De vier jeugdteams van Go Ahead Eagles keerden vandaag huiswaarts met één overwinning, twee gelijke spelen en één nederlaag. Onder-19 ‘stal’ en puntje op bezoek bij FC Emmen O19, terwijl Onder-17 de eerste driepunter van de tweede seizoenshelft bij kon schrijven na een 0-1 zege bij AFC O17. Go Ahead Eagles Onder-15 bleef in Emmen steken op een 0-0 gelijkspel tegen DZOH O15. Onder-13 leed in de ‘kleine IJsselderby’ een 4-0 nederlaag tegen PEC Zwolle O13.

‘Gestolen’ punt voor Onder-19
In de Eerste Divisie-laag trof Go Ahead Eagles Onder-19 met FC Emmen O19 een sterke tegenstander. Waar voor de winterstop nog ruimschoots werd verloren (1-5), daar wist het team van Jan Kromkamp de Drentse opponent vandaag in Emmen op een 1-1 gelijkspel te houden. “Al was FC Emmen wel de betere ploeg”, beaamde Kromkamp. “Ze waren krachtig en handig aan de bal en hebben gewoon veel kwaliteit in hun team rondlopen.”


 
Toch was het Go Ahead Eagles Onder-19 dat in de eerste helft op voorsprong kwam via een vrije trap van Said Hamulic. De voorsprong was echter van korte duur, want de Emmenaren scoorden binnen een paar minuten de gelijkmaker. “De tweede helft hebben we als team keihard gewerkt, maar heeft onze keeper Jay Gorter ons op de been gehouden”, zag Kromkamp. “Hij keepte echt fantastisch. Zelf hebben we nog een aantal countermogelijkheden gehad, maar een punt was vandaag het maximaal haalbare voor ons.” Door het gelijkspel tegen FC Emmen O19 staat Go Ahead Eagles Onder-19 nu in de Eerste Divisie-laag op vier punten uit vier competitieduels.

Eerste driepunter voor Onder-17 in ‘rugbywedstrijd’
In de Eerste Divisie-laag pakte Go Ahead Eagles Onder-17 de eerste zege van de tweede seizoenshelft. In Amsterdam werd met 0-1 gewonnen van AFC O17, waardoor het team van Uǧur Yildirim nu op vier punten uit vier competitiewedstrijden staat. “We hebben achterin de nul gehouden en gewonnen van een team waar we eerder dit seizoen nog met 5-0 van verloren”, toonde Yildirim zich tevreden. “Dat is knap. Onze spelers voerden hun taken met name in de eerste helft goed uit.”


 
De tweede helft veranderde het spelbeeld in een heuse kick and rush wedstrijd. Al had dat vooral te maken met het spel van de Amsterdammers, die het fysieke duel niet schuwden en het randje van het toelaatbare opzochten. “Het leek af en toe wel een rugbywedstrijd”, vond Yildirim, die zijn team via een frommelgoal van Mario Francismouth op een 0-1 voorsprong zag komen. “Dat het spel na rust van een minder hoog niveau was, daar hebben we nu even maling aan. Onze jongens waren hartstikke blij met de zege en die drie punten hadden we gewoon even nodig.”

Onder-15 blijft steken op brilstand
Go Ahead Eagles Onder-15 slaagde er vandaag in de Tweede Divisie D niet in om het net te vinden in de uitwedstrijd tegen DZOH O15. In Emmen was de beginstand ook de eindstand: 0-0. “We hadden veel balbezit en creëerden veel kansen”, zei O15-trainer Tristan Berghuis. “We waren continu in het zestienmetergebied van de tegenstander te vinden, maar de bal wilde er vandaag gewoon niet in. Bovendien deed DZOH er alles aan om een puntje tegen ons te halen. Ze legden veel energie in de wedstrijd.”


 
Extra tegenvaller was dat twee doelpunten van Go Ahead Eagles Onder-15 werden afgekeurd. Hoewel zijn team door het 0-0 gelijkspel averij opliep in de titelstrijd met FC Groningen O15, kon Berghuis zijn spelers weinig verwijten. “Ze bleven er de hele wedstrijd voor gaan en hielden het tempo hoog door ingooien en vrije trappen steeds vlug te nemen. Als je snel die eerste goal maakt, dan speel je vandaag een gewonnen wedstrijd. Maar die eerste goal viel maar niet en richting de eindfase van het duel kwam daar vervolgens ook nog de tijdsdruk bovenop.”

Nederlaag Onder-13 in ‘kleine IJsselderby’
Go Ahead Eagles Onder-13 moest in de ‘kleine IJsselderby’ het hoofd buigen voor PEC Zwolle O13. In het stadion van de Zwollenaren leed het team van O13-trainer Jip Ellenbroek een 4-0 nederlaag. “Het was voor de jongens een bijzondere ervaring om in het stadion te spelen”, meende Ellenbroek. “Zeker als je bedenkt dat sommige jongens vorig jaar nog als O11-speler op een half veld voetbalden. Bovendien was er het nodige publiek van beide clubs op het duel afgekomen.”


 
PEC Zwolle O13 kwam in de eerste helft op een 1-0 voorsprong. Vervolgens kreeg Mikai Özcan een goede kans op de gelijkmaker, waarna de tweede Zwolse treffer enigszins ongelukkig tot stand kwam. Een indirecte vrije trap in het zestienmetergebied belandde via-via onfortuinlijk achter doelman Tim Spijkerman. “De eerste helft speelden we onrustig, maar in de tweede helft maakten we betere keuzes en waren we rustiger aan de bal”, vond Ellenbroek. Go Ahead Eagles Onder-13 kreeg na rust een aantal goede mogelijkheden op een treffer via Dielan Ghafour en Luuk Udink, maar slaagde er niet in te scoren. PEC Zwolle deed dat nog wel twee keer na twee fouten in de opbouw aan Eagles-zijde. “PEC Zwolle heeft verdiend gewonnen, maar gezien het gelijkwaardige spelbeeld is 4-0 een wat grote uitslag”, aldus Ellenbroek.


W
edstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie-laag:
FC Emmen Onder-19 – Go Ahead Eagles Onder-19 1-1 (1-1)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Said Hamulic

Eerste Divisie-laag:
AFC Onder-17 – Go Ahead Eagles Onder-17 0-1 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Mario Francismouth

Tweede Divisie D:
DZOH Onder-15 – Go Ahead Eagles Onder-15 0-0 (0-0)

Eerste Divisie-hoog:
PEC Zwolle Onder-13 – Go Ahead Eagles Onder-13 4-0 (2-0)

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.