Edwin, wat een geweldig jaar was het voor Go Ahead Eagles…

“Eén woord is alomvattend en dat is het woord trots. Trots op de bijdrage die eenieder heeft geleverd. Menigeen die ik de laatste tijd spreek heeft het over het mooiste jaar…. 

 Edwin, wat een geweldig jaar was het voor Go Ahead Eagles…

“Eén woord is alomvattend en dat is het woord trots. Trots op de bijdrage die eenieder heeft geleverd. Menigeen die ik de laatste tijd spreek heeft het over het mooiste jaar van de laatste twee decennia, eigenlijk was 2013 een aaneenschakeling aan hoogtepunten. 

De tomeloze inzet van alle betrokkenen heeft ervoor gezorgd dat ‘Kowet’ week in week uit heeft bewezen een unieke club te zijn. En dat unieke gaat nog veel verder dan dat nostalgische, dat prachtige stadionnetje aan de Vetkampstraat, dat unieke zit hem in de enorme betrokkenheid van de mensen. Dat is niet aflatend. Zo’n recente actie bij Serious Request waar Wilfred Genee het liedje Niet te Kraken zingt, zo leuk!”

Dat is de kracht geweest van 2013: de beleving?

“Ja, iedereen is er zo mee bezig. En dat op dagelijkse basis. Ik heb ervaren dat Go Ahead Eagles een echte familie is, met een heel sterke onderlinge band. Als ik ook zie hoe na wedstrijden op het supportersplein en in het supportershome alle geledingen samenkomen, iedereen zich welkom voelt… dat is prachtig om mee te maken. Ik heb natuurlijk, als oud-directeur van de Eerste Divisie, heel wat clubs gezien, maar Go Ahead Eagles sprong er voor mij ook toen al echt uit. Dat is niet van vandaag, dat is al jaren zo. Het is alleen nu zichtbaarder omdat we gepromoveerd zijn. Maar we weten al heel lang: feesten kunnen we in Deventer. We maken met ruim 7.000 mensen meer lawaai dan heel wat stadions met 20.000 man publiek. Dat is ook zo mooi: bij ons staat, klapt, zingt en juicht iedereen.”

De wedstrijd tegen Vitesse was even een domper, maar daarna is het weer geweldig opgepikt door de supporters.

“Ja, dat is dus echt een incident gebleken. Nadien geen wanklank meer, integendeel. Hartstikke goed opgepakt door de supporters.”

Na de promotie, in de zomer, ging de succestrainer weg in de persoon van Erik ten Hag. De beste speler ging terug naar FC Twente: Quincy Promes. Je keeper die heel goed was geworden, Nick Marsman, ook terug naar Twente. En kijk nou eens: we zijn alleen maar sterker geworden!

“We hebben vriend en vijand verrast en Foeke Booy zegt terecht: we hebben geen punt gestolen. We zijn er zeker nog lang niet, moeten wel met beide benen op de grond blijven staan, maar natuurlijk zijn de sportieve prestaties ongekend. 2013 had wat dat betreft veel weg van een sprookje, alles werd steeds maar beter. En wat we ook zien: onze aanhang zit in het hele land, de merchandising bewijst dat. Wat ik nog wel hoop nu is dat we onze nominaties als Sportploeg van het Jaar in Deventer én Overijssel weten te verzilveren. We hopen dat er massaal gestemd wordt.”

Je kunt nauwelijks één hoogtepunt eruit lichten, denk ik?

“Precies, het is een aaneenschakeling van hoogtepunten geweest. Het feit dat je promoveert, het feest op de Brink, de eerste keer winnen in de eredivisie tegen ADO thuis, het punt tegen Feyenoord met die heroïsche rol van Marnix, ongedachte resultaten als 4-1 winnen bij Roda en 4-1 winnen van PEC, ja, zeg het maar, het was allemaal geweldig. Daarnaast hebben we als bestuur zeer eensgezind geopereerd, zagen we ons leger van vrijwilligers alleen maar groeien, hebben we een spelersgroep met alleen maar goede gasten die waardige spelers van Go Ahead zijn. We hebben heel loyale en enthousiaste sponsors die met hun bijdragen er toch maar voor zorgen dat we de prijzen voor de plaatsen elders in het stadion laag kunnen houden. Die mensen zijn ook zo betrokken bij het wel en wee van de club en het voetbal, dat zie je elders wel eens anders. En natuurlijk: de komst van Foeke. Een trainer waarvan we dachten dat hij onhaalbaar was, maar nu perfect binnen de club blijkt te passen. Een ongelooflijk kundige en prettige kerel om mee samen te werken. Het is toch wel mooi om te zien dat de groei oneindig doorgezet is, terwijl de zogenaamde kenners op tv vooraf riepen: Go Ahead heeft niks te zoeken in de eredivisie. Nu worden we steeds als aanwinst betiteld. Ontzettend leuk.”