Nieuws Algemeen

Voetbalopleiding beleeft topweekend

De voetbalopleiding van Go Ahead Eagles kan terugkijken op een mooi weekend. Niet alleen het (gelegenheids-)Onder-14-elftal verraste door nét naast het brons te grijpen op het Golden Talent Tournament in Twello, ook de Onder-13 deed van zich spreken door tweede te worden op het Lesley Boerebach Toernooi in Lelystad. Go Ahead Eagles O17 bereikte de volgende ronde van de nacompetitie door Roda JC met 1-3 te verslaan.

Go Ahead Eagles versloeg Lazio Roma met 6-0 (foto’s Erik Pasman. Bekijk al zijn foto’s van het Golden Talent Tournament op zijn website).

Na twee nederlagen (vrijdagavond met 2-1 tegen Kawasaki Frontale, zaterdagochtend met 3-1 tegen Benfica), herpakte Go Ahead Eagles Onder-14 zich zaterdagmiddag. De ploeg van trainer Jan Kromkamp won met 1-0 van AZ en rolde Lazio Roma op met 6-0. Goed voor een plek in de halve finale op zondag, waarin Olaf Kok Go Ahead Eagles uit een strafschop op voorsprong zette tegen Anderlecht. De Belgen trokken de stand gelijk en wonnen na een bloedstollende shoot-out (10-9). In de troostfinale was Benfica met 1-0 te sterk voor Go Ahead Eagles, dat nog wél de nodige kansen kreeg om op gelijke hoogte te komen, maar deze mogelijkheden verzuimde af te maken.

“Maar als je in dit deelnemersveld met soms leuk voetbal en goede wedstrijden tegen Anderlecht en Benfica vierde wordt, mag je heel tevreden zijn”, vond Go Ahead Eagles-trainer Jan Kromkamp. “We hebben ons kranig geweerd en het uiteindelijk fantastisch gedaan. Leuk voor de jongens om eens zo’n toernooi met aansprekende tegenstanders mee te maken.” Ajax kroonde zich tot winnaar door Anderlecht in de finale met 1-0 te verslaan. De nummers vijf tot en met tien in de eindrangschikking waren respectievelijk Vitesse, het nationale team van Maleisië, Kawasaki Frontale, AZ, Liverpool en Lazio Roma. Organisator Kris Kempers: “Vanuit voetbaltechnisch oogpunt konden we ons geen mooiere finale wensen. Ajax en Anderlecht behoren in de leeftijdscategorie Onder-14 denk ik tot de beste ploegen ter wereld.”

Zilver met gouden rand

Go Ahead Eagles O13 kende op het Boerebach Talententoernooi in de poulefase weinig moeite met Roda JC, Excelsior, SV Lelystad ’67 en Swift ’64. In de kwartfinale was de ploeg met 1-0 te sterk voor Almere City FC, waarna in de halve finale moeiteloos werd afgerekend met FC Twente (4-0). De finale tegen AZ – kampioen in de eerste divisie A, het hoogste niveau voor O13-junioren – ging verloren na strafschoppen, na 1-1 in reguliere speeltijd (doelpunt Dinand Burgmeijer). “Maar wij speelden AZ weg en kregen een handvol goede kansen”, blikte Go Ahead Eagles-trainer Uğur Yildirim terug. Niet genoeg voor de winst, wél voor de complimenten van de trainer van de tegenstander.

“We hebben het heel goed gedaan”, vervolgde Yildirim. “Ik ben trots op mijn spelers. Dit weekend bewijst dat we er als voetbalopleiding, met een bescheiden budget, goed op staan.” Buitenspeler Bruno van den Dungen van Go Ahead Eagles werd uitgeroepen tot speler van het toernooi.

Terug naar overzicht