Nieuws Algemeen

Rake vragen aan… Ugur Yildirim (Go Ahead Eagles OldStars)

In de rubriek ‘Rake vragen aan…’ laten we iemand aan het woord die betrokken is bij één van de sociaal-maatschappelijke programma’s van Go Ahead Eagles Meer dan Voetbal. In aflevering 3 is het de beurt aan Uğur Yildirim, die elke vrijdag Go Ahead Eagles OldStars traint.

Wie?
Uğur Yildirim – trainer van Go Ahead Eagles OldStars en Go Ahead Eagles Onder-13, waarmee hij afgelopen dinsdag in een zinderende wedstrijd Feyenoord Onder-13 uitschakelde in de kwartfinale van het bekertoernooi.

Wat houdt Go Ahead Eagles OldStars in?
Uğur: “Een training van de OldStars gaat vooral om bewegen, plezier hebben en een sociaal uurtje. De deelnemers zijn al wat ouder (60+) en één keer in de week komen ze lekker trainen. Bij walking football mag je niet rennen, dus het is echt allemaal aangepast aan de leeftijd van de deelnemers. Er zitten ook twee dames bij de OldStars, die kunnen ook nog aardig voetballen.”

Voor wie is Go Ahead Eagles OldStars opgericht?
“OldStars is voor zestigplussers die sportief bezig willen zijn, lekker willen bewegen en voetbal leuk vinden. We hebben een hele leuke groep en het gaat er helemaal niet om of je kunt voetballen. Zo hebben we een speler die nog nooit in zijn leven heeft gevoetbald, dus Go Ahead Eagles OldStars is zijn allereerste ‘cluppie’. Dat is echt leuk om te zien. En we hebben natuurlijk Wietse Veenstra, hij is ook ambassadeur van de OldStars. Hij heeft natuurlijk heel veel wedstrijden gespeeld in zijn leven, onder andere voor Go Ahead Eagles en het Nederlands elftal.”

Hoe is het idee voor Go Ahead Eagles OldStars ontstaan?
“Ik doe het nu ruim een jaar, dus in het begin was ik er niet bij. Maar wat ik weet, is het door het ouderenfonds opgericht. Volgens mij was het een pilot die werd gedraaid. En over twee jaar gaat het echt over naar de KNVB. Er zijn heel veel OldStars-teams. Veel BVO’s hebben OldStars-teams en ook heel veel amateurclubs. Enkele keren per jaar spelen we toernooien en als het kan spelen we oefenwedstrijden. Zo hebben we een keer een wedstrijd gespeeld tegen Hoogeveen.”

Wat is het doel van Go Ahead Eagles OldStars?
“Mijn persoonlijke doel is dat de deelnemers er echt plezier in hebben. Het gaat mij helemaal niet om resultaten, maar mij gaat het echt om plezier hebben en lekker veel bewegen. Het is eigenlijk ook gewoon lachen, gieren, brullen met heel veel bewegen erbij. Dus we willen gewoon lekker voetballen en lekker veel bewegen, daar is het op gebaseerd. We lopen heel veel bij zo’n training en ik doe ook veel aan balansoefeningen. Daarnaast hebben we ook het sociale uurtje, dan zitten we allemaal bij elkaar. Dat vind ik persoonlijk ook wel heel erg belangrijk.”

Hoe ziet een training van Go Ahead Eagles OldStars eruit?
“Ik begin meestal met een paar minuutjes lopen. Daarna heb ik altijd wat oefeningen, meestal met bal. Dat kan heel simpel zijn; de bal overspelen, spelletjes daarin doen. En ik eindig altijd met een partij. Voor dat laatste komen ze eigenlijk ook echt, dat merk ik ook.”

Zelf ben je wereldkampioen vrije trappen geweest. Hebben de OldStars deze verfijnde traptechniek ook al onder de knie?
“We hebben er een aantal die een hele goede trap hebben, maar het is niet de insteek om dat te leren. Eén van de regels bij de OldStars is dat de bal niet boven de heup mag komen, dus de bal mag niet hoog gespeeld worden. En we spelen met kleine doeltjes. Nou heb ik een aardige trap, maar met zo’n kleine goal… Wat ik zelf niet kan, kan ik ze ook niet leren, haha! Het is ook heel lastig om nu nog wat bij te leren. Eigenlijk moet je weer helemaal terug naar de basis: inspelen, aannemen. Dat zijn de makkelijkere oefeningen voor ons, maar dat hoeft nog niet makkelijk te zijn voor oudere spelers. Daar moet je wel rekening mee houden.”

Je traint ook het jongste team van Go Ahead Eagles, de Onder-13. Is er iets wat zij van de OldStars kunnen leren?
“Een aantal spelers bij de OldStars zijn nog zó fanatiek en die hebben zelf ook betaald voetbal gespeeld. De spelers van Onder-13 staan nog aan het begin van hun hele loopbaan. Ze weten nog niet zeker of ze het betaald voetbal wel zullen halen. Maar als ze de ervaring van de OldStars zouden hebben en wisten wat dat met zich mee kan brengen, dan denk ik dat die spelers nog meer gefocust zullen zijn. Bij Onder-13 spelen ze allemaal graag, ze doen echt altijd hun best, daarom zitten ze ook bij ons. Maar het is op die leeftijd ook best wel lastig om erover na te denken, want waar moeten ze over nadenken? Ze moeten gewoon lekker gáán, gewoon hard trainen. Ze denken nu natuurlijk alleen maar aan het spelletje zelf. Later zullen ze ook andere dingen meemaken: winnen, verliezen en als ze een doelpunt maken, kunnen ze er geld mee verdienen. Dat hebben de OldStars allemaal al meegemaakt, al dan niet in het voetbal. Andersom kunnen de OldStars ook veel leren van de jonkies, haha!

Wat is je hoogtepunt bij Go Ahead Eagles OldStars?
“Ik vind dat elke training eigenlijk wel een hoogtepuntje is. Elke vrijdag ga ik met heel veel plezier ernaartoe. Het is écht leuk om met wat oudere mensen om te gaan. Met ouderen is het altijd heel puur, ze zijn altijd recht voor z’n raap. En het is heel verschillend. Je hebt te maken met lichamelijke ongemakken, dat is natuurlijk het minst leuk. Hoe ga je daarmee om en hoe is het voor hen? We hebben nog niet zoveel bereikt, maar het gaat ook niet om resultaat. Een lach vind ik altijd wel een hoogtepunt. Dat geldt voor Go Ahead Eagles Onder-13, maar ook voor Go Ahead Eagles OldStars.”

Terug naar overzicht