Nieuws Algemeen

‘Soms dachten ze dat ik gek was’

Het trainen van trainers en een toernooi spelen met de Bukomansimbi Eagles. Met onder meer die twee missies is voormalig Go Ahead Eagles-speler en -jeugdtrainer Jochem de Weerdt voor het tweede jaar op rij in Oeganda. Met hem zijn de AOC-docenten Marc Hoekstra (gym) en Pieter Temminck (al jaren betrokken bij het Oeganda-project). Op deze website deelt De Weerdt wat hij meemaakt tijdens zijn sportontwikkelingswerk. Vandaag de slotaflevering.

Het zit er op en ik kijk terug op een bijzondere ervaring. Ik realiseer mij hoe bijzonder het is dat organisaties uit de regio Deventer actief zijn in Bukomansimbi. Het team van Sylvia Mbabazi van stichting UP4S heeft ervoor gezorgd dat de organisatie rond onze trainingen en wedstrijden soepel verliep én we zijn flink in de watten gelegd. Ik werk sinds 2016 op het Thorbecke College in Zwolle en vind het super dat het AOC Oost, ook een vmbo-school, zoveel investeert in een internationaal onderwijsprogramma. Dit zou ook goed zijn voor ‘mijn’ vmbo-leerlingen. Ik heb de afgelopen tien dagen top samengewerkt met Marc Hoekstra, de sportdocent die vanuit het AOC de kans kreeg om deze geweldige ervaring mee te maken.

Talenten ontwikkelen
Het is mij nog duidelijker geworden wat ons sportprogramma voor jongeren in Bukomansimbi kan betekenen. Niet alleen plezier, maar ook de kans om hun talenten verder te ontwikkelen. Ik hoop dan ook dat mijn verhaal ervoor zorgt dat wij komend jaar weer heel veel steun vanuit de regio zullen krijgen om het programma voort te zetten.

Wat me van deze reis is bijgebleven is de hartelijkheid en vriendelijkheid van de mensen in Oeganda en dat heeft niet te maken met het feit dat wij spullen komen brengen, oprecht zijn ze blij dat we samen een project aan het opzetten zijn. De aard van de mensen is wel dat ze heel bescheiden zijn en een spontane lach is soms wat lastig te creëren. Na een aantal dagen is dat zeker gelukt en dan kreeg ik weleens de blik van ‘jij bent een beetje gek’, haha!

Toeter
Voor degene die na dit reisverslag richting het mooie land vertrekt, houd wel even rekening met het verkeer, want bij elke ‘apk’ (die er waarschijnlijk niet is) moet de toeter vervangen worden en echte regels heb ik niet kunnen ontdekken. De natuur is werkelijk fantastisch. Je kunt het je in de omgeving van Deventer niet voorstellen: een olifant of hyena die zomaar ineens de weg oversteekt of een chimpansee die je met zijn hele familie tegenkomt in het bos.

Een laatste dankwoord aan Go Ahead Eagles. Ik ben trots dat de club zich inzet voor dit soort projecten. Het was mooi mijn ervaringen te delen en hopelijk hebben de lezers van deze site genoten van mijn verslagen!

Groet, Jochem

Terug naar overzicht