Terwijl Onder-13 al twee duels onderweg is, hervatten ook Go Ahead Eagles Onder-19, Onder-17 en Onder-15 zaterdag – mits het weer het toelaat – de competitie. Een vooruitblik met Samuel Wakana, scherpschutter van het O17-elftal.

 

Door zijn aderen stroomt Angolees en zelfs een beetje Congolees bloed, maar Samuel Wakana heeft geen herinneringen aan Afrika. Sinds zijn tweede woont hij in Nederland, met zijn moeder en twee zussen in Twello. Hij opent de deur aan de Witte de Withstraat in een trainingspak van het Belgisch elftal. Niet dat hij bij onze zuiderburen ook familie heeft. “Nee, ik vind het gewoon een mooi trainingspak.” Met als favoriete speler Eden Hazard. Als elftal bewondert hij juist de Franse nationale ploeg, vanwege het multiculturele karakter van Les Bleus.

De stap naar The Blues – op z’n Engels – is dan een kleine. We hebben het natuurlijk over Chelsea, de favoriete club van Samuel. Een droom om daar ooit te voetballen. Tegen zijn held Pogba van Manchester United. Maar dat is lange termijn. Op korte termijn wil hij zo hoog mogelijk eindigen met Go Ahead Eagles Onder-17 en doorstromen naar het Onder-19-elftal. Samuel is aardig op schot dit seizoen en heeft er naar eigen zeggen al zeventien in liggen. Promotie – de derde op rij – zou een mooie beloning zijn voor hemzelf en het team. Het elftal speelt nu in een 4-4-2-formatie, met Samuel links op het middenveld.

Tijdens de kampioenswedstrijd vorig jaar april tegen d’Olde Veste ’54. (foto Erik Pasman)

 

Jongerenwerker

Hoewel het de grote droom is van elke jongen, is wedden op één paard – in dit geval een doorbraak als profvoetballer – nooit verstandig. Samuel zit in het laatste jaar van het vmbo en maakt volgend jaar de stap naar het middelbaar beroepsonderwijs. Op welke richting het gaat worden, oriënteert hij zich. Hij liep al stage in een doe-het-zelfzaak, maar dat was niks voor hem. Nu is hij jongerenwerker in de Deventer Rivierenwijk. Dat bevalt al beter. Samuel bereidt activiteiten voor en is scheidsrechter bij sportwedstijdjes.

Hij komt van Voorwaarts in Twello en bekijkt nog geregeld een wedstrijd van zijn oude teammaten. Die zitten allemaal al in het Onder-19-elftal. Samuel is zestien jaar en steeds vervroegd overgeheveld naar een oudere lichting. Omdat hij in mei zeventien wordt, moet hij nu wel de stap naar de O19 van Go Ahead Eagles maken. Een gesprek volgt nog, maar Samuel heeft er vertrouwen in dat het goed komt. Ook met het huidige seizoen. “We hebben een goede voorbereiding op de tweede seizoenshelft achter de rug. Qua doelpunten zit ik al bijna aan mijn totaal van vorig jaar; toen scoorde ik twintig keer. 25 à dertig goals dit seizoen, dat moet kunnen en daar ga ik voor.”

Portret uit 2015. (foto Erik Pasman)

 

Programma 11 februari

Onder-17 neemt het 12.30 uur in Amsterdam op tegen DWS, dat in Deventer met 2-1 werd verslagen. O19 voetbalt om 13.45 uur in Haren tegen Be Quick 1887 (2-1 in Deventer), terwijl O15 om 13.00 uur in Wesepe aftrapt tegen Almere City (vorige keer 6-4 winst voor de Flevolanders). Onder-13 speelt eveneens op sportpark De Muggert in Wesepe, om 11.00 uur tegen Flevo Boys (in september 0-5 winst voor de Eagles).