Eerste Selectie

2016 in 16 momenten (en beelden)

2016 zit er bijna op. Op sportief vlak heeft 2015 een passende opvolger gekregen. De degradatie, vernieuwbouw en Europese wedstrijden werden opgevolgd door onder meer zinderende play-offweken, een geweldige promotie en de legendarische wedstrijd tegen Feyenoord. Hieronder blikken we nog één keer terug. 2016 in 16 momenten. (Foto’s: Erik Pasman & Henny Meyerink)

H01G4441
31 januari: Heibel op De Heikant
Go Ahead Eagles verliest definitief de aansluiting met de top van de Jupiler League, als in Groesbeek met 1-0 wordt verloren van Achilles’29. Het betekent het dieptepunt van een sportieve dip, waarin de ploeg van trainer Dennis Demmers zich sinds eind november 2015 bevindt.

Schermafbeelding 2016-02-03 om 22.07.13
1 februari: Wegen scheiden
Vanwege aanhoudende tegenvallende resultaten neemt Go Ahead Eagles afscheid van trainer Dennis Demmers. Assistent-trainer Harry Decheiver neemt de honneurs op interim-basis waar.

hansdekoning1
22 februari: ‘Onneembare vesting’
Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het definitief: Hans de Koning is tot het einde van het seizoen 2015/2016 de hoofdtrainer van Go Ahead Eagles. “De Adelaarshorst moet weer een onneembare vesting worden”, spreekt Hans de Koning – naar later blijkt – profetische woorden tijdens zijn presentatie.


18 maart: Komoptan!
Onder leiding van Hans de Koning kruipt Go Ahead Eagles langzaam maar zeker uit het sportieve dal. Het enige probleem: de rood-gelen scoren maar moeizaam. Woelend in bed komt De Koning met de oplossing. Met én De Kogel én Ten Den in de spits wint een ontketend Go Ahead Eagles met 5-0 van FC Oss. Op dezelfde avond wordt het startsein gegeven van de grootscheepse Komoptan!-campagne. Fans die een seizoenkaart verlengen of bestellen, komen met hun naam op het nieuwe uitshirt.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - NAC Breda, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 29-04-2016, GA Eagles-speler Leon de Kogel (l) scoort de 2-0,  NAC Breda speler Donny Gorter (m) en  NAC Breda keeper Jelle ten Rouwelaar  (r) kijken toe
29 april: Onverslaanbare voetbalmachine
Go Ahead Eagles is verworden tot een onverslaanbare voetbalmachine. Op de slotdag van de reguliere competitie wordt tegen mede-degradant NAC Breda de zesde zege in zeven duels geboekt: 4-1. Go Ahead Eagles gaat als nummer vijf en met het volste vertrouwen de play-offs in.

gaeb1oldb1_001
7 mei: Kampioenen!
De jeugd geeft alvast het goede voorbeeld. De A1 en B1 (foto) van Go Ahead Eagles worden met overmacht kampioen van de Derde Divisie. De B1 wint alles; de A1 noteert slechts één remise. Ook de knappe prestatie van de C1 mag niet ongenoemd blijven: het team van trainer Jochem de Weerdt – die wordt opgevolgd door assistent-trainer Jan Kromkamp – handhaaft zich soeverein in de Eerste Divisie.

VENLO -  VVV Venlo - Go Ahead Eagles, Jupiler Play offs promotie/degradatie halve finale, seizoen 2015-2016, Seacon Stadion De Koel, 16-05-2016, GA Eagles-speler Randy Wolters (r) viert het bereiken van de finale met GA Eagles-speler Bart Vriends (m) en GA Eagles-speler Xandro Schenk (L)
13 en 16 mei: Promotiekoorts
De promotiekoorts in Deventer en verre omstreken stijgt tot grootse hoogte. Zeker als Go Ahead Eagles de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo in de halve finale van de play-offs met 1-0 wint. Dit onder aanvoering van een in topvorm verkerende twaalfde man. Tijdens de return in Venlo beukt VVV de hele wedstrijd tegen de rood-gele muur, maar deze zwicht niet. De late 2-2 van Randy Wolters maakt aan alle Venlose illusies een eind. Honderden fans staan hun helden bij thuiskomst aan de Vetkampstraat 1 op te wachten.


19 en 22 mei: ‘Eentje maakt koprollen’
Even is het doodstil in De Adelaarshorst en houdt iedereen zijn of haar adem in. De Graafschap-aanvoerder Ted van de Pavert heeft zojuist Elvio van Overbeek gevloerd in de zestien. Alle ogen zijn nu gericht op scheidsrechter Bas Nijhuis, die al snel resoluut naar de stip wijst en de rode kaart uit zijn boekje tovert. Nadat Sander Duits de penalty feilloos benut, vechten vreugde en verbazing om voorrang op de stijf uitverkocht tribunes. Gaat het dan echt gebeuren? Dankzij goals van Wolters (twee keer), Duits en Teijsse eindigt de eerste finalewedstrijd tegen De Graafschap in 4-1. Supporters betreden massaal het speelveld om het – al dan niet voorbarige – promotiefeest te vieren met de spelers. “Eentje maakt koprollen. Is toch mooi?”, doet Kenny Teijsse bij FOX Sports live-verslag van de festiviteiten. Drie dagen later klaart het team van Hans de Koning de klus definitief in Doetinchem. 1-1 is genoeg. Go Ahead Eagles is terug in de Eredivisie en iedereen mag het weten.

Herbeleef de play-offs 2016 op het officiële YouTube-kanaal van Go Ahead Eagles. Je vindt samenvattingen, sfeerreportages van Rocketboys en de documentaire ‘Komoptan! Koprollend de Eredivisie in!’ van Octonet, Rocketboys en Go Ahead Eagles. Klik hier en vergeet niet je te abonneren!


23 mei: Tienduizend kelen
De Stedendriehoek loopt uit voor de huldiging van Go Ahead Eagles. Als aanvoerder Bart Vriends met de Gouden Stier het podium betreedt, stijgt een oorverdovend gejuich op uit ruim tienduizend kelen op De Brink. Van De Heikant naar de Zevende Hemel; het onmogelijke is geflikt. Veertien duels achtereenvolgens ongeslagen, waarvan zeven in de onneembare vesting De Adelaarshorst. Recordkampioen Ajax moet er drie maanden later aan te pas komen om laatstgenoemde reeks te doorbreken.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Roda JC, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 11-09-2016, Roda JC speler Ard van Peppen  (l) met GA Eagles speler Jarchinio Antonia (r)
6 september: Selectie rond
In navolging van Joey Suk keert ook Jarchinio Antonia terug op het oude nest. Daarmee is de selectie voor het seizoen 2016/2017 compleet. Sander Fischer, Sam Hendriks, Kevin Brands, Henrik Ojamaa, Marcel Ritzmaier, Sinan Bytyqi, Sébastien Locigno, Rochdi Achenteh en A1-speler Thijs Dekker kwamen de gelederen al eerder versterken.


11 september: Wereldgoal Maatsen
Na een stroeve start met één punt uit vier duels gooit Go Ahead Eagles in het thuisduel met concurrent Roda JC alle schroom van zich af. Een wereldgoal van Darren Maatsen bezegelt de belangrijke 2-0 zege. Het thuisduel daarna – tegen Excelsior – levert ook een driepunter op. Clubtopscorers Duits en Hendriks (twee maal) vellen de Rotterdammers: 3-0.


28 september: ‘Waar staat de mijne?’
‘Waar staat de mijne?’ Het is een vraag die eind september welgeteld 1.100 keer wordt gesteld. Ruim duizend supporters komen hun voorbestelde uitshirt ophalen in de vernieuwde Fanstore. Het unieke uitshirt wordt gesierd door de namen van maar liefst 6000 seizoenkaarthouders, die nog voor de promotie hun seizoenkaart bestelden. Een geste van de club richting al die hondstrouwe fans waarvoor clubliefde geen divisie kent.


25 oktober en 6 november: Twee keer ongeloof
Dat het kan verkeren in de voetballerij, wordt door Go Ahead Eagles op treffende wijze bewezen. Nooit kenden twee opeenvolgende thuisduels zo’n groot contrast. Op een ongelofelijke bekeruitschakeling tegen Hoofdklasser De Jodan Boys (2-1), volgt een magistrale 1-0 zege op het onverslaanbaar geachte Feyenoord: 1-0. Deze zege is de bevestiging dat Go Ahead Eagles helemaal terug is in de Eredivisie. En heel Nederland weet het inmiddels.

image1-2
1 november: Zoekoptan!
De Go Ahead Eagles app is jarig en wordt één jaar. Om dat te vieren introduceren Go Ahead Eagles en appbouwer Wemessage #ZOEKOPTAN. De hele maand lang wordt ergens in de regio een Eredivisiebal verstopt. Duizenden mensen tunen dagelijks via de app en Facebook in om live mee te zoeken.

Klik hier voor alle belangrijke cijfers van de #ZOEKOPTAN-campagne!

img-20161108-wa0005
15 november: Chris David
Tijdens zijn tweede oefenduel na zijn revalidatie gaat het opnieuw mis voor Chris David. De middenvelder scheurt tegen SVZW opnieuw de voorste kruisband van zijn linkerknie af. Weer een jaar revalideren, weer een jaar geduld opbrengen voordat bal en rechtmatige eigenaar herenigd worden in De Adelaarshorst.

img_8685
1 december: Website van het Jaar!
Aan de vooravond van het 114-jarig bestaan voegt Go Ahead Eagles een prijs toe aan de prijzenkast. In de prestigieuze ‘Website van het Jaar’-verkiezing laat de club onder meer ‘mede-genomineerden’ Ajax, Feyenoord, PSV en de KNVB achter zich in de categorie ‘sport’. Dit dankzij onder anderen de massaal stemmende supporters. Ook namens designer Factor12 en ‘bouwer’ Prodes: Bedankt allen!

Terug naar overzicht