Büttner en beloften trakteren het publiek

Hij kijkt geregeld bij wedstrijden van zijn grote neef en mag dan in een mooi stadion zitten. Maar andersom is Alexander Büttner niet te beroerd de verrichtingen van Giovanni Büttner op een amateurveld te volgen. Hij zag hem maandagavond bij Jong Go Ahead Eagles het mooiste doelpunt van de wedstrijd maken tegen Jong FC Eindhoven (3-3).

De 0-1 van Dennis van Vaerenbergh was nog maar net gevallen of Giovanni Büttner nam de bal op de rand van de zestien meter op de pantoffel. De goed geplaatste volley ging in een mooie boog over doelman Jonathan Waterberg heen: 1-1. Een bewuste actie, verklaarde Büttner. “Ik vroeg Sefa Yildirim om de hoge bal die eraan kwam, terug te koppen. Ik had geen tijd om hem aan te nemen en schoot met de binnenkant op goal.”

Sefa Yildirim maakte de tweede treffer voor Go Ahead Eagles (foto’s: Dennis Bresser).

Yildirim en Büttner konden elkaar op Sportpark Borgele sowieso goed vinden, want bij de 2-2 na rust spanden de twee opnieuw samen. De maker van de eerste treffer legde de bal vanaf de achterlijn terug, Yildirim nam aan, bleef heel rustig en schoot hard en strak raak in de rechterhoek. In de 82ste minuut kwam FC Eindhoven opnieuw op voorsprong en na een curieus moment kort voor tijd werd het nog 3-3. Waterberg sloeg de bal uit een hoekschop van Patrick Maneschijn in zijn eigen doel. Er was de nodige twijfel over de vraag of de bal de lijn was gepasseerd, maar het arbitrale trio kende de treffer toe.

In de broekzak
De tierende spelers van FC Eindhoven waren niet te benijden, Go Ahead Eagles koesterde het veroverde punt en het publiek was de grote winnaar. Met kansen over en weer, na rust vooral voor de thuisploeg, was het duel tussen de beloftenteams geen moment vervelend. “Volgens mij was de centrale verdediger van Eindhoven een beetje boos op mij”, zei Büttner. “Ik had ’m aardig in de broekzak. Of de 3-3 terecht is goedgekeurd? De grens zal het wel goed gezien hebben…”

Büttner is één van de weinige uitverkorenen die deze zomer mogen aansluiten bij de eerste selectie. Het gros van de spelers dat maandagavond aantrad, vertrekt bij Go Ahead Eagles. Des te knapper is het dat zij tot op het bot gemotiveerd waren. Vond ook trainer Kick Maatman, die een beroep deed op zes voetballers uit de Onder-19. “Jongens als Hidde Eshuis en Jarno van den Bos hebben zaterdag nog een hele wedstrijd gespeeld en twee dagen later staan ze er weer. Dan moet je wel karakter in je flikker hebben.”

Sam Beukema leidde de Deventer defensie.

Duelkracht
Na de winterstop gaat het sowieso verrassend goed met de schaduwselectie van Go Ahead Eagles. De ploeg noteerde in zeven wedstrijden vier overwinningen, twee nederlagen en één gelijkspel. “Een minuut of vijftien in de tweede helft waren we de grip op Eindhoven even helemaal kwijt”, bekende Maatman. “Daarom bracht ik Jairzinho Slijngard in, voor meer duelkracht op het middenveld. We speelden alles of niets en hebben dit resultaat met z’n allen afgedwongen.”

Büttner gaf aan dat verzaken bij Maatman geen optie is. “Als je één keer niet omschakelt, hoor je dat meteen. Je bent dan direct weer bij de les.” De loerende blik van zijn neef langs de kant speelde stiekem ook een rol. “Dan geef je wat extra gas”, glimlachte Büttner. Maatman: “Giovanni speelde voor rust heel goed. Maar hij smijt met zijn krachten en had ook last van zijn enkel, daarom wisselde ik hem. Hij is wat ongepolijst soms, maar dat past juist wel goed bij ons spel.”

Aanvaller Samuel Wakana viel in voor verdediger Julian Wolf.

Go Ahead Eagles 2: Spenkelink; Van den Bos, Beukema, Eshuis, Wolf (83. Wakana); Bruinink, Marselia, Yildirim (73. Slijngard); Maneschijn, Büttner (72. Eddahchouri), De Vries.

Karakteristiek:
Reservecompetitie, poule B: Go Ahead Eagles 2 – FC Eindhoven 2 3-3 (1-1). 13. Dennis van Vaerenbergh 0-1, 15. Giovanni Büttner 1-1, 52. Joran Vermeulen 1-2, 62. Sefa Yildirim 2-2, 82. Tarik Kada 2-3, 87. Jonathan Waterberg (eigen doelpunt) 3-3.