Voetbalacademie

Jonge Adelaars kappen en draaien erop los

Onder leiding van trainer Jan Kromkamp en Kenneth Zandvliet (bestuurslid technische zaken/scouting) is woensdagmiddag de voetbalschool van Go Ahead Eagles van start gegaan. Op de velden van SV Twello beleefden veertien elf- en twaalfjarige jongens hun eerste training als Adelaar. En dat voelde goed.

Leuk, maar best zwaar. Veel rennen en veel techniek. Het zijn zomaar wat kreten die na de training vielen. En of het een eer is om voor Go Ahead Eagles uit te komen? “Best wel”, zei de blonde Timo Schefczyk (12) uit Apeldoorn. Timo komt over van WSV en is één van de zes D-pupillen die nu al zeker zijn van een plek in de C-junioren volgend seizoen.

Het was een fraai gezicht op het zonovergoten sportcomplex aan de Zuiderlaan: enthousiaste en getalenteerde voetballers die vooral met de bal bezig waren. Want dat is één van de filosofieën waarop de voetbalschool is gesnoeid: techniektraining, veel techniektraining. Dit vloeit rechtstreeks voort uit het plan van Henk ten Cate en John Oude Wesselink. De twee andere pijlers: snelheid en fysieke hardheid, niet schromen het duel aan te gaan.

Eerder op de middag presenteerde Zandvliet ten overstaan van een groep ouders de plannen van de voetbalschool. De ziel van de club is terug, benadrukte hij. “Dit is onze toekomst.” Ook stipte hij het belang aan van jongens zo lang mogelijk bij hun ‘eigen’ amateurclub te laten voetballen. “Het is niet goed voor hun mentale ontwikkeling als ze al op acht- of negenjarige leeftijd door een profclub worden gescout. Ze moeten zo lang als het kan in hun vertrouwde milieu blijven.”

Of jonge voetballers het nu redden of niet bij Go Ahead Eagles: het is altijd een waardevolle ervaring om één of meerdere seizoenen in de jeugd van ‘roodgeel’ te hebben gespeeld. Het woord ‘afvallen’ bestaat dan ook niet bij de Deventer club, zei Zandvliet.

Tot tevredenheid van de ouders, die de training van Kromkamp en zijn assistenten Jeffrey Teunissen en Siem van Dijk vanaf een bankje gade sloegen. “Go Ahead Eagles blijft jongens die terugkeren naar hun oude club volgen”, had Luc Schoorlemmer, vader van Tim (12), goed begrepen. Monique Jansen, moeder van Milan (12): “De presentatie was helder en in eerste instantie gericht op de kinderen. Dat vond ik positief.” De ouders waren ook te spreken over de gedragsregels die bij de voetbalschool gelden: trainers met ‘u’ aanspreken en geen petjes op.

De voetbalschool moet gezien worden als een structurele scoutingactiviteit. Na de winterstop stroomt er opnieuw een groep D-pupillen in. Vanaf maart worden er oefenwedstrijden gespeeld tegen verenigingen uit de regio. De trainingen zijn wekelijks op woensdagmiddag bij SV Twello tussen 16.30 en 18.00 uur.

Terug naar overzicht