Nieuws Algemeen

Dagboek van Tristan: ‘Voetballen op zand, stenen en heuvels’

Het samenwerkingsverband Connect2Uganda richt zich onder meer op het verbeteren van de voedselzekerheid en het stimuleren van sporten onder jongeren in Oeganda. Het voetbalproject is in juni 2016 gestart met het geven van clinics aan trainers in Bukomansimbi. Momenteel bevindt Tristan Berghuis (trainer Go Ahead Eagles Onder-15) zich in Oeganda, waar hij een dagboek bijhoudt. Vandaag dag 3.

Dag 3
Het is inmiddels mijn derde dag in Oeganda en Harry en ik maken ons op voor een vol voetbalprogramma. Wederom staan we vroeg op, aangezien er om 8:00 uur een meeting is met de trainers uit het district Bukomansimbi. We kijken daarbij terug op het afgelopen jaar en hoe we een vervolg hieraan willen geven. Ook nemen we het programma voor de komende dagen door en praten over voetbal. Wat mij opvalt, is de grote betrokkenheid van de trainers.

Vervolgens starten de voetbalclinics. In de ochtend ontvangen we kinderen uit drie zogenoemde subcounties en in de middag voetballertjes uit twee andere subcounties. Dat zijn zo’n zeventig kinderen in de ochtend en in de middag vijftig, terwijl er ’s middags ook nog eens bijna honderd kinderen aan het kijken zijn. Ben je bezig met de training, gaat er een bal de bosjes in, waarna de kinderen sprintend – ja echt, sprintend! – de ballen voor ons ophalen en weer terugbrengen. Zó betrokken en dankbaar, geweldig om mee te maken!

In tegenstelling tot de clinic bij Wagagai, waar we het met vijf ballen moesten doen, hebben we er nu 35, aangezien we deze ballen mee mochten nemen van Go Ahead Eagles. Dan over de velden… Zand, stenen, heuvels en een klein beetje gras. Sommige kinderen spelen op voetbalschoenen, anderen op blote voeten. Het maakt niks uit, want je ziet ze genieten van het spel! Inmiddels beginnen we Oeganda een beetje beter te leren kennen. Toch blijven we verrast worden. Rijden we over een op het oog normale weg terug naar het hotel, moeten we ineens vol op de rem omdat er plotseling vijf koeien oversteken!

Op naar de volgende dagen, waarbij er nog zeer leuke dingen op het programma staan. Ik kijk er naar uit!

Hartelijke groet uit Oeganda,

Tristan Berghuis

Tristans dagboekverslag van dag 1 en 2 is hier te lezen. In 2017 bracht Jochem de Weerdt (voormalig jeugdtrainer van Go Ahead Eagles) namens Connect2Uganda een bezoek aan Oeganda. Wil je het reisverslag van Jochem uit 2017 nog een keer teruglezen? Dat kan hier.

Terug naar overzicht