IMG 0144

Van 4 tot en met 11 januari belegt de selectie van Go Ahead Eagles een trainingskamp in het Portugese Faro. Dagelijks bellen we met één van de spelers om de dag door te nemen. Vandaag aflevering 2 met talent Puck Postma (17), de Benjamin van de rood-gele enclave.

IMG 0144

Jullie zijn nu twee trainingsdagen onderweg. Hoe gaat het?
“Ja, goed! We trainen twee keer per dag best pittig, maar de verhouding tussen training en rust is goed. Bovendien zijn de omstandigheden echt ideaal, zowel op het veld als in het hotel.”

Nog geen heimwee?
“Nee, hoor, daar heb ik sowieso geen last van. Ik woon ook al een aantal maanden in een gastgezin in Deventer, dus ik ben wel gewend van huis te zijn. En hier lekker trainen is absoluut geen straf, zoals voetballen dat nooit is.”

Je bent nu een week op trainingskamp in Portugal met het vlaggenschip van een Eredivisionist. Had je dat vorig jaar rond deze tijd gedacht?
“Nee, niet echt, haha! Het is allemaal best snel gegaan. Toen ik naar GA Eagles ging vanuit Volendam had ik niet verwacht dat ik de hele eerste seizoenshelft met het eerst zou meetrainen. Natuurlijk ben ik er wel heel blij mee. Ik ga er helemaal voor en leer elke dag bij. Van Foeke Booy (zelf ook verdienstelijk spits in zijn spelerstijd, red.), maar ook van de andere jongens. Ik luister naar ze, en doe echt iets met hun aanwijzingen. Ik leef echt voor voetbal, en ben heel blij met de stappen die ik maak. In de eerste seizoenshelft heb ik drie keer op de bank mogen zitten. Ook dat is ervaring opdoen.”

Tot slot, voor als de leerplichtambtenaar meeleest: je hebt wel gewoon vrij gekregen van school, toch?
“Jazeker! Ik studeer Marketing, Communicatie en Evenementenorganisatie – een hele mond vol – aan het Johan Cruyff College. Sport en onderwijs gaan daar goed samen. Dat betekent overigens niet dat ik maar wat kan aanklooien. Sterker nog, in de avonduren zit ik hier in Portugal gewoon te leren. Wat ik vanavond ga leren? Spaans. Misschien heb ik daar hier wel wat aan, aangezien ik heb gehoord dat Spaans voor zeventig procent hetzelfde is als Portugees.”

Kan je mooi praten met de trainer van Farense, waar jullie morgenochtend tegen voetballen…
“Wie is dat dan?”

Abel Xavier! Voormalig PSV-er en oud-international. Maakte in 1993 zijn debuut in het nationale team van Portugal…
“Man, toen was ik min vier jaar oud.”