Slordig GA Eagles laat zege aan Cambuur

Go Ahead Eagles is er niet in geslaagd om in de Eredivisie afstand te nemen van de gevarenzone. Tegen SC Cambuur werd in de Adelaarshorst met 1-2 verloren na een duel waarin bitter weinig gevaar werd gesticht voor beide doelen.

Door een hamstringblessure van Sjoerd Overgoor kon Foeke Booy geen beroep doen op zijn spelverdeler. Hierdoor keerde Sander Duits ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen AZ terug in de basis. Booy had verder een basisplaats ingeruimd voor Lesly de Sa, waardoor Jules Reimerink plaats moest nemen op de reservebank.

Het publiek in de Adelaarshorst moest lang wachten voordat het duel tussen Go Ahead Eagles en Cambuur op gang kwam. De eerste twintig minuten slaagde geen van beide ploegen erin om het duel naar zich toe te trekken. Het was vooral veel aftasten en de doelmannen Mickey van der Hart en Leonard Nienhuis werden niet op de proef gesteld door de vijandelijke aanvalslinies. Illustratief voor de beginfase was dat de eerste doelpoging van de wedstrijd pas in de 22ste minuut op naam kwam van Alex Schalk, die de bal uit de draai naast schoot. Kort daarop maakte zich echter toch enige opwinding meester van het stadion, nadat Jop van der Linden zich meldde voor de eerste hoekschop aan Eagles-zijde. Via-via belandde de bal bij de tweede paal, waar Cambuur-verdediger Lucas Bijker het speeltuig van de lijn haalde.

De eerste mogelijkheid voor de Friezen was wel gelijk raak. Een afgeslagen corner van Cambuur werd opnieuw ingebracht door Erik Bakker, die de bal op het hoofd van Bartholomew Ogbeche plaatste. Van der Hart keerde de inzet van de spits met een katachtige reflex, waarna Martijn Barto de bal in tweede instantie alsnog over de Deventer doellijn kopte: 0-1 in de 27ste minuut. Aan Go Ahead Eagles de taak om een antwoord te vinden en de achterstand ongedaan te maken. Door slordigheid in de passing en veel balverlies hielden de goed georganiseerde Leeuwarders echter vrij eenvoudig stand. Op slag van rust kreeg Fernando Lewis nog een behoorlijke kans om met het hoofd gelijk te maken, maar de loepzuivere vrije trap van Jop van der Linden was niet aan de linkervleugelaanvaller besteed.

gaecam14

De tweede helft werd al snel overschaduwd door een blessure bij Jop van der Linden. Vijf minuten na rust sloeg de schrik iedereen in het stadion om het hart nadat hij en Ogbeche vol met de hoofden tegen elkaar klapten. Ogbeche kon na een blessurebehandeling van enkele minuten het duel hervatten, maar de centrale verdediger van Go Ahead Eagles moest zwaar aangeslagen per brancard van het veld. Ook in het tweede bedrijf ontspon zich van beide kanten een kansenarm duel. Op zoek naar de gelijkmaker ontbeerde het Go Ahead Eagles aan zorgvuldigheid om het Cambuur lastig te maken. De Deventer ploeg deelde wat speldenprikjes uit via Bart Vriends, Deniz Türüç en invaller Marnix Kolder, maar de drie doelpogingen gingen allemaal naast het doel van Harm Zeinstra, die in de 38ste minuut de geblesseerde Nienhuis was komen vervangen.

gaecam11

Vanuit het niets gooide Cambuur een kwartier voor tijd de wedstrijd in het slot. Vanaf de linkerkant van het veld nam Albert Rusnak het doel van Go Ahead Eagles van grote afstand onder vuur, waarna de bal langs Van der Hart over de doellijn zwabberde: 0-2 in de 73ste minuut. Met een alles-of-niets offensief probeerde de Deventer equipe nog te redden wat er te redden viel. Zeinstra had tot twee keer toe moeite met een afstandspegel van Türüç, terwijl Lesly de Sa vijf minuten voor tijd te zwaar gehinderd werd om vrij voor de keeper doeltreffend uit te halen. Aan de andere kant scoorde Ogbeche wel in de rebound na een gepareerd schot van Barto, maar arbiter Jochem Kamphuis keurde het doelpunt af wegens buitenspel. Dat Türüç in de 93ste minuut toch nog de 1-2 op het scorebord bracht via een knap genomen vrije trap, had geen waarde meer voor de Deventenaren, aangezien Kamphuis luttele seconden na de aftrap van Cambuur afblies voor het einde van de wedstrijd.