Waar zou Go Ahead Eagles zijn zonder al die vrijwilligers die zich doordeweeks en op wedstrijddagen inzetten voor de club? Juist: nergens. Van de vriendelijke verkoopster in het horecapunt op jouw tribune tot de mannen die doordeweeks samen met de groundsman zorgen voor een topveld… Ze zijn onmisbaar voor de club.

In de Matchday! van Go Ahead Eagles – SC Cambuur stelden we Henk Veenstra aan de supporters in De Adelaarshorst voor. Henk is teammanager bij Go Ahead Eagles Onder-19.

Henk, wanneer ben je als vrijwilliger begonnen?
Terwijl ik zelf nog bij de amateurs van Go-Ahead speelde, begon ik in 1995 als assistent-scheidsrechter bij Onder-15. Ik heb gevoetbald tot mijn 38e, toen ik mijn kruisband scheurde, maar dat terzijde. In die 23 jaar heb ik continu allerlei dingen bij de jeugd gedaan. In de jaren dat we samenwerkten met FC Twente was ik nauw betrokken bij de Eagles-tak die in Twello speelde. Vorig seizoen zat ik nog bij Onder-17, dit jaar bij Onder-19.


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Wat houdt je functie precies in?
Ik regel alle randzaken die met het elftal te maken hebben. De jongens trainen vier keer per week en elke vrijdag ben ik er bij. Dan krijg ik de opstelling van trainer Jan Kromkamp en geef die door aan de KNVB. Verder regel ik het busvervoer en de oefenwedstrijden. Tijdens wedstrijden ontvang ik de scheidsrechter en ik probeer de jongens bijvoorbeeld discipline bij te brengen.


(Foto: Erik Pasman)

Waar haal je voldoening uit?
Het is enorm leuk om met de jongens om te gaan. Talent hebben ze allemaal wel, maar om het betaald voetbal te halen, hebben ze ook discipline nodig. Ik attendeer ze er op om altijd op tijd te komen en om de kleedkamer of bus netjes achter te laten. Op een bepaalde leeftijd krijgen ze ook andere interesses, zoals uitgaan en meisjes. Hoe gaan ze daarmee om? Ik probeer ze een beetje te begeleiden: werk hard en luister altijd naar je trainer, want die heeft zelf betaald voetbal gespeeld. In al die jaren heb ik gewerkt met jongens die later goede spelers zijn geworden, zoals onder meer Koen Brack, Joey Suk, Jesse Schotman, Rogier Wissink en Demy de Zeeuw.

Uit: Matchday! Go Ahead Eagles – SC Cambuur