Eerste Selectie

Willum Willumsson: ‘Onderweg naar Deventer tien uur bij grens gewacht’

Van Minsk via Warschau en Amsterdam naar Deventer. Het was geen alledaagse reis die Willum Willumsson aflegde om in De Adelaarshorst neer te strijken. De IJslandse middenvelder komt over van BATE Borisov en heeft bij Go Ahead Eagles een contract voor twee jaar getekend.

Eenvoudig was het niet voor Willum Willumsson om in Nederland te arriveren. “Eerst ben ik gisteren samen met mijn vriendin met de auto van Minsk in Wit-Rusland naar Warschau in Polen gereden”, zegt de 1 meter 94 lange middenvelder. “Een rit die vijftien uur duurde, aangezien we bij de grens tien uur moesten wachten. Daarna ben ik van Warschau naar Amsterdam gevlogen.”

Het was voor de tweede keer in zijn leven dat hij in de Nederlandse hoofdstad arriveerde. De eerste keer was in het seizoen 2016/2017, waar hij met zijn toenmalige club Breidablik in de Youth League tegen Ajax speelde. Deze keer was Deventer de eindbestemming voor het signeren van een tweejarige verbintenis. “De eerste keer dat ik van Go Ahead Eagles hoorde? Dat was een paar jaar geleden toen ik Football Manager speelde. Go Ahead Eagles is namelijk een vrij opvallende naam voor een Nederlandse club, haha.” In zijn woonplaats Minsk zag hij Go Ahead Eagles afgelopen seizoen echter ook regelmatig op zijn televisiescherm voorbij komen.

Willum Willumsson (3)

“Ik vind de Eredivisie een interessante competitie om naar te kijken”, verklaart de IJslander. “Nederland heeft een grote traditie als het om voetbal gaat en ik houd van de manier waarop er wordt gespeeld. De Nederlandse voetbalstijl past bij mij en is heel anders dan in IJsland en Wit-Rusland, waar het vooral op tactiek, verdedigen en fysieke strijd aankomt.” Naast het shirt van Go Ahead Eagles hoopt Willumsson in de toekomst ook ooit weer het shirt van het nationale team van IJsland te mogen dragen. Zoals hij eerder ook al achttien keer het shirt van IJsland Onder-21 mocht aantrekken. “Het voorlopige hoogtepunt van mijn interlandcarrière was het EK voor teams onder 21 jaar, vorig jaar maart in Hongarije en Slovenië. Helaas verloren we met IJsland O21 alle drie groepswedstrijden tegen Frankrijk, Denemarken en Rusland, maar het was desondanks een fantastische ervaring om op een EK te spelen. Ja, ik heb in 2019 ook al mijn officiële debuut voor het nationale team van IJsland mogen maken. Het is voor elke voetballer een droom om voor zijn eigen land uit te mogen komen, dus ook voor mij.”

Willum Willumsson (5)

Vorige maand werd Willumsson opnieuw opgeroepen voor de nationale selectie van zijn land. “Door een kleine blessure kon ik helaas niet in actie komen, maar ik hoop in de toekomst nog veel interlands voor IJsland te mogen spelen. Maar mijn eerste prioriteit is dat ik van waarde word voor Go Ahead Eagles en mijn bijdrage kan leveren om met de club opnieuw in de Eredivisie te blijven. Daar gaan we voor.”

Paul Bosvelt is blij dat Go Ahead Eagles erin in geslaagd om Willum Willumsson vast te leggen. “De wil van Willum zelf om bij ons te komen spelen, was daarbij een belangrijke factor”, zegt de technisch manager. “Willum is een linksbenige middenvelder die door zijn tactische inzicht en passing voor creativiteit kan zorgen. Hij heeft daarnaast een groot loopvermogen. Door zijn gevoel voor de ruimtes komt hij bovendien ook regelmatig in scoringspositie.”

Fotografie: Henny Meyerink

Willum Willumsson (2)
Terug naar overzicht