Nieuws Algemeen

Uitgevlogen Eagles Special: Istvan Bakx

Wereldwijd wordt er momenteel niet of nauwelijks meer gevoetbald als gevolg van de strijd tegen het coronavirus. Dit betekent dat ook de Uitgevlogen Eagles voorlopig even zijn uitgevlogen tijdens hun avonturen in verre voetbaloorden. Telefonisch zijn honderden kilometers afstand echter eenvoudig en zonder gezondheidsrisico te overbruggen. In een uitgebreid interview met Istvan Bakx blikken we terug op zijn tijd bij Go Ahead Eagles, zijn hedendaagse avontuur in Zuid-Afrika en zijn voetbaldromen voor de toekomst. 

Naam

Istvan Bakx

Geboortedatum

20 januari 1986

Huidige club

Ajax Cape Town, Zuid-Afrika.

Speler Go Ahead Eagles

Seizoen 2018/2019

Competitieduels

35 (4 goals)

Tekst gaat verder onder de foto.

(Foto: Erik Pasman)

Allereerst, hoe is de situatie in Zuid-Afrika momenteel, Istvan?

Het is een hele gekke situatie, net als in Nederland. Deze week is bekendgemaakt dat het land in ´lockdown’ gaat voor drie weken. Het aantal besmettingen liep ook aardig op de afgelopen tijd en je merkte dat het dagelijks leven steeds wat meer veranderde. Steeds meer restaurantjes en winkels gingen sluiten en handen schudden was er ook niet meer bij.

Persoonlijk heb ik er ook in mijn directe omgeving mee te maken gehad, toen een vader van een kindje op de school van mijn dochter positief was getest. De school sloot meteen en ik mocht ook even niet naar de club om te trainen. Ik heb toen een tijdje binnen gezeten, ben getest, maar gelukkig hadden we allemaal geen corona. Vervolgens ben ik gewoon weer gaan trainen, tot deze week dus de aankondiging van die lockdown kwam. We blijven hier en kijken de lockdown even aan. Mocht de situatie erger worden, dan gaan we proberen om eind april naar huis te gaan.

Tekst gaat verder onder de foto.

(Foto: Erik Pasman)

Hoe beviel het leven in Zuid-Afrika voordat alle chaos begon?

Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin! In het begin was het een klein beetje wennen, natuurlijk, ook voor mijn kinderen. De oudste krijgt bijvoorbeeld in het Engels les en je leeft hier in een hele andere omgeving. Maar we passen ons heel makkelijk aan, de oudste spreekt al een aardig woordje Engels en ook op de club gaat het lekker. Op een paar blessures na startte ik nagenoeg elke wedstrijd die ik kon spelen in de basis en we staan zowaar bovenaan in de competitie.

Het is afwachten hoe de competitie nu wordt afgemaakt, we bekijken het van week tot week. Ik heb in principe een eenjarig contract, maar we hebben het hier prima naar ons zin. Op sommige momenten verlangen we wel even naar Nederland, maar gelukkig zijn ook hier genoeg Nederlanders waar ik mee om ga. Met onder anderen oud-Eagles Chris David en Sjoerd Woudenberg vieren we samen verjaardagen of kijken we samen een Champions League-wedstrijdje. Dat zijn wel erg leuke dingen.

Tekst gaat verder onder de foto.

(Foto: Erik Pasman)

Merk je dat het voetbal anders is dan in Nederland?

Dat is een wereld van verschil, kan ik je vertellen. Qua snelheid van het spel zit het hier echt wel goed, maar tactisch is het wel wat minder. We hebben bijvoorbeeld buitenspelers waar jullie in De Adelaarshorst van zouden smullen, maar soms zijn er ook dingen waarvan je denkt: ‘Hoe kan dat nou gebeuren? Daar had toch gewoon een verdediger bij moeten staan?’ In Deventer had ik in het veld ’tactisch begrip’ met teamgenoten als Jeroen Veldmate, Jaroslav Navrátil en Julian Lelieveld, dat is hier wat minder.

Dit zeg ik overigens niet om het Zuid-Afrikaanse voetbal af te kraken, want dat is echt wel van een prima niveau! Het voetbal is gewoon totaal anders, maar dat ligt ook aan de omstandigheden waarin er soms gespeeld wordt. Ons veld ligt er geweldig bij, maar dat kunnen lang niet alle clubs uit de competitie zeggen. De bal hobbelt vaak alle kanten op en dat maakt het voetbal soms wat onvoorspelbaarder.

Tekst gaat verder onder de foto.

(Foto: Erik Pasman)

Is de Zuid-Afrikaanse cultuur wel te vergelijken met die in Nederland?

Enigszins wel. Er heerst in Kaapstad een erg westerse sfeer, je waant je als het ware in een Zuid-Europese stad. Wel zijn er nog genoeg verschillen te zien en te voelen. De apartheid is in principe al heel lang geleden afgeschaft, maar helaas nog niet helemaal zichtbaar verdwenen. Blanken gaan vooral om met blanken en donkere mensen met donkere mensen. Je merkt ook dat als je blank bent, je meteen wordt geassocieerd met rijkdom en geld. Die cultuur is er maar moeilijk uit te krijgen.

Er zijn ook veel tegenstellingen in de samenleving en die zijn bijvoorbeeld erg goed zichtbaar op straat. Aan de ene kant van de straat zie je prachtige huizen, terwijl er aan de andere kant een ’township’ staat. Het zijn tegenstellingen waar je moe van wordt en die niet oké zijn. Buiten dit alles is Zuid-Afrika overigens een prachtig land om in te wonen, hoor, laten we dat niet vergeten!

Tekst gaat verder onder de foto.

(Foto: Erik Pasman)

Tot slot: wat zijn je ambities in de voetballerij?

Je weet natuurlijk nooit hoe je carrière precies gaat verlopen, zeker niet in zo’n onzekere tijd. Ik kan besluiten om nog een jaartje hier te blijven, maar ik kan ook zomaar weer terug naar Nederland gaan. Misschien stop ik volgend jaar wel en misschien ga ik nog jaren mee. En wie weet pak ik het trainersvak ook nog wel een keer op, daarvoor heb ik al een paar diploma’s op zak. Eerst maar eens kijken hoe deze situatie zich gaat ontwikkelen en dan zien we wel verder!

(Foto: Erik Pasman)

Terug naar overzicht