Drie groene vinkjes en één rood kruisje vandaag voor de jeugdteams van Go Ahead Eagles. Door een 1-2 zege bij Roda JC O15 verzekerde Go Ahead Eagles Onder-15 zich van promotie naar de Eerste Divisie-hoog. Ook Onder-17 en Onder-13 wisten drie punten te pakken, terwijl Go Ahead Eagles Onder-19 onderuit ging tegen SC Cambuur O19. 

Onder-19 even in de wachtkamer

Met Go Ahead Eagles Onder-19 en SC Cambuur O19 stonden vandaag in Twello twee hoog geklasseerde BVO’s tegenover elkaar. Go Ahead Eagles Onder-19 trok aan het kortste eind en verloor het duel in de Tweede Divisie A met 1-2. Onterecht volgens trainer Erik Zandstra: “Dat vind ik wel. Vandaag hadden we een gelijkspel verdiend.” Over het spel van zijn spelers in de eerste helft was hij echter niet te spreken. “Nee, het was een slappe eerste helft van ons. We hielden ons totaal niet aan de gemaakte afspraken. Daar was ik niet blij mee, vooral de echte strijd in ons spel ontbrak. In de rust hebben we de jongens ook wakker geschud. Dat was nodig.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Onder-19 zocht met een 0-2 achterstand de kleedkamer op. In de tweede helft was Michalis Spiridakis trefzeker, maar het lukte O19 niet meer om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. “Ondanks dat we in de tweede helft gedomineerd hebben”, vervolgt de trainer. O19 zag een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel, dit tot teleurstelling van Zandstra. “Dat doelpunt werd onterecht afgekeurd. De speler die zogenaamd ‘hinderlijk buitenspel’ stond, liep vier of vijf meter uit de buurt van de situatie. Een fout van de grensrechter, al moet ik zeggen dat de scheidsrechter zelf uitstekend floot. Het is alleen zonde dat zo’n moment dan toch cruciaal is. Maar we moeten ook naar onszelf kijken, in de eerste helft hebben we het laten liggen.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Na vandaag heeft Go Ahead Eagles Onder-19 vijf punten achterstand op nummer twee SC Cambuur O19. Koploper Hercules O19 heeft zes punten meer dan de ploeg van Zandstra. “Die bovenste plekken moeten we voorlopig uit ons hoofd zetten. Vandaag hadden we de aansluiting kunnen vinden met de top en helaas hebben we een mooie kans daartoe laten liggen. Nu moeten we de komende weken proberen om toch nog die aansluiting te maken.”

Onder-17 volgt voorbeeld van leermeester

In de Tweede Divisie A won Go Ahead Eagles Onder-17 vandaag op sportpark Zuiderlaan in Twello met 1-0 van SC Cambuur O17. Een uitgebreid sfeer- en wedstrijdverslag van dit duel, waarin de speler van Onder-17 het voorbeeld van hun trainer Uğur Yildirim volgde, is hier te lezen.

Onder-15 verzekerd van promotie

Go Ahead Eagles Onder-15 kwam vandaag pas laat in de middag in actie. Op het programma stond een uitwedstrijd tegen Roda JC O15 en in Kerkrade werd met 1-2 gewonnen door de ploeg van Tristan Berghuis. Door de zege verzekerde Go Ahead Eagles Onder-15 zich van promotie naar de Eerste Divisie-hoog. “Voorafgaand aan het duel konden we promotie al bijna niet meer mislopen”, wist Berghuis. “In de bus richting Kerkrade hoorden we dat DSO O15, de nummer twee in onze competitie, al had verloren. Toen beseften de jongens al dat we bij winst volgende week kampioen van de Eerste Divisie-laag kunnen worden.”

De manschappen van Berghuis deden hun plicht door van de Limburgers te winnen; de negende zege in tien duels. “We speelden degelijk, maar niet heel goed”, vond de O15-trainer. “Ons spel was mede door de staat van het kunstgrasveld erg rommelig, maar dan nog vind ik dat we voetballend meer hadden moeten brengen en het duel meer moesten controleren. Nu gingen we teveel mee in het opportunistische spel van Roda.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Via een spelhervatting maakte Onder-15 voor rust de openingstreffer. In de tweede helft werd de voorsprong verdubbeld (0-2), waarna de Limburgers drie minuten voor tijd nog tegen scoorden. Volgende week zaterdag speelt Go Ahead Eagles Onder-15 op sportpark Zuiderlaan in Twello de kampioenswedstrijd tegen Quick Boys O15 (aftrap om 13:00 uur).

Opsteker voor Onder-13

Van alle jeugdspelers van Go Ahead Eagles moesten de spelers van Onder-13 vanochtend het vroegst uit de veren: om 09:45 uur werd er afgetrapt tegen FC Volendam O13. In het Kras Stadion nota bene, waar het eerste van FC Volendam gisteravond nog speelde. “Voor die jongens was het een mooie belevenis om in het stadion te voetballen”, zei trainer Jip Ellenbroek. Nóg mooier was dat Go Ahead Eagles Onder-13 met 0-1 won van FC Volendam. Zoals de uitslag al doet vermoeden, was het een wat gezapig duel in het vissersdorp. Ellenbroek: “In de eerste helft hadden we het lastig met FC Volendam, we kwamen weinig van onze eigen helft af. Toch stond het verdedigend goed en voor rust gaven we ook weinig weg. Volendam had meer de bal en wij moesten het vooral van de omschakeling hebben.”

Onder-13-doelman Thijs Smink vervulde in de slotfase van het duel met FC Volendam O13 een heldenrol. ‘Hij redde twee punten.’ (Foto: Carlo Bruil)

In de tweede helft was het precies andersom. “Toen kwam FC Volendam moeilijk van de eigen helft af. Wij werden een stuk gevaarlijker, kregen wat mogelijkheden en uiteindelijk maakte Ayden Kodden uit een corner de 0-1. Het was een frommelgoal, maar we hebben het doelpunt zelf afgedwongen.”

Het lukte Go Ahead Eagles Onder-13 om de minimale voorsprong over de streep te trekken, onder meer door een geweldige redding vlak voor tijd van doelman Thijs Smink. Ellenbroek: “In een één-tegen-één-situatie gooide Thijs zich werkelijk als een leeuw voor de bal waardoor Volendam niet kon scoren. Thijs handelde goed en redde daarmee twee punten, daar ben ik trots op.” Trots waren ook de ouders van de spelers. Na afloop bedankten de spelers hun trouwe volgers (zie video hieronder). “Die jongens hebben inderdaad ook nog even het publiek bedankt. Na wat mindere resultaten pakken we nu drie punten, dan is de ontlading natuurlijk extra groot.”

(Video: Patrick Kieftenbelt)

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN

Tweede Divisie A:
Go Ahead Eagles O19 – SC Cambuur O19 1-2 (0-2)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Michalis Spiridakis

Tweede Divisie A:
Go Ahead Eagles O17 – SC Cambuur O17 1-0 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Stan ter Haar

Eerste Divisie-laag:
Roda JC O15 – Go Ahead Eagles O15 1-2 (0-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Mohamed Galif, Jorn Hekkert

Eerste Divisie-hoog:
FC Volendam O13 – Go Ahead Eagles O13 0-1 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Ayden Kodden

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.