Al in zijn tweede wedstrijd voor Go Ahead Eagles was Pedro Chirivella met een doelpunt belangrijk voor zijn nieuwe club. Tegen Excelsior zette de Spaanse middenvelder de Deventenaren al vroeg in de wedstrijd met een kopbal op voorsprong.

Zijn doelpunt in Rotterdam was een zeldzaam moment voor Chirivella, die doorgaans niet vaak scoort. Een week eerder had hij in De Adelaarshorst zijn debuut gemaakt voor Go Ahead Eagles in de wedstrijd tegen AZ, die met 1-3 verloren ging. “Los van de uitslag heb ik genoten van de atmosfeer in het stadion tijdens mijn debuutwedstrijd”, zegt Chirivella. “We speelden tegen AZ goed en verdienden meer. Maar op het hoogste niveau worden de kleinste foutjes afgestraft. Het doelpunt van AZ kwam halverwege de tweede helft uit het niets en we slaagden er niet meer in om de opgelopen schade te repareren.”

De negentienjarige Chirivella kwam aan het begin van deze maand op huurbasis over van Liverpool. Al op zestienjarige leeftijd maakte hij de overstap van Valencia naar de Engelse club. “In de zomer van 2013 was de situatie bij Valencia niet ideaal”, verklaart Chirivella de achterliggende gedachte om zijn geboortestad te verlaten. “Er kwam een nieuwe president bij de club en er werden trainers en coaches vervangen. Er was echt sprake van een overgangsperiode bij Valencia en dat is nooit goed voor een voetballer. Toen de kans kwam om in Engeland bij Liverpool aan de slag te gaan, had ik daar geen bedenktijd voor nodig.”

De Spaanse middenvelder maakte de stap niet alleen. “Gelukkig gingen mijn ouders en broer met me mee naar Engeland”, vervolgt Chirivella. “Maar ondanks hun aanwezigheid was het toch een gigantische stap voor me. Ik moest mijn school, vrienden en familie achterlaten in Spanje. Dat was heel moeilijk voor me. Daar kwam nog eens bij, dat ik de eerste vier maanden in Engeland geen wedstrijden mocht spelen. Ik mocht alleen maar trainen. Pas in november kreeg ik de juiste papieren, waarna ik ook wedstrijden mocht spelen.”

De afgelopen anderhalf jaar speelde Chirivella de nodige officiële wedstrijden voor het eerste elftal van Liverpool in de Europa League, Premier League en FA Cup. “Fantastisch om mee te maken”, blikt de middenvelder terug. “Maar inmiddels ben ik wel op een leeftijd gekomen dat ik wekelijks moet spelen. De Nederlandse competitie was de beste optie voor mij vanwege de manier van voetballen. Als voetballand is Nederland goed voor jonge spelers. Momenteel is Go Ahead Eagles dan ook de juiste club voor me. Handhaving in de Eredivisie is het doel waar ik graag mijn steentje aan bij wil dragen.”

Aanstaande zaterdag komt Pedro Chirivella ook uitgebreid aan het woord in de Matchday! van Go Ahead Eagles – FC Utrecht, waarin hij onder meer vertelt over Valencia CF, zijn wedstrijden als Spaans jeugdinternational en de wereldwijde naam en faam van Liverpool.

Kaarten voor de wedstrijd Go Ahead Eagles – FC Utrecht zijn hier online te bestellen.