Voorzien van een drankje en een nootje, beschikbaar gesteld door PrintXpert en Solid Partners, vond gistermiddag in De Adelaarshorst via Teams de eerste digitale vrijdagmiddagborrel (vrimibo) voor Business Partners plaats. Gastheer Stefan Rutgers, algemeen directeur Jan Willem van Dop en technisch manager Paul Bosvelt lieten hun licht schijnen op de actualiteit in het Nederlandse voetbal en de huidige stand van zaken bij Go Ahead Eagles.

Kort voor de drie heren aanschoven aan tafel, had de KNVB uitspraak gedaan over de consequenties aangaande het beëindigen van seizoen 2019/2020 in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De verdeling van de Europese tickets en het afzien van promotie/degradatie leidde tot gemengde gevoelens onder de Nederlandse voetbalclubs (het volledige persbericht van de KNVB is hier te lezen).

Financiële gevolgen

Voor Go Ahead Eagles hadden de beslissingen van de KNVB geen zwaarwegende sportieve gevolgen. De club komt ook in het seizoen 2020/2021 uit in de Keuken Kampioen Divisie, die uit twintig teams blijft bestaan. Maar uiteraard merkt ook Go Ahead Eagles – inclusief Business Partners en supporters – de financiële gevolgen van de coronacrisis. “We hopen dat de supporters en sponsoren – waar financieel mogelijk – achter de club blijven staan”, zei Jan Willem van Dop. “De eerste signalen die we daarvan doorkrijgen, stemmen ons gelukkig positief.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
De werkelijke financiële impact is nog niet in exacte cijfers uit te drukken, maar het omzetverlies zal voor Go Ahead Eagles hoe dan ook groot zijn. In samenwerking met een aantal betrokken clubmensen is daarom gewerkt aan een noodfonds in de vorm van een investeringsfonds, waaruit de club de komende twee seizoenen elk jaar € 250.000,- kan onttrekken om het spelersbudget aan te vullen. “We zijn blij dat we op deze manier een deel van het omzetverlies kunnen compenseren”, aldus Van Dop.

Creatief en vindingrijk

De onzekere tijden die ook de voetballerij hebben getroffen, dwingen Paul Bosvelt tot de nodige creativiteit en vindingrijkheid om een kwalitatief sterke selectie samen te stellen voor het seizoen 2020/2021. Los daarvan moet de technisch manager ook rekening houden met een voetbaljaargang waarin alle wedstrijden in een relatief korte periode worden afgewerkt, gezien het feit dat er pas op 1 september 2020 (op zijn vroegst) begonnen kan worden met het seizoen. “Dat is niet ideaal, maar ook weer niet onoverkomelijk”, meende Bosvelt.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Ook de manier waarop de technisch manager op zoek moet gaan naar nieuwe spelers, is voor hem totaal anders dan de wegen die normaal gesproken bewandeld worden. Het inventariseren van alle spelersmogelijkheden doet Bosvelt in deze periode niet langs het veld, maar vanuit huis. En dan vooral ’s middags en ’s avonds, aangezien hij tegenwoordig in de ochtend ‘part-time docent’ is voor zijn dochter. “Gelukkig is dat op basisschoolniveau, dus dat gaat me goed af”, sprak Bosvelt met een knipoog naar aanleiding van de vraag die hem vanuit het digitale publiek werd gesteld.

Tweede ‘vrimibo’

Binnenkort vindt de tweede digitale vrijdagmiddagborrel voor Business Partners plaats (waarbij er gewerkt zal worden aan het verbeteren van de kwaliteit van de geluidsverbinding). Over de exacte datum en het tijdstip houdt Go Ahead Eagles alle Business Partners uiteraard via de Business App op de hoogte.