Go Ahead Eagles verslaat Helmond Sport in slotfase

Go Ahead Eagles heeft goede zaken gedaan in de strijd om de vierde periodetitel door op eigen veld met 3-1 van Helmond Sport te winnen. Na een 1-0 ruststand (doelpunt Joey Suk) kwamen de Helmonders twintig minuten voor tijd langszij. Door twee doelpunten van invaller Givan Werkhoven werd Helmond Sport, dat door een rode kaart was gereduceerd tot tien spelers, alsnog met 3-1 verslagen.

Go Ahead Eagles liet Helmond Sport in de beginfase het spel maken zonder dat dit voor de bezoekers tot echt uitgespeelde kansen leidde. Een schot van spits Jordy Thomassen, topscorer van de Brabanders, was een simpele prooi voor Sonny Stevens. Ook een kopbal van diezelfde Thomassen, een afstandsschot van Robert Braber en een doelpoging van Bram Zwanen konden de doelman van Go Ahead Eagles niet verontrusten. Tussendoor had Joey Suk aan de andere kant van het veld een goede versnelling in huis, maar verdween zijn doelpoging nipt voor het doel van keeper Stijn van Gassel langs.

Succesvoller was Suk na ruim een half uur spelen. Jeff Stans stuurde Aaron Nemane aan de rechterkant weg met een steekbal. De voorzet van de rechtsbuiten werd nog gepareerd door Van Gassel, waarna Suk de bal in de rebound over de Helmondse goalie kopte: 1-0 in de 34ste minuut. Ondanks twee doelpogingen van Bruno Andrade om de voorsprong van Go Ahead Eagles te verdubbelen, bleek 1-0 ook de ruststand.

De tweede helft was tien minuten oud toen Aaron Nemane een goede kans kreeg om de tweede Deventer treffer te maken. De snelle aanvaller stoomde door het centrum op richting de Helmondse goalie, maar speelde de bal iets te ver voor zich uit waardoor Van Gassel redding kon brengen. Ook een schot van Bruno Andrade, die vanaf de linkerkant naar binnen trok en de bal richting verre hoek krulde, trof geen doel.

Cruciaal moment in de wedstrijd was de 67ste minuut. Helmond Sport-verdediger Stephen Warmolts trok aan de noodrem en legde de doorgebroken Nemane neer, waarop scheidsrechter Blank hem de rode kaart toonde. Het duurde even voordat Go Ahead Eagles de numerieke meerderheid in de score wist uit te drukken. Sterker nog, drie minuten na de rode kaart slaagden tien Helmonders erin om de gelijkmaker op het scorebord te zetten via invaller Furhgill Zeldenrust: 1-1 in de 70ste minuut.

Het elftal van Jan van Staa rechtte vervolgens echter de rug en trok, ondersteund door het publiek in De Adelaarshorst, het duel alsnog naar zich toe. Met twee doelpunten in de slotfase zorgde invaller Givan Werkhoven er persoonlijk voor dat Go Ahead Eagles de wedstrijd in winst om wist te zetten. In de 82ste minuut werd hij vrijgezet voor Van Gassel en passeerde hij de Helmondse doelman in twee instanties. In de blessuretijd stond hij opnieuw op de juiste plek om de 3-1 eindstand op het scorebord te zetten, waardoor Go Ahead Eagles goede zaken deed in de strijd om de vierde periodetitel.

Go Ahead Eagles – Helmond Sport 3-1 (1-0)
34. Joey Suk 1-0
70. Furhgill Zeldenrust 1-1
82. Givan Werkhoven 2-1
90. Givan Werkhoven 3-1

Scheidsrechter: De heer Blank
Aantal toeschouwers: 7.173
Rode kaart: 67. Stephen Warmolts (Helmond Sport)
Gele kaart: Sjoerd Overgoor (Go Ahead Eagles)

Go Ahead Eagles: Sonny Stevens; Robin Buwalda, Rick Ketting, Xandro Schenk, Dennis Hettinga (76. Pieter Langedijk); Jeff Stans, Joey Suk, Sjoerd Overgoor; Aaron Nemane (76. Givan Werkhoven), Sam Hendriks, Bruno Andrade.

Helmond Sport: Stijn van Gassel; Stephen Warmolts, Robert van Koesveld, Ron Janzen, Dylan de Braal (72. Maikel Verkoelen); Bram Zwanen (59. Furhgill Zeldenrust), Robert Braber, Grad Damen; Giovanni Hiwat, Jordy Thomassen, Jason Bourdouxhe (74. Arne Naudts).