Afgelopen vrijdag debuteerde Elvis Manu voor Go Ahead Eagles in het thuisduel tegen AZ. De huurling van het Engelse Brighton & Hove Albion liet zich direct gelden, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 1-3 verloor van de Alkmaarders. Aanstaande zondag reist Manu met Go Ahead Eagles af naar Rotterdam, waar hij zijn oude club Excelsior treft.

“Persoonlijk was ik blij dat ik weer op het veld stond”, zegt de vleugelaanvaller over zijn eerste wedstrijd voor Go Ahead Eagles. “De eerste helft had ik een aantal momenten dat ik dreigend was. De tweede helft voelde ik de krachten langzaam wegvloeien en kreeg ik kramp in mijn kuit.” Gevolg van een gebrek aan wedstrijdritme, aangezien Manu de afgelopen anderhalf jaar maar sporadisch aan spelen toekwam bij Brighton & Hove Albion en Huddersfield Town. “De stap naar Engeland is anders uitgepakt dan ik vooraf had gehoopt”, zegt Manu. “Desondanks heb ik geen spijt van mijn keuze en neem ik deze ervaring mee in het verdere verloop van mijn loopbaan.”

Manu dankte zijn transfer naar Engeland aan zijn goede prestaties bij Feyenoord in het seizoen 2014/2015. Memorabel is de wedstrijd in de voorronde van de Europa League, waarin de Rotterdammers zich in augustus 2014 ten koste van Zorya Luhansk ternauwernood plaatsten voor de groepsfase. “In Oekraïne hadden we het heenduel met 1-1 gelijkgespeeld”, weet Manu. “In De Kuip stonden we aan het begin van de tweede helft met 3-0 voor. Niks aan de hand, dus. Al zat ik zelf niet met een vrolijk gezicht op de bank, want ik wilde gewoon spelen. Vervolgens werd het in de tweede helft 3-1 en 3-2 en zag je de angst in de ploeg sluipen. Tien minuten voor tijd viel de 3-3. Kort voor het einde van de wedstrijd mocht ik invallen en scoorde ik in blessuretijd 4-3. Dat is een moment dat niemand me meer afpakt.”

DEVENTER - Go Ahead Eagles - AZ, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 13-01-2017, Uitslag 1-3, GA Eagles speler Elvis Manu (l) met AZ speler Mattias Johansson (r)

Elvis Manu is tijdens zijn debuutwedstrijd voor Go Ahead Eagles tegen AZ in een fel duel verwikkeld met verdediger Mattias Johansson (Foto: Erik Pasman) 

Scoren deed Manu in Jupiler League-seizoen 2012/2013 ook veelvuldig voor Excelsior. “Ik heb een dubbel gevoel overgehouden aan mijn verhuurperiode bij Excelsior”, geeft Manu aan. “In twintig competitieduels maakte ik acht goals, dus sportief haalde ik een behoorlijk rendement. Maar ik had destijds wat problemen met mijn zelfbeheersing. Daardoor liep ik dat seizoen tegen drie rode kaarten aan en nam ik een schorsing van vier wedstrijden mee terug naar Feyenoord.”

Aanstaande zondag reist Manu met Go Ahead Eagles af naar Kralingen. “Het wordt zeker geen gemakkelijk duel voor ons, want Excelsior heeft het in de eerste competitiehelft aardig gedaan. Bovendien spelen we op kunstgras en dat voetbalt toch altijd net iets anders. Maar daar moeten we ons tegen wapenen. Ik denk dat we met Go Ahead Eagles over voldoende voetballende kwaliteiten beschikken om deze wedstrijd goed af te sluiten.”