Schermafbeelding 2015-04-02 om 23.28.10

“Ik wilde helemaal geen profvoetballer worden. Ik wilde bij Go Ahead voetballen.” Was getekend Bert van Marwijk, in de documentaire over de voetbalopleiding van Go Ahead Eagles. De film ging donderdagmiddag voor een groep genodigden in première in Filmhuis De Keizer in Deventer.

Schermafbeelding 2015-04-02 om 23.28.10
Na afloop van de documentaire tekende Orhan Džepar, speler van de A1, officieel zijn contract. Dit onder toeziend oog van voorzitter Edwin Lugt en A1-trainer Harry Decheiver. (Foto: Erik Pasman)

‘Van achtertuin tot Adelaarshorst’ is de titel van de FOX Sports-clubdocumentaire, gemaakt in samenwerking met Endemol Sport. Naast Van Marwijk, komen onder anderen de jeugdexponenten Wietse Veenstra, Toine Rorije, Harry Decheiver, Demy de Zeeuw en last but not least Johan Derksen aan het woord. “Johan kon een bal recht vooruit schieten. Maar hij kan vooral goed praten”, zegt mister-Go Ahead Eagles John Oude Wesselink in de documentaire over de voormalige VI-hoofdredacteur.

Oude Wesselink bezoekt in de documentaire het voormalige befaamde jeugdinternaat aan de Brinkgreverweg. Daar woont nu ironisch genoeg een man die niets met voetbal heeft. “Als Marc Overmars voor de deur zou staan, zou ik hem niet herkennen.” Het is Oude Wesselink die aanbelt en die ook wordt binnengelaten. Hij laat de slaapkamer van de jeugdspelers van weleer zien, evenals het balkon. “Als het warm was sliepen we op het balkon.”

Om in een wilde bui via de regenpijp naar beneden te glijden en te gaan stappen in ‘Citybar’. Die uitspraak komt op het conto van Johan Derksen. Ook de hernieuwde voetbalopleiding, vormgegeven door Oude Wesselink en Henk ten Cate, wordt in beeld gebracht. Onder meer met een bezoek aan Toine en Tim Rorije in Heerde. De ex-prof en de huidige doelman van de B1.

De prachtdocumentaire, waarin ook te zien is dat het nieuwste talent Orhan Džepar een contract tekent, wemelt van de fraaie verhalen. ‘Van achtertuin tot Adelaarshorst’ is het kijken meer dan waard. Dinsdag 7 april voor het eerst op tv, 19.30 uur FOX Sports 3. Om 23:00 uur is de herhaling op FOX Sports 1. Speelduur: 55 minuten.