weggegeven. Alleen de eerste tien minuten na rust drong Jong FC Emmen even aan, maar daarna zijn we relatief eenvoudig overeind gebleven.”

Jong Go Ahead Eagles – Jong FC Emmen 1-0 (1-0)
11. Pieter Langedijk 1-0

Jong Go Ahead Eagles: Lars Jansen; Dennis Hettinga, Rick Ketting, Julius Bliek, Gor Agbaljan (76. Desney Bruinink); Paco van Moorsel (68. Olaf Kok), Sjoerd Overgoor, Giovanni Büttner; Pieter Langedijk, Maarten Pouwels (46. Jairzinho Slijngard), Bruno Andrade.     .

Jong FC Emmen: Peter van der Vlag; Kjelt Engbers, Easah Suliman, Stephen Warmolts, Daniël Camara Bos (76. Lesley Osazee); Henk Bos, Robbert de Vos, Delano Grootenhuis, Jason Bourdouxhe; Freddy Quispel (76. Steijn Strijker), Jafar Arias (68. Ben Scholte).