Drie jaar Ajax, negen jaar AZ. Meer dan de helft van zijn leven was Justin Bakker (22) actief voor (de jeugdopleiding van) beide Noord-Hollandse profclubs. Vandaag tekende hij een contract voor één jaar (met een optie op nog een seizoen) bij Go Ahead Eagles.

“Aan de ene kant is het natuurlijk jammer om de deur na negen jaar AZ achter me dicht te trekken”, vertelt Justin Bakker. “Uiteraard had ik in Alkmaar graag het eerste elftal willen halen. Maar aan de andere kant is de stap naar Go Ahead Eagles goed voor mijn ontwikkeling. Een nieuwe uitdaging, een nieuwe start, een fris begin. Na vier jaar Jong AZ wil ik weer het gevoel ervaren om onder een bepaalde druk te presteren. Het belang voelen om een wedstrijd te winnen. Bij Jong AZ ging het vooral om het opleiden en de persoonlijke ontwikkeling van spelers, het resultaat was minder belangrijk.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Desondanks waren de resultaten van Justin Bakker en zijn teamgenoten in het seizoen 2016/2017 dusdanig goed met het beloftenteam van de Alkmaarders, dat Jong AZ aan het einde van die voetbaljaargang met ‘zilverwerk’ in handen stond. “We werden met twee vingers in de neus kampioen van de Tweede Divisie”, weet Bakker nog goed. “Vervolgens gingen we met Jong AZ het betaalde voetbal in en speelden we in de Eerste Divisie. In al die seizoenen heb ik best veel gespeeld en mezelf als voetballer ontwikkeld. Ja, de wedstrijden in De Adelaarshorst kan ik me ook nog goed herinneren. Altijd een mooie sfeer, altijd een goed gevuld stadion, zelfs als tegenstander is het leuk om in zo’n ambiance te mogen voetballen.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Op 26 augustus sloot Justin Bakker – die in het verleden ook uitkwam voor het Nederlands elftal O15, O16 en O17 – als proefspeler aan bij de selectie van Go Ahead Eagles. “Een goede, gretige spelersgroep”, omschrijft Bakker de eerste indruk van zijn nieuwe teamgenoten. “Een jonge spelersgroep ook, met allemaal jongens die als voetballer graag beter willen worden. Daarnaast lopen er ook enkele ervaren spelers rond waarvan ik veel kan leren.”

Justin Bakker had geen moeite om aan te sluiten bij een groep die al een wekenlange voorbereiding achter de rug had. “Ik moet zeggen dat ik me redelijk snel heb aangepast aan het niveau en voor mijn gevoel niet ver achter loop qua conditie en fitheid. Komt waarschijnlijk ook doordat ik de hele zomer heb doorgetraind voor mezelf. En het is natuurlijk altijd prettig als je goed wordt opgevangen door de spelersgroep. Twee jongens kende ik overigens al: Jay Gorter en Boyd Lucassen. Tegen Boyd heb ik wel eens gevoetbald toen hij nog bij Vitesse speelde en Jay heeft in het verleden samengespeeld met mijn neef Mitchel Bakker.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Het niveau waarop Mitchel Bakker inmiddels acteert, bij Champions League-finalist Paris Saint-Germain, spreekt ook Justin Bakker uiteraard tot de verbeelding. Net als zijn neef voelt Justin Bakker zich het meest op zijn gemak in de achterhoede. “Ik ben een verdediger die niet alleen in staat is om zijn mannetje uit te schakelen, maar ook met passes en met mijn aanvallende kwaliteiten het team wil helpen. Een voetballende verdediger, dus. Wat dat betreft verwacht ik dat Go Ahead Eagles, een aanvallend spelend team, goed bij me past.”

Technisch manager Paul Bosvelt is blij dat Justin Bakker definitief aansluit bij de eerste selectie van trainer Kees van Wonderen. “Justin heeft jarenlang de opleiding van AZ doorlopen en staat bekend om zijn voetballende vermogen. Met zijn komst krijgen wij meer mogelijkheden achterin.”

Justin Bakker is speelgerechtigd voor de wedstrijd die Go Ahead Eagles morgenavond in Leeuwarden speelt tegen SC Cambuur.

(Foto: Erik Pasman)