Nieuws Algemeen

Play-offs definitief na 1-1 tegen SC Heerenveen

Door een 1-1 gelijkspel tegen SC Heerenveen is Go Ahead Eagles definitief veroordeeld tot het spelen van play-offs om degradatie naar de Jupiler League te voorkomen. Twee minuten voor tijd kwam Heerenveen op voorsprong; Wesley Verhoek trok in de slotminuut de stand gelijk.

Eagles-trainer Dennis Demmers had in zijn basisformatie gekozen voor Erik Cummins als doelman en Lars Lambooij als rechtsback, waardoor Mickey van der Hart en Sven Nieuwpoort op de reservebank moesten plaatsnemen. In een zonovergoten Adelaarshorst zag het publiek een eerste helft waarin de twee ploegen gelijkwaardig aan elkaar waren. Kansen waren daarentegen schaars, al leek Go Ahead Eagles reeds na acht minuten op voorsprong te komen. Jop van der Linden liet zijn linkervoet spreken bij een vrije trap, maar via de onderkant van de lat stuiterde de bal terug in het veld zonder de doellijn te zijn gepasseerd. Verder dan een kopbal van Lesly de Sa (naast) en opnieuw een vrije trap van Van der Linden (over) kwam de Deventer formatie niet meer in het eerste bedrijf. Ook de Friezen kwamen echter niet verder dan een afstandschot van Joost van Aken, dat hoog over het doel van Cummins verdween.

100515gaehee38a

Omdat alleen de winst voor Go Ahead Eagles telde, probeerde de ploeg van Demmers in de tweede helft de druk op de Friese ploeg op te voeren. Het leidde al snel tot een afstandschot van Deniz Türüç, die door doelman Kristoffer Nordfeldt uit de hoek werd gebokst. Aan de andere kant mocht de Deventer equipe doelman Cummins dankbaar zijn dat het de nul achterin vast wist te houden. Luciano Slagveer zette invaller Henk Veerman alleen voor de Eagles-goalie, maar Cummins wierp zich in de baan van het schot.

Met een uur speeltijd op de klok weerhield het aluminium Go Ahead Eagles opnieuw van een doelpunt. Peter van Ooijen haalde de trekker over vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zag zijn getoucheerde schot via Nordfeldt op de paal belanden. In de 69ste minuut hield Cummins zijn ploeg wederom op de been. Slagveer kreeg een vrije schietkans op zo’n zes meter van het doel, maar Cummins anticipeerde geweldig op de inzet van de Heerenveen-aanvaller en hield zijn team in de wedstrijd.

100515gaehee50a

Vijf minuten voor tijd leek Go Ahead Eagles alsnog aan een welverdiende treffer te komen. Glynor Plet, al vroeg in de wedstrijd ingevallen voor de geblesseerd geraakte Marnix Kolder, kopte echter voorlangs na een voorzet van Lambooij. Gescoord werd er wel aan de andere kant. Veerman gaf een voorzet vanaf rechts, waarna invaller Lerin Duarte de bal bij de tweede paal binnen kopte. Kort daarop had diezelfde Duarte zelfs zijn tweede treffer op de schoen, maar Cummins pareerde zijn inzet.

Het venijn zat duidelijk in de slotfase van de wedstrijd. Na een afgeslagen hoekschop rondde Wesley Verhoek doeltreffend af: 1-1 in de 90ste minuut. Met nog drie minuten blessuretijd voor de boeg en ondersteund door het Deventer publiek ging Go Ahead Eagles alsnog op zoek naar de winnende treffer. Bart Vriends was heel dichtbij, maar schoot de bal bij de eerste paal in de handen van Nordfeldt. Ook Plet kreeg nog tweemaal een goede mogelijkheid om te scoren. De eerste keer vond hij Nordfeldt op zijn weg, de tweede keer kopte hij een voorzet over het doel van de Friezen.

100515gaehee08a

Door het gelijkspel is Go Ahead Eagles definitief veroordeeld tot het spelen van play-offs om handhaving in de Eredivisie te bewerkstelligen. Toch was Dennis Demmers trots op zijn ploeg. “De spelers hebben voor elke meter gevochten. Ook zag je dat de samenwerking met het publiek weer terug was. De scherpte en gretigheid uit dit duel moeten we doortrekken richting de play-offs, we zullen op onze hoede moeten zijn voor de ploegen die we daarin treffen.”

Go Ahead Eagles speelt in de tweede ronde van de play-offs eerst op vrijdag 22 mei een uitwedstrijd, waarna op maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag) de return in de Adelaarshorst volgt. Welke tegenstander Go Ahead Eagles daarin treft, zal komend weekeinde bekend zijn.

Go Ahead Eagles – SC Heerenveen 1-1 (0-0)
88. 0-1 Lerin Duarte
90. 1-1 Wesley Verhoek

Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Toeschouwers: 7861
Gele kaart: Glynor Plet (Go Ahead Eagles), Joey van den Berg, Joost van Aken (beiden SC Heerenveen)

Go Ahead Eagles: Erik Cummins; Lars Lambooij, Bart Vriends, Jop van der Linden, Giliano Wijnaldum; Peter van Ooijen, Sjoerd Overgoor (86. Mawouna Amevor), Deniz Türüç; Wesley Verhoek, Marnix Kolder (18. Glynor Plet), Lesly de Sa (72. Jules Reimerink).

SC Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt; Stefano Marzo, Jerry St. Juste, Joost van Aken, Pele van Anholt; Marten de Roon (80. Janio Bikel), Joey van den Berg, Simon Thern; Luciano Slagveer, Mark Uth (32. Henk Veerman), Younes Namli (57. Lerin Duarte).