Nieuws Algemeen

Dagboek van Gerard: ‘Gek doen op lokale hits’

Het samenwerkingsverband Connect2Uganda richt zich onder meer op het verbeteren van de voedselzekerheid en het stimuleren van sporten onder jongeren in Oeganda. Het voetbalproject is in juni 2016 gestart met het geven van clinics aan trainers in Bukomansimbi. Momenteel bevindt Gerard Hullegie (hoofd jeugdscouting Go Ahead Eagles) zich in Oeganda, waar hij een dagboek bijhoudt. Vandaag dag 4 tot en met 6.

Dag 4 (maandag 14 oktober)

Afgelopen nacht regende het zo hard, dat het water via de onderkant van de deur de kamer binnenliep. Dat is anders wakker worden, haha. Na een lekker ontbijtje met het busje richting Butega voor de eerste training. Een dolle boel: uit alle hoeken en gaten komen teams tevoorschijn, soms wel met tien kinderen in de auto! Uiteindelijk geven we training aan zo’n tachtig man. Het gaat goed en ze vinden het geweldig.

Tekst gaat verder onder foto.


 
In de middag gaan we langs bij een school. Wat veel kinderen in kleine lokaaltjes! Ze zijn blij met onze komst en we worden getrakteerd op een uitgebreide ontvangstceremonie. Daarna een training geven aan drie meidenteams. Wat een enthousiasme! Oh ja, ook nog even meewerken in de moestuin. In de avond geven we een presentatie over voetbal aan de selectie van Bukomansimbi Eagles. Een lange dag, maar het is het allemaal waard!

Tekst gaat verder onder foto.

Dag 5 (dinsdag 15 oktober)

Deze week staan er twee toernooien op het programma en vandaag is de eerste. Met zo’n zestig kinderen gaan we in een bus naar Kibinge. Ongelofelijk, haha. Het voetbal is van een aardig niveau en we zijn welkome gasten. Voor de lunch kopen we in het dorp ‘Rolex’. Een chapati (soort pannenkoek) met ei, een klassieker in Oeganda. Goed te doen! Na het toernooi gaan we net als gisteren langs bij een school. De kinderen blijven hier ook slapen. De jongens uit het voetbal laten ons hun slaapplek zien. Dat maakt wel indruk… ‘s Avonds proeven we in Bukomansimbi nog meer ‘streetfood’. Een hele belevenis: de geitenkoppen liggen op tafel… Het zijn lange dagen, maar zeker de moeite waard. Het pure leven!

Tekst gaat verder onder foto.

Dag 6 (woensdag 16 oktober)

Er staat een districtstoernooi in Masaka op het programma. Wij doen mee met de selectie van Bukomansimbi Eagles (BESA). In de ochtend verzorgen we eerst nog een technische training. Het regent echter pijpenstelen, dus er valt weinig te verzorgen. We besluiten de jongens in het hotel versneld te trakteren op een verrassing: nieuwe voetbalschoenen. Dat levert pure blijdschap op. We vieren het met lokale muziek: Parte After Parte. Hilariteit alom, want een paar van die blanke mensen die gek doen op lokale hits, dat zijn ze niet gewend, haha.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Vervolgens de bus in richting Masaka. Het is een stukje rijden en dat geeft ons de gelegenheid om met de jongens te praten. Mijn compagnon Marc Hoekstra doet wat interviewtjes voor school. De jongens zijn tussen de 7 en 11 jaar oud en willen allemaal graag profvoetballer worden. Het is leuk om over onze levens te praten: verschillen, maar ook overeenkomsten. We trekken nu al een paar dagen met elkaar op en leren elkaar steeds beter kennen. Stuk voor stuk geweldige gasten!

Tekst gaat verder onder foto.


 
Op het toernooi blijken de tegenstanders vooral fysiek groter en sterker. We eindigen als laatste, maar de jongens hebben het goed gedaan. Er zit potentie in voor de toekomst. Als afsluiter geven we nog een training aan de Onder-16 van de lokale voetbalschool. Zo, wat een goede spelers al! Daarna eten we wat in Masaka. Een grote stad. Grappig om ook ’the citylife’ mee te pakken. Het zijn dagen met een vol programma en wat gaat de tijd daardoor snel! Morgen trekken we verder door naar het noorden.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Lees hier Gerards verslag van dag 1 tot en met 3.

In voorgaande jaren deden Tristan Berghuis (trainer Go Ahead Eagles Onder-15) en Jochem de Weerdt (voormalig jeugdtrainer van Go Ahead Eagles) verslag van hun bezoek in Oeganda. Benieuwd naar de ervaringen die zij in 2018 (Tristan) en 2017 (Jochem) opdeden in het Afrikaanse land? Lees dan hier verder.

Terug naar overzicht