beukema

Sam Beukema is de trotse kapitein van Go Ahead Eagles B1 en vaste klant op de B-side. “Ik wil ook spelen voor dat prachtige publiek.”

beukema

Sam Beukema als aanvoerder van de B1 in actie tegen Longa’30. Op de achtergrond kijkt Desney Bruinink toe. (Eigen foto)

Een taxichauffeur die in Deventer de Vetkampstraat niet kan vinden. Het is amper voor te stellen, maar Sam Beukema (15) maakte in Londen een vergelijkbare situatie mee. Terwijl moeder Desi ging shoppen, wilden hij en zijn vader een wedstrijd bezoeken van West Ham United. Op naar Boleyn Ground oftewel Upton Park, gelegen aan de Green Street. Maar de chauffeur van dienst had geen idee. Na enig uitleggen en het noemen van ‘Upton Park’ werd het de man wel duidelijk en vonden Sam en vader Menno zich even later terug in een bordeauxrode/lichtblauwe supporterszee. Chelsea was te gast en werd door ‘The Hammers’ op een gelijkspel gehouden, wat voor de thuisspelende volksclub als een zege voelde.

Het zal in de herfstvakantie een jaar of vier geleden zijn geweest. Voor Sam een onvergetelijke ervaring. “West Ham is net Go Ahead Eagles, maar dan groter”, vertelt de welbespraakte tiener aan de keukentafel bij zijn ouders in Diepenveen. Hij heeft sowieso al de nodige voetbalreisjes achter de rug. Sam laat een filmpje op zijn telefoon zien van Liverpool – Zenit (3-1, Europa League 2012/2013) en heeft ook beelden van de burenruzie in Turijn, die Juventus vorig seizoen ten koste van Torino in haar voordeel beslechtte (1-0). “Dat ik al zo veel tripjes gemaakt heb, heb ik te danken aan mijn vader. Hij regelt zo veel voor mij, ik ben heel trots op hem.”

Het vaakst is de 4 havo-scholier echter te vinden in de Adelaarshorst. Op de B-side. Zingend en juichend. “Ik wil ook spelen voor dat prachtige publiek.” Laat de woorden van zijn trainer Kick Maatman dan maar uitkomen. “Hij zegt dat ik een mix kan worden tussen Bart Vriends en Jop van der Linden.” Niet mis. “Nee, dat zijn allebei hele goede spelers”, vindt ook Sam, waarna hij zijn kwaliteiten opsomt: “Mijn trap, passing, fysiek en coaching.” Verbeterpunten? “Het juiste moment kiezen om in te stappen en handelingssnelheid in de kleine ruimte. Maar dat gaat al steeds beter”, aldus de zelfverzekerde centrumverdediger.
Sam Beukema slaapkamer
Ook in zijn slaapkamer zijn ze altijd in de buurt: de bal en Go Ahead Eagles. “Go Ahead Eagles is mijn club. Debuteren in de Adelaarshorst was ook bij Twente al mijn droom.”

Sam is een leiderstype. Het verlengstuk van de trainer, zoals dat in jargon zo mooi heet. “Ik moedig mijn teamgenoten steeds aan, probeer ze te motiveren. Soms neem ik een speler apart.” Ook buiten het veld mag hij graag dingen regelen. Zoals schoolfuifjes. “Lachen, die feesten”, zegt hij met twinkelende ogen. Hij is op school, Het Vlier in Deventer, niet de grote jongen van de profclub, maar gewoon Sam. “Zo kent iedereen me.” Maar vaak genoeg krijgt hij ook te horen: “Onthoud je wel dat je bij mij in de klas hebt gezeten als je bent doorgebroken?”

Die doorbraak is natuurlijk de droom. Enig kind Sam, als kleuter begonnen bij VV Diepenveen, speelde eerder al drie jaar voor Go Ahead Eagles en twee jaar voor FC Twente. Nu is hij terug in het adelaarsnest. Bij Twente moest hij weg, mocht weer terugkomen en ook PEC Zwolle had interesse. Maar toen had Sam zijn keuze al gemaakt. Dat was niet zo moeilijk. “Go Ahead Eagles is mijn club”, zegt de man met een enorme rood/gele muurschildering boven zijn bed met de skyline van Deventer en een adelaarskop. “Debuteren in de Adelaarshorst was ook bij Twente al mijn droom.” Hij mag af en toe meetrainen met de A1 en blijft keihard werken. Met een glashelder doel: “Spelen in dat mooie stadion.”