Kort gemaaid gras en heerlijk voetbalweer na maandenlange competitiepauze

Kort gemaaid gras, nog vochtig van een fikse regenbui van even geleden. Een matig windje. Zo nu en dan breekt er een aangenaam septemberzonnetje door de lichtbewolkte hemel. Aangekomen op sportpark Zuiderlaan te Twello wordt gelijk duidelijk wat we de afgelopen maanden zo gemist hebben.

Alle ingrediënten zijn op deze zaterdag aanwezig om er een heerlijke voetbalochtend van te maken. Met ditmaal de jongens van Go Ahead Eagles Onder-13 in de hoofdrol, die staan te trappelen om hun eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen te spelen. Na een prima voorbereiding en een klinkende 2-0 bekeroverwinning tegen FC Eindhoven O13-2 starten de jongste paradepaardjes van Go Ahead Eagles vandaag vol zelfvertrouwen aan de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2020/2021. En ze kunnen gelijk ‘vol aan de bak’, want niemand minder dan De Graafschap O13 komt op bezoek. Op papier de sterkste tegenstander van Divisie 2A.

(Foto: Carlo Bruil)

Terwijl de eerste supporters met een bekertje koffie plaatsnemen langs de lijn, dartelen de jeugdspelers als jonge veulens over het veld tijdens de warming-up. Geboortejaren 2008 en 2009 staan er op het wedstrijdformulier, om nog maar eens te onderstrepen dat we hier te maken hebben met de allerjongsten. De gedrevenheid spat er vanaf als ze de door de trainers zorgvuldig ingeprente rek- en strekoefeningen geconcentreerd uitvoeren. Alles onder toeziend oog van een aanzienlijk aantal trotse ouders, die samen met het nageslacht getuigen hopen te worden van het schrijven van de eerste pagina’s van een voetbaljongensboek.

Klokslag 11:00 uur geeft de scheidsrechter het startsein door middel van een krachtig fluitsignaal. Direct daarop galmt de kreet ‘Come on Eagles’ over sportpark Zuiderlaan uit de kelen van enkele rood-gele spelers. De eerste vijf minuten is het van beide kanten onrustig. Veel balverlies en te kort balbezit. Gaandeweg de wedstrijd neemt De Graafschap het initiatief wat leidt tot enkele gevaarlijke aanvallen van de Achterhoekers.

Met name het behendige aanvalsduo van de Doetinchemmers maakt het de Go Ahead-defensie erg lastig, maar de verdediging houdt kranig stand. Het is dan ook extra pijnlijk als in de negentiende minuut de openingstreffer van de Graafschap onnodig tot stand komt, door slecht uitverdedigen. Nog geen minuut later toont de spits van De Graafschap wederom zijn talent door op de rand van de zestien langs enkele verdedigers te dribbelen om vervolgens verwoestend uit te halen en de voorsprong te verdubbelen.

Daarna lijkt het erop dat de wedstrijd is gespeeld. Het lukt de jongste Eagles-lichting maar niet om onder de druk uit te voetballen, maar de kopjes blijven omhoog staan en door passie en inzet houdt de ploeg knap stand. Terwijl De Graafschap diep in blessuretijd in gedachten al aan de thee zit, perst Go Ahead er nog een snelle counter uit via Boris. De buitenspeler bedient spits Levi, die de bal knap langs de imponerende keeper van De Graafschap schiet. Zo gaat Go Ahead met een 1-2 achterstand, ondanks het betere spel van de bezoekers, toch nog hoopvol de kleedkamer in.

De tweede helft begint Go Ahead gretig en dwingt De Graafschap de eerste tien minuten tot verdedigen. De gelijkmaker hangt een tijdje in de lucht, maar een handvol kansen wordt niet benut. In de veertiende minuut van de tweede helft kan een van de rappe en behendige De Graafschap-aanvallers alleen door een overtreding op de rand van de zestien gestopt worden, met een vrije trap op een gunstige plek als gevolg. Deze wordt onberispelijk in de touwen geschoten en komt, naar later zal blijken, de 1-3 eindstand op het scorebord te staan.

De Graafschap was dan misschien wel de betere ploeg met individueel betere spelers, maar Go Ahead toonde doorzettingsvermogen en strijd, zonder te vergeten om zelf te blijven voetballen. En dat is een compliment waard voor deze jonge talentvolle groep, die ongetwijfeld haar puntjes nog wel gaat pakken dit seizoen.