Het is Tweede Kerstdag! Zo ook voor onze spelers. Onze buitenlandse spelers delen op Eerste en Tweede Kerstdag hun kerstverhalen. Met vandaag: Jaroslav aan de Goudse kaas, Jenthe blikt terug op vorig jaar, Elso aan de kikkererwten en Nicolas heeft zijn kerstboom compleet!

Jaroslav Navrátil (Tsjechië)

“Na ons laatste competitieduel ben ik gelijk met mijn vriendin, zoontje en hond naar Tsjechië gegaan. Naar Šitbořice om precies te zijn, een dorp met tweeduizend inwoners in de buurt van Brno en het drielandenpunt van Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk. Daar wonen mijn vader, broer en twee zussen, terwijl mijn moeder iets verderop woont. Eigenlijk ben ik nog nooit in Nederland gebleven met kerst. Kerst is belangrijk in Tsjechië; lekker eten, cadeautjes, en samen zijn. Vroeger lag er ook altijd een dik pak sneeuw in Tsjechië, maar de laatste jaren is het Christmas on the mud. Tijdens kerst eten we veel vis en een soort groentesalade met aardappels, augurk en doperwten. En vanuit Nederland neem ik altijd Goudse kaas, hagelslag en filet americain mee, want dat kennen we in Tsjechië niet!

Tekst gaat verder onder foto.

Een piepjonge Jaroslav Navrátil in de Tsjechische sneeuw met zijn moeder Jarmila en hun hond.

Jenthe Mertens (België)

“Ik vier kerst altijd met mijn zus en vader. Vorig jaar vierden we het bij mij thuis. Mijn zus maakte toen samen met mijn zwager bekend dat ze zwanger was. Die kerst vergeet ik nooit meer! Kerst wordt bij ons altijd rustig gevierd; we zijn gezellig samen en genieten daar met z’n allen van. Ik vind het echt fijn om weer even samen met mijn familie te zijn. Ook omdat ik nu op mezelf woon, mijn vader alleen in België is en m’n zus in Londen woont.”

Tekst gaat verder onder foto.

Jenthe Mertens viert dit jaar het kerstfeest met vader Mathieu, zus Lindsey, schoonbroer Bart en Jenthe’s petekindje Kylian.

Elso Brito (Nederland/Kaapverdië)

“Ik kom uit een hecht gezin. Zoals elk jaar vier ik daarom kerst thuis in Rotterdam met mijn vader Julio, moeder Veronica, broer Eder en zusje Alyssa. Gezellig met z’n allen bij elkaar, televisie kijken, kletsen en lekker eten. Mijn moeder kookt een hoop gerechten, variërend van kip tot vis. Van oorsprong komen mijn ouders uit Kaapverdië. Een typisch Kaapverdisch kerstgerecht dat mijn moeder altijd klaarmaakt, is een gerecht met kikkererwten, kabeljauw en kaas. Hartstikke lekker!

Een mooi versierde kerstboom is standaard bij ons, we kopen cadeautjes voor elkaar en er liggen altijd snoep en koekjes op tafel. Ik weet dat kerst ook op Kaapverdië uitbundig wordt gevierd. Complete families komen daar bij elkaar en mijn tantes gaan altijd bij mijn oma op bezoek. Zelf ben ik tijdens kerst nog nooit in Kaapverdië geweest. Wel hebben we rond kerst veel contact met mijn familie in Kaapverdië. Als ze dan samen in beeld komen, dan zie je dat het echt heel erg gezellig is daar!”

Nicolas Abdat (Duitsland)

“In de kerstvakantie ga ik naar mijn ouderlijk huis in Wipperfürth. Als ik daar aankom, is het eerst tijd voor een ceremoniële taak: het completeren van de kerstboom. Mijn moeder heeft de kerstboom dan al helemaal versierd, op één versiering na: een rendier. Ik weet niet hoe dat ooit ontstaan is, maar het is aan mij om die in de kerstboom te hangen.

Ik vier Kerstmis met mijn ouders, oma en vriendin. Het mooist om te geven zijn presentjes met een betekenis. Toen ik bij Wolfsburg speelde gaf ik mijn moeder bijvoorbeeld een ingelijste foto van mezelf op het trainingsveld. Ze werd er emotioneel van. That’s something money can’t buy.

De complete kerstboom van de familie Abdat.