Ideale leermeester voor Onder-17 tegen Cambuur

Uğur Yildirim, trainer van Go Ahead Eagles O17, is een ervaringsdeskundige als het gaat om winnen van SC Cambuur. In 2003 scoorde hij namens Go Ahead Eagles maar liefst zes maal in De Adelaarshorst tijdens de met 10-0 gewonnen wedstrijd tegen de Friezen. Een betere leermeester konden de spelers van Go Ahead Eagles Onder-17 zich vandaag dan ook niet indenken op het moment dat ze in de Tweede Divisie A aantraden tegen SC Cambuur O17.

Go Ahead Eagles Onder-17 bezet voor aanvang van het duel de tweede positie en SC Cambuur O17, met slechts één puntje minder, de vijfde positie. Voor beide teams is een goed resultaat dus noodzaak om koploper Zeeburgia O17 in het vizier te houden. Een heuse topper dus in de Tweede Divisie A. Wordt het aanhaken of afhaken?

Het is guur op sportpark Zuiderlaan in Twello als de jongens van Go Ahead Eagles Onder-17 beginnen aan hun warming-up. Gespannen kopjes, begeleiding die er bovenop zit. Aan alles valt te merken dat er iets op het spel staat vandaag, terwijl de mars van Koning Voetbal door de speakers galmt en zorgt voor een echt voetbalsfeertje.

Geboortejaren 2004 en 2003 staan er op het wedstrijdformulier. Vijftien- en zestienjarigen, nog volop in ontwikkeling. Jongens die bezig zijn hun dromen na te streven. Stuk voor stuk hebben ze de droom om profvoetballer te worden in een volle Adelaarshorst. Krantenkoppen met je naam er in, fans die je naam scanderen. Het lijkt allemaal nog ver weg, maar het kan ook snel gaan.

In de hoofdmacht van Cambuur speelde in 1965 namelijk een spelertje die op dat moment qua leeftijd met dit team mee had kunnen doen. Oeki Hoekema, bij de ouderen onder ons gaat er ongetwijfeld een belletje rinkelen, speelde op 16-jarige leeftijd al in het eerste van SC Cambuur en niet onverdienstelijk. Go Ahead Eagles haalde hem na dat jaar gelijk naar Deventer, waar hij enkele seizoenen zeer succesvol was en een exponent werd van het befaamde jeugdhuis van Go-Ahead van destijds.

Maar genoeg gemijmerd en snel terug naar het hier en nu waar de scheidsrechter iets na elven fluit voor het begin van de wedstrijd. Onder toeziend oog van zo’n tweehonderd Deventenaren en Friezen wordt al snel duidelijk dat de tegenstanders aan elkaar gewaagd zijn, zonder echt gevaarlijk te worden voor het doel. Cambuur O17 is een aantal keren dreigend over rechts en Go Ahead Eagles O17 komt aan het eind van de eerste helft via de linkerflank tot een goede doelpoging, maar daar blijft het ook bij. Met een licht overwicht van Cambuur en de brilstand op het scorebord gaan de spelers aan de thee.

In de tweede helft is Go Ahead Eagles ‘van kiet af aan’ feller en wordt Cambuur flink onder druk gezet. Na een kwartiertje spelen komt Jordy Halfwerk in het veld, die bij zijn eerste balcontact met een bekeken steekbal de spits vrij voor de keeper zet. Helaas wordt dit niet beloond met een doelpunt. In de 19e minuut na rust schiet Stan ter Haar met een strak en geplaatst schot van zo’n twintig meter prachtig binnen, de keeper kansloos achterlatend. Het doelpunt wordt met het volledige team uitgebreid gevierd voor de dug-out.

Direct na de 1-0 neemt Cambuur het heft in handen en komt een aantal keren dreigend het zestienmetergebied in. Spits Erald Krasniqi van Cambuur is overduidelijk op zoek naar een penalty en in de dertigste minuut laat hij zich vallen na een lichte aanraking. De scheidsrechter vind het onvoldoende om te fluiten, maar nog geen drie minuten later bij een soortgelijke situatie wijst hij wel resoluut naar de penaltystip. Daarna volgt er enige consternatie omdat er geen penaltystip blijkt te zijn en de scheidsrechter eigenhandig bepaalt waar de bal moet worden neergelegd door elf grote stappen te nemen. Tot grote opluchting van de thuisploeg mist Cambuur de penalty na een katachtige reactie van keeper Sven Jansen, die de bal klemvast uit de hoek plukt.

Wat volgt zijn nog tien spannende minuten waarin Cambuur nog tot enkele aanvallen komt, maar na vier minuten extra speeltijd fluit de scheidsrechter onder luid gejuich van de Eagles-spelers en toeschouwers voor het eindsignaal. Zestien jaar naar dato weet Uğur Yildirim Cambuur weer pijn te doen en is Go Ahead Eagles O17 nog volop in de race om de titel.

Wedstrijdkarakteristiek

Go Ahead Eagles O17 – SC Cambuur O17 1-0 (0-0)
59. Stan ter Haar 1-0

Lees hier de wedstrijdverslagen van Go Ahead Eagles Onder-19, Onder-15 en Onder-13.