In het kielzog van Ragnar Oratmangoen maakt opnieuw een speler van SC Cambuur de overstap naar Go Ahead Eagles. Joris Kramer (24), afgelopen seizoen op huurbasis actief in Leeuwarden, wordt voor één seizoen gehuurd van AZ.

Joris Kramer doorliep sinds 2009 de jeugdopleiding van AZ, waarna hij in het betaalde voetbal actief was voor FC Dordrecht (2016/2017), Jong AZ (2017-2019), AZ (2019/2020) en SC Cambuur (2020/2021). Met het doel om een belangrijke speler te worden in het spelconcept van Go Ahead Eagles, komt Joris Kramer vol ambities naar Deventer. “Ik was vorig seizoen eigenlijk best wel onder de indruk van de manier van spelen van Go Ahead Eagles”, vertelt Kramer. “De organisatie binnen het team was goed en de spelers wisten precies wat ze van elkaar konden verwachten in het veld. Er was een duidelijk plan, mooi om te zien. Wat dat betreft heeft Cambuur het in het afgelopen seizoen drie wedstrijden heel lastig gehad tegen Go Ahead Eagles. Uiteindelijk is het voor beide clubs goed gekomen door de promotie naar de Eredivisie.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Het Zilveren Kampioensschild ging naar Deventer, het Gouden Kampioensschild werd in Leeuwarden door Kramer en zijn teamgenoten omhoog gehouden. “Het kampioenschap met Cambuur is uiteraard mooie bagage om als voetballer met me mee te dragen”, vervolgt Kramer. “Al had ik wel liever een groter aandeel in het succes van Cambuur gehad dan de 23 competitiewedstrijden die ik heb gespeeld.” Het werkte daarbij ook niet in het voordeel van Kramer dat hij pas laat op huurbasis de overstap van AZ naar SC Cambuur maakte. “Ik kwam op de laatste dag voor de transferdeadline. Op dat moment had Cambuur al vijf wedstrijden gespeeld. De ploeg was een geoliede machine, waardoor er voor de trainer weinig reden was om te wisselen.”

Door zijn overstap naar Go Ahead Eagles volgt Joris Kramer het spoor van Ragnar Oratmangoen, met wie hij afgelopen seizoen bij SC Cambuur samenspeelde. “Ragnar en ik wisten van elkaar dat er interesse was van Go Ahead Eagles”, geeft Kramer aan. “Ragnar was vóór de slotdag van de Keuken Kampioen Divisie zelfs al rond met Go Ahead Eagles. Direct na onze laatste wedstrijd met Cambuur tegen NAC Breda heb ik samen met Ragnar de tweede helft van De Graafschap – Helmond Sport gekeken. Wat een spannende pot was dat, zeg! Uiteindelijk is het natuurlijk prachtig dat ook ik met Go Ahead Eagles de stap naar de Eredivisie mag maken.”

Tekst gaat verder onder foto.

Joris Kramer schermt de bal af voor Bradly van Hoeven tijdens de bekerwedstrijd tussen SC Cambuur en Go Ahead Eagles. (Foto: Erik Pasman)

Naast de georganiseerde manier van spelen maakten ook de verdedigende statistieken van Go Ahead Eagles indruk op Kramer. “Dat Go Ahead Eagles afgelopen seizoen in 25 competitiewedstrijden achterin ‘de nul’ hield, zegt wel iets. Voor mij is het een signaal dat er bij de club ook veel aandacht aan de verdedigers wordt geschonken. Daar hoop ook ik komend seizoen persoonlijk mijn voordeel uit te halen. Al is goed verdedigen iets wat je met het hele team doet.”

Joris Kramer kan worden omschreven als een voetballende verdediger met een goede pass in de benen, die verdedigend sterk in de duels is. “Daarnaast probeer ik altijd te voorkomen dat het team onnodige meters maakt door alles goed neer te zetten”, vult de linkspoot aan. “Wat dat betreft heb ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik wil mezelf absoluut niet vergelijken met Sam Beukema, die natuurlijk kan terugkijken op een fantastisch jaar. Maar ik zie het wel als een uitdaging om ervoor te zorgen dat ook ik een geliefde verdediger bij het publiek word.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Over publiek gesproken. “Ik kijk er enorm naar uit om weer voor supporters te spelen en hun passie in het stadion te voelen”, vervolgt Kramer. “Als het een keer minder gaat, kunnen de supporters van Go Ahead Eagles nét voor die extra steun zorgen die het team nodig heeft. En als het goed gaat, zorgt de passie van de supporters voor extra vreugde op het veld. Ik heb met Jong AZ één keer eerder in een volle Adelaarshorst gespeeld. Vanwege de sfeer was dat voor mij destijds in de Keuken Kampioen Divisie echt wel een van de leukste wedstrijden om naar uit te kijken.”

Volgend seizoen is echter de Eredivisie het podium voor Kramer, die op 18 augustus 2019 als invaller één Eredivisieduel voor AZ speelde. “Mijn voornaamste doel is om bij Go Ahead Eagles in de Eredivisie de lijn van stabiel voetbal door te trekken die vorig seizoen is ingezet. Die stabiliteit zag je duidelijk terugkomen in de laatste duels in de Keuken Kampioen Divisie; er was een plan en er was duidelijkheid. Dat zijn aspecten die we ook nodig hebben in de Eredivisie om uiteindelijk het verschil te maken ten opzichte van onze concurrenten.”

Na Isac Lidberg, Ragnar Oratmangoen en Philippe Rommens is Joris Kramer de vierde nieuwe aanwinst die al in een vroegtijdig stadium is vastgelegd voor seizoen 2021/2022. “Joris is een vrij complete verdediger”, zegt technisch manager Paul Bosvelt. “Hij is sterk in de duels, ook door de lucht. Daarnaast is Joris comfortabel aan de bal. Het belangrijkste voor Joris is om veel speelminuten te gaan maken. De kans om zich te bewijzen geven wij hem bij Go Ahead Eagles graag.”

(Foto: Erik Pasman)