De een mocht al ruiken aan het grote werk bij de eerste selectie van Go Ahead Eagles, de ander bedrijft topsport als advocaat. Coen Temminck, speler van Go Ahead Eagles Onder-19, maakte (voordat de coronacrisis in alle hevigheid uitbrak) graag gebruik van zijn ‘spreekrecht’ en ging in op de uitnodiging van Sebastiaan Vos, partner Ondernemingsrecht, om eens langs te komen bij JPR Advocaten.

Sebastiaan Vos: “Leuk om je bij JPR Advocaten op ons nieuwe kantoor in de Nieuwe Poort II te mogen ontvangen, Coen. Waar ik benieuwd naar ben: hoe ben je als jeugdspeler bij Go Ahead Eagles terecht gekomen?”

Coen Temminck: “In 2014 organiseerde Go Ahead Eagles selectiedagen om de nieuwe jeugdteams voor het seizoen 2014/2015 vast te kunnen stellen. Mijn club Diepenveen had Iede Schokker, mijn huidige teamgenoot in Onder-19, en mij aangemeld. Na meerdere selectierondes, trainingen en wedstrijden kreeg ik te horen dat ik mocht aansluiten bij Go Ahead Eagles Onder-15. Fantastisch nieuws om te horen, natuurlijk. Heb je zelf ook gevoetbald, Sebastiaan?”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Kevin Hagens)

Sebastiaan: “Ja, na het afronden van mijn studie Rechten gingen we met een groepje jonge advocaten regelmatig een potje voetballen achter het AKZO-terrein in Arnhem. Daarna hebben we bij Eldenia tien jaar lang als advocatenteam in competitieverband gevoetbald. Meestal stond ik links- of rechtsback. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik een typische waterdrager was die het meer van zijn inzet dan van zijn techniek moest hebben. Op welke positie kom jij het beste tot je recht, Coen?”

Coen: “Bij Go Ahead Eagles Onder-19 speel ik ‘op 6 of 8’ en ben ik een box-to-box middenvelder die het onder meer van zijn loopvermogen moet hebben. Op mijn positie moet ik vooral rust in het team brengen en ervoor zorgen dat de ‘machine’ blijft draaien. Tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen mocht ik aansluiten bij de eerste selectie. Samen met Kevin Greeven en Olaf Kok, die in Onder-19 mijn teamgenoten zijn. Het was mooi om de voorbereiding mee te maken met de ‘grote jongens’. Qua niveauverschil was het even wennen, maar het heeft me wel geholpen tijdens de wedstrijden die ik dit seizoen voor Jong Go Ahead Eagles heb gespeeld. Hoogtepunt was voor mij toch wel de wedstrijd in de Reservecompetitie tegen Jong Feyenoord, die we in De Adelaarshorst op 0-0 hielden.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Kevin Hagens)

Sebastiaan: “Het hoogtepunt uit mijn voetbalcarrière bij Eldenia is beperkt gebleven tot een tweede plaats in de competitie. We verloren het zicht op de titel door een zeer onrechtvaardige scheidsrechter, mag ik wel zeggen. In de onderlinge wedstrijd tegen het team dat uiteindelijk wél kampioen werd, kreeg onze libero na 23 minuten volledig ten onrechte de rode kaart. Hij was onze beste voetballer en liet anderen, waaronder mij, beter spelen. In afwachting van zijn beroepszaak moesten we hem een aantal duels missen, wat ons het kampioenschap kostte. Maar het allermooiste dat ik me nog kan herinneren, is dat er door het uiteindelijke kampioensteam een tuchtzaak tegen ons werd aangespannen, doordat de arbiter, die van hun club was, zich verbaal bedreigd had gevoeld door ons advocatenteam. Zodoende verschenen we met tweeëntwintig advocaten in het beklaagdenbankje van de KNVB. “Wie heeft dat tegen de scheidsrechter gezegd?”, was de vraag van de tuchtcommissie. Waarop wij in koor zeiden: “Maar dat is überhaupt niet gezegd.” Tja, dat was niet het antwoord waarop de tuchtcommissie was voorbereid en zat te wachten. Dat vonden wij met z’n allen buitengewoon geestig, natuurlijk.”

Coen: “Mooi verhaal om te horen uit de mond van een advocaat, haha. Het geeft in ieder geval aan dat jullie een hecht team hadden. Ook bij Go Ahead Eagles Onder-19 hebben we een saamhorige selectie, waar een goede sfeer een belangrijke rol speelt. De focus ligt bij ons niet alleen op techniek en tactiek, maar ook op het teamgevoel. Ik neem aan dat een goede sfeer en het leveren van een teamprestatie ook belangrijk zijn bij JPR Advocaten?”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Kevin Hagens)

Sebastiaan: “Absoluut! Bij JPR Advocaten organiseren we de nodige activiteiten om de onderlinge saamhorigheid te versterken en collega’s ook eens in een andere setting te ontmoeten. Dat maakt ons als team sterker om cliënten vanuit meerdere vakdisciplines te kunnen ondersteunen, want ook wij hebben bij rechtszaken in figuurlijke zin een spits, een spelverdeler en iemand met loopvermogen nodig. De juiste strategie bepalen, de lijnen uitzetten, beslissingen nemen, de juiste kennis en kunde inschakelen, het spel lezen en aangeven wie wat precies doet. Wat dat betreft is ook advocatuur echt topsport bedrijven en ben ik zelf meer een spelverdeler geworden. Als advocaat heb je te maken met een voortdurend spanningsveld om op de toppen van je kunnen te presteren. Zoals dat ook geldt voor bijvoorbeeld medisch specialisten en profvoetballers.”

Coen: “Het klopt inderdaad dat ik als jeugdspeler van Go Ahead Eagles ook weleens dingen moet laten. We trainen vier keer per week en spelen op zaterdag een wedstrijd, maar ook buiten het voetbal om moet ik rekening houden met mijn voeding, slaappatroon en sociale activiteiten. Ik ben niet letterlijk 24/7 met Go Ahead Eagles bezig, maar houd er in mijn achterhoofd wel altijd rekening mee. Qua flexibiliteit vraagt het ook het nodige van mijn ouders en de docenten van mijn opleiding Sport & Bewegen. Voordeel is dat we nu bij SV Twello trainen en voorheen bij Sallandia in Deventer, zodat ik gewoon zelf naar de training kan gaan zonder dat mijn ouders hiervoor tijd hoeven op te offeren.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Kevin Hagens)

Sebastiaan: “Ook het beroep van advocaat vraagt de nodige offers. Toen ik twintig jaar geleden werd beëdigd, besefte ik gelijk dat je 24/7 advocaat bent en altijd bereikbaar moet zijn voor cliënten: ’s avonds, in het weekend en soms zelfs ’s nachts. Als specialist in het ondernemings- en insolventierecht houd ik me bij JPR Advocaten onder meer bezig met fusies en overnames, financiering, aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Daar heb ik de meeste affiniteit mee en vind ik leuk om te doen. En dan kun je er ook echt goed in worden. Als je als spits achterin wordt gezet, terwijl je niet kunt verdedigen, dan voel je je ook niet happy. Het type advocaat dat je bent, heeft echter niet alleen met je interesseveld, maar ook met je persoonlijkheid te maken.”

Coen: “Ja, dat herken ik wel. Mede op basis van mijn karakter ben ik dit seizoen reserve-aanvoerder van Go Ahead Eagles Onder-19. Naast mijn voetballende taken probeer ik in die rol ook wel eens met jongens te praten die minder in hun vel zitten of minder speeltijd krijgen. Al moeten medespelers hier zelf wel voor open staan, natuurlijk.”

Sebastiaan: “In de advocatuur kom je ook verschillende persoonlijkheden tegen. Zo heb je bijvoorbeeld de zogenoemde blafkikkers: advocaten met bravoure die zomaar wat roepen en kijken hoe hierop wordt gereageerd. Andere advocaten zijn daarentegen heel timide, maar buitengewoon secuur. Bij hen klopt alles precies. En dan heb je ook nog procestijgers die zich echt vastbijten in een dossier. Tijdens een rechtszaak behartig je de belangen van je cliënt en voer je als advocaat een strijd die je graag wilt winnen. Maar na afloop drink ik ook heus weleens een biertje met de advocaat van de tegenpartij als ik hem ken. Zeker als het een van mijn voormalige teammakkers van Eldenia is, haha.”


(Foto: Kevin Hagens)