GA Eagles ondanks verlies tegen Roda gehuldigd

Go Ahead Eagles heeft het seizoen afgesloten met een 0-1 nederlaag tegen Roda JC. Ondanks de zege degradeerden de Limburgers naar de Eerste Divisie, terwijl de Deventenaren werden gehuldigd voor behoud van het Eredivisieschap.

Go Ahead Eagles en Roda JC begonnen aan de laatste competitiewedstrijd in de wetenschap dat het Eredivisie-lot van de Limburgers in Deventer bepaald zou worden. De club uit Kerkrade wist dat het móést winnen om niet als hekkensluiter te eindigen en voor het eerst in de historie uit de Eredivisie te degraderen. Bij winst waren de Limburgers bovendien ook nog eens afhankelijk van hulp uit Amsterdam, waar landskampioen Ajax geen punten diende af te staan aan NEC, de naaste concurrent van Roda JC.

gaerod04

Aan Go Ahead Eagles, dat zichzelf vorig weekeinde al zeker wist van een langer verblijf in de Eredivisie, de taak om de sportieve plicht te vervullen en niet mee te werken aan een nieuwe Houdini-act van Roda JC. De ploeg van Foeke Booy wilde het succesvol verlopen Eredivisie-seizoen bovendien feestelijk afsluiten voor de eigen supporters en de fans belonen voor de massale steun, zowel uit als thuis, tijdens de gehele voetbaljaargang. Een grote domper op de feestvreugde vormde dan ook de vroegtijdige wissel van Deniz Türüç, die al na tien minuten noodgedwongen met een blessure het veld moest verlaten. Zes minuten later incasseerde Go Ahead Eagles de volgende tik toen Roda JC op voorsprong kwam. Roda-topscorer Guus Hupperts ontsnapte aan de linkerkant en legde af op Davy de Beule, die doeltreffend afdrukte: 0-1 in de 16de minuut. De sportieve tegenslag weerhield de supporters van Go Ahead Eagles er niet van om na 19 minuten en twee seconden, een verwijzing naar de oprichting van Go Ahead in 1902, de sjaals boven het hoofd te houden en ‘Eredivisie’ te scanderen als uiting van het succesvol verlopen seizoen 2013/14.

gaerod16

Op het veld hadden de spelers van Go Ahead Eagles meer moeite om het ritme van de wedstrijd te bepalen tegen Roda JC, dat zich na de verkregen voorsprong compact terugtrok op eigen helft en gokte op de tegenstoot. Naarmate de eerste helft vorderde kregen de Deventenaren meer grip op de wedstrijd zonder echter tot grote kansen te komen. Falkenburg schoot vlak voor rust bij de eerste paal naast na een hoekschop van Jop van der Linden, terwijl de aanvallende middenvelder vijftien minuten eerder een strafschop claimde nadat hij binnen het zestienmetergebied ten val werd gebracht door een Roda-verdediger. Scheidsrechter Pieter Vink beoordeelde de actie echter niet als een penalty, maar gaf Go Ahead Eagles op slag van rust nog wel een vrije trap op een kleine twintig meter van het Limburgse doel. Jop van der Linden krulde de bal echter over de muur in de handen van Roda-doelman Filip Kurto, die zich in de tweede helft zou ontpoppen tot een sta-in-de-weg voor de Deventenaren.

Ook in het tweede bedrijf stelde Roda JC zich afwachtend op en was het Go Ahead Eagles dat het meeste balbezit had én de meeste kansen kreeg. Tot drie keer toe had Roda in het eerste kwartier na rust de hulp van doelman Kurto nodig om de gelijkmaker te voorkomen. Eerst tikte de doelverdediger een vrije trap van Falkenburg uit de kruising om een minuut later wederom attent te reageren op een afstandschot van Sjoerd Overgoor. Ook Marnix Kolder kreeg na een goede inspeelbal van invaller Lars Lambooij een vrije schietkans, maar de Poolse keeper hield de Limburgers opnieuw op de been.

gaerod24

Terwijl Go Ahead Eagles naliet om de gelijkmaker op het scorebord te zetten, kwam er voor de Limburgers slecht nieuws uit Amsterdam, waar NEC na een vroege 1-0 achterstand terug was gekomen tot 1-1. Nog geen tien minuten later explodeerde het uitvak in de Adelaarshorst echter van vreugde nadat de Limburgse supporters hadden vernomen dat de landskampioen wederom een voorsprong van 2-1 had genomen. Met man en macht probeerde Go Ahead Eagles intussen ook in Deventer de sportieve plicht te vervullen en werd centrale verdediger Bart Vriends mee naar voren gestuurd om de gelijkmaker te forceren. Een minuut voor tijd scoorde Vriends bijna na een vrije trap van Van der Linden, nadat Kurto even daarvoor nog een schot van Kolder had gekeerd. Tot de held van Limburg wisr de doelman zich echter niet te kronen, aangezien NEC tegen Ajax alsnog terugkwam tot 2-2 en daarmee de directe degradatie van Roda JC inluidde. Waar de spelers van Go Ahead Eagles na afloop op het veld werden gehuldigd voor een fantastische rentree in de Eredivisie, daar restte voor Roda JC de onherroepelijke afdaling naar de Jupiler League.

Go Ahead Eagles – Roda JC 0-1 (0-1)
16. Davy de Beule 0-1