Met twee zeges en twee nederlagen gaat zaterdag 16 maart 2019 voor de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding de boeken in als ‘fifty-fifty’. Go Ahead Eagles Onder-17 zette op sportpark De Zandweerd een uitstekende uitslag neer door met 1-0 te winnen van Alphense Boys O17. Ook Go Ahead Eagles Onder-15, koploper in de Tweede Divisie D, won met liefst 0-9 op bezoek bij Flevo Boys O15. Het oudste en jongste jeugdteam van Go Ahead Eagles moesten echter ‘Limburgse nederlagen’ incasseren. Zowel Onder-19 (1-2) als Onder-13 (0-2) verloren van hun leeftijdsgenoten van Roda JC.

Onder-19 onderuit in ‘net niet wedstrijd’
“Een onnodige nederlaag”, constateerde O19-trainer Jan Kromkamp na het verlies van Go Ahead Eagles Onder-19 tegen koploper Roda JC O19. “In de eerste helft hebben we de betere kansen gehad en ook aan het begin van de tweede helft ging een prachtige aanval er helaas niet in. Vervolgens brak er een fase van zo’n 25 minuten aan waarin we de grip op de wedstrijd kwijt raakten.”

Tekst gaat verder onder de foto.

 
Roda JC maakte de openingstreffer, waarna O19-doelman Jay Gorter een grotere achterstand voorkwam door een strafschop te keren. Toch kwamen de Limburgers nadien alsnog op een 0-2 voorsprong. “Op beslissende momenten was het bij ons allemaal net niet”, berustte Kromkamp in de nederlaag. “De scherpte voor het doel ontbrak, de eindpass was niet zorgvuldig genoeg en we gaven de tegendoelpunten te gemakkelijk weg.” Positief nieuws was de invalbeurt van Hidde Eshuis, die na maandenlang blessureleed zijn rentree maakte voor Go Ahead Eagles Onder-19.

Onder-17 vloert ongeslagen lijstaanvoerder
Go Ahead Eagles Onder-17 zette in de Eerste Divisie-laag een uitstekende uitslag neer door de ongeslagen koploper Alphense Boys O17 (13 uit 5) met 1-0 te verslaan. “Wij winnen altijd van de koploper”, grapte O17-trainer Uǧur Yildirim, die voor de winterstop met zijn team ook al eens koploper NAC Breda O17 pootje wist te lichten. “Maar we moeten ook reëel zijn. In de laatste vijf minuten had het zomaar 1-1 kunnen worden. Neemt natuurlijk niet weg dat we superblij zijn met de drie punten, die we hard nodig hadden.”

De toeschouwers op sportpark De Zandweerd zagen geen goed, maar wel een uitermate spannend duel tussen Go Ahead Eagles Onder-17 en de gasten uit Alphen aan den Rijn. Na een 0-0 ruststand kwam het team van Yildirim in de tweede helft op een 1-0 voorsprong via een benutte strafschop van Stan ter Haar (zie onderstaande video). Vervolgens kreeg Mario Francismouth een grote kans om de voorsprong te verdubbelen, maar de bal ging er niet in.

Tekst gaat verder onder de video.

 
“Vervolgens ging Alphense Boys heel opportunistisch en één-op-één spelen”, zag Yildirim. “Eerst kregen wij daardoor een paar mogelijkheden, maar daarna was ook Alphense Boys nog twee keer dicht bij een doelpunt. In die fase hebben we misschien wel een beetje gezwijnd, maar mogen wij ook eens een keer de gelukkigste ploeg zijn?” Door de zege komt Go Ahead Eagles O17 op 7 punten uit 6 wedstrijden, waardoor afscheid werd genomen van de achtste (en laatste plaats) op de ranglijst.

Onder-15 blijft koploper na klinkende zege
Door een klinkende 0-9 zege bij Flevo Boys O15 blijft Go Ahead Eagles Onder-15 koploper in de Tweede Divisie D. “We waren vooraf beducht voor Flevo Boys, aangezien onze concurrent FC Groningen O15 hier onlangs maar nipt had gewonnen”, zei O15-trainer Tristan Berghuis. “Maar eigenlijk was de wedstrijd al heel vroeg in de eerste helft beslist. Na een kwartier stonden we al op een 0-3 voorsprong en voor rust kwamen daar nog twee doelpunten bij.”

Tekst gaat verder onder de foto.
 
Na de theepauze kwam daar nog een kwartet doelpunten bij. “De eerste helft hebben we heel goed gevoetbald”, constateerde Berghuis. “In de tweede helft speelden we wat minder geconcentreerd. Maar eigenlijk is dat een logisch gevolg van het feit dat de spanning al snel uit de wedstrijd was.” Onder-15 voert in de Tweede Divisie D de ranglijst aan met 40 punten uit 15 wedstrijden. FC Emmen O15 volgt op een achterstand van twee punten (38 uit 15), terwijl FC Groningen O15 (37 uit 14) morgen nog in actie komt.

Onder-13 raakt grip kwijt en verliest van nummer één
Op sportpark De Zunnebargh in Diepenveen verloor Go Ahead Eagles Onder-13 in de Eerste Divisie-hoog met 0-2 van lijstaanvoerder Roda JC O13. “We begonnen heel goed aan het duel”, zag O13-trainer Jip Ellenbroek. “We misten echter twee grote kansen, waardoor het 0-0 bleef. Na een kwartier spelen kwam Roda JC wat beter in zijn spel en was de wedstrijd min of meer in evenwicht.”

Tekst gaat verder onder de foto.


 
In de tweede helft  raakte Go Ahead Eagles Onder-13 de grip op de tegenstander kwijt. “Wij moeten het vooral hebben van voetballende oplossingen om het verschil te maken, maar we maakten daarbij niet altijd de juiste keuze”, vond Ellenbroek. “Roda JC O13 hanteerde vooral de lange bal richting hun twee snelle buitenspelers, waarmee we de nodige moeite hadden.” Door twee treffers aan Limburgse zijde trok het team van Ellenbroek uiteindelijk aan het kortste eind. Door de nederlaag blijft Go Ahead Eagles Onder-13 op 9 punten (uit 6 duels) staan in de Eerste Divisie-hoog.

 

Wedstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles Onder-19 – Roda JC Onder-19 1-2 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Quentin Oliekan

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles Onder-17 – Alphense Boys Onder-17 1-0 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Stan ter Haar

Tweede Divisie D:
Flevo Boys Onder-15 – Go Ahead Eagles Onder-15 0-9 (0-5)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Bruno van den Dungen (3), Milan Berenschot (2), Dinand Burgmeijer (2), Jorn Hekkert, Robbin Weijenberg.

Eerste Divisie-hoog:
Go Ahead Eagles Onder-13 – Roda JC Onder-13 0-2 (0-0)

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.